Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Η διαδοχή στο ΚΙΝΑΛ και η «τιμωρία» του Αλέξη

Για την Κουμουνδούρου δεν πρέπει να λυθεί μόνο ποιος θα είναι ο επόμενος αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και ποιος ΣΥΡΙΖΑίος θα μπορούσε να κάτσει να συζητήσει μαζί του.

Ενόσω στην Κουμουνδούρου έχουν αρχίσει να εκπονούν διάφορα σενάρια για το τί σημαίνει η εκλογή ενός εκάστου των υποψηφίων για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, όσο οι επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα εξετάζουν όλα τα δεδομένα, τόσο το κλίμα βαραίνει. Βλέπετε, στην αρχή οι αναλύσεις που επικρατούσαν στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου ήταν κάπως απλοϊκές και περιορίζονταν στις ταμπέλες: «ο τάδε είναι δεξιός, ο δείνα και ο άλλος μπορούν υπό προϋποθέσεις να συμβάλουν στην προοδευτική διακυβέρνηση».

Κάπως έτσι τα έβλεπαν τα πράγματα στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, προεξοφλώντας ότι το διακύβευμα από την κάλπη της 5ης Δεκεμβρίου για το Κίνημα Αλλαγής είναι να προκριθεί κάποιος υποψήφιος που να είναι οιονεί συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα.

Εξάλλου, ακόμη και αυτό το διακύβευμα, δεν είναι και λίγο, αφού αρκετοί στην Κουμουνδούρου πίστευαν ότι από την έκβαση της κούρσας της προεδρικής εκλογής στο Κίνημα Αλλαγής θα κριθεί, επί της ουσίας, το κατά πόσον το «αφήγημα» Τσίπρα περί «προοδευτικής διακυβέρνησης» θα είχε βάση.

Κι αυτό διότι αν στο Κίνημα Αλλαγής εκλεγεί κάποιος υποψήφιος που να είναι «ασύμβατος» με οποιοδήποτε σενάριο συμπόρευσης ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, αυτό σε συνδυασμό με την πάγια άρνηση του ΚΚΕ για τα… πάντα, σηματοδοτεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να βρει άλλο «αφήγημα». Ή, τελοσπάντων, ένα αφήγημα στο οποίο να «βγαίνουν» τα νούμερα.

Ωστόσο, είπαμε: ακόμη και αυτός ο σκόπελος είναι αυτή τη στιγμή το μικρότερο πρόβλημα για τον Αλέξη Τσίπρα. Κι αυτό διότι ο πραγματικός φόβος στην Κουμουνδούρου είναι άλλος: είναι το κατά πόσον, όποιος κι αν είναι διάδοχος της Φώφης Γεννηματά, θα θελήσει να συνομιλήσει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες με τον Αλέξη Τσίπρα. Προσέξτε: όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με τον Αλέξη Τσίπρα…

Και εξηγούμαι: Ακόμη κι αν οι πολιτικοί συσχετισμοί ανατραπούν και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα ή ακόμη κι αν το άθροισμα των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ αποδειχθεί μεγαλύτερο από το ποσοστό της ΝΔ στις επόμενες εκλογές, δεν είναι τόσο απλό για κανέναν στην Χαριλάου Τρικούπη
να πραγματοποιήσει μία τέτοια πολιτική στροφή. Η βάση, εξάλλου, του κόμματος, έχει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ενώ οι φρικαλεότητες του ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος του ΠΑΣΟΚ προφανώς και δεν έχουν ξεχαστεί.

Για παράδειγμα, ακόμη κι αν κάποιες υποβολιμαίες διαρροές θέλουν τον Γιώργο Παπανδρέου να «καλοβλέπει» μελλοντικά την συμπόρευση των δύο χώρων, πόσο εύκολο θα ήταν να κάτσει στο τραπέζι με αυτόν που τον αποκαλούσε «Ολαντρέου», «Πινοσέτ» και άλλα ηχηρά παρόμοια; Αυτό,
σημειωτέον, δεν είναι απορία της στήλης, αλλά ρητορικό ερώτημα που απηύθυνε  προβεβλημένος «παπανδρεϊκός» παράγων, με ρίζες στο Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ που γνωρίζει πολύ καλά τον -απρόβλεπτο, ενίοτε- τρόπο που σκέφτεται ο Γιώργος Παπανδρέου.

Συμπερασματικά: ακόμη κι αν κάποιος στην Χαριλάου Τρικούπη ήθελε -ή αναγκαζόταν από τους μετεκλογικούς συσχετισμούς- να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα έπρεπε με κάποιον τρόπο να «εξιλεωθεί» στα μάτια της βάσης του Κινήματος Αλλαγής. Και ένας τρόπος υπάρχει γι’ αυτό: να «τιμωρηθεί» ο Αλέξης Τσίπρας για όσες φορές ασχημόνησε σε βάρος τηςΧαριλάου Τρικούπη.

Κι αν η συζήτηση σού φαίνεται, αγαπητέ μου αναγνώστη, ηθική ή ηθικολογική, δεν είναι έτσι. Πρόκειται για συζήτηση βαθιά πολιτική και η σχετική σκέψη για το πώς θα μπορούσε να τιμωρηθεί -ή, καλύτερα, να
πληρώσει το τίμημα όλων όσα έκανε στο παρελθόν…- ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη τεθεί στη δημόσια σφαίρα από έναν «μπαρουτοκαπνισμένο» του παλιού ΠΑΣΟΚ: τον Παντελή Οικονόμου.

«Ένα παράθυρο ελπίδας θα άνοιγε αν ο Αλέξης Τσίπρας έκοβε ο ίδιος τον Γόρδιο Δεσμό για οπαδούς και στελέχη του κόμματός του. Απαντώντας στο δίλημμα τους «με τον Τσίπρα χάνουμε, χωρίς τον Τσίπρα διαλυόμαστε» με την απόσυρσή του από την αρχηγία. Διευκολύνοντας την συνάντηση πλειοψηφικών δυνάμεων σε ένα κοινό τόπο, εντελώς πέρα και πάνω από τηνέρημο χωρίς τέλος που διασχίζουν, εδώ και καιρό, χωρίς ελπίδα.

Θα ήταν μια ευκαιρία -ίσως η τελευταία- και για τον ίδιο, αντί χρέωσης για την επερχόμενη εκλογική ήττα, να πιστωθεί συμμετοχή σε μια νίκη με ουσιαστικό και ανατρεπτικό περιεχόμενο», έγραψε προσφάτως ο Παντελής Οικονόμου και το άρθρο του συνάντησε πολλές… «ταυτίσεις» στην Χαριλάου Τρικούπη. Με άλλα λόγια, για την Κουμουνδούρου δεν πρέπει να λυθεί μόνο ποιος θα είναι ο επόμενος αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και ποιος ΣΥΡΙΖΑίος θα μπορούσε να κάτσει να συζητήσει μαζί του…

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το στρατηγείο του Γιάννη Κουράκη στο Ηράκλειο

Σε αγώνα σπριντ έχει επιδοθεί ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης, ενόψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιεί καθημερινά ...

Φόρτωση άρθρων...