Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Η διψήφια διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και η αυτοδυναμία, «εκλογή» Τσίπρα βγαλμένη από το… Δελφινάριο και τα «μυστήρια» της Ιntrakat

Παρασκήνιο

Μέσα από το «Οn Target» διαβάσετε πρώτοι για το κύμα των κυλιόμενων μετρήσεων που έφταναν στο Μαξίμου – μετά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για το ρεύμα – που έδειχναν αναστροφή του αρνητικού κλίματος για την Κυβέρνηση. Ή καλύτερα ένα stop στην πτωτική πορεία των τελευταίων δύο μηνών μετά το κύμα της ακρίβειας που σάρωσε τα νοικοκυριά.

Η αναστροφή του κλίματος πλέον φαίνεται καθαρά στο ΣΥΝΟΛΟ των φανερών ή «κρυφών» μετρήσεων που τρέχουν τα κομματικά επιτελεία (και όχι μόνο της Νέας Δημοκρατίας) με αποτέλεσμα να επιστρέφουν σταδιακά τα χαμόγελα στο Μαξίμου. 

Και η εκτίμηση είναι πως εάν μέσα στο καλοκαίρι, δεν προκύψει (πάλι) κάποιο σοβαρό αρνητικό γεγονός και ο Τουρισμός συνεχίσει δυναμικά, όπως ξεκίνησε, τα εκλογικά ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας (εκτός από την διψήφια διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ) θα κινούνται πέριξ του 34%-35%. Που υπό προϋποθέσεις δεν καθιστά διόλου απίθανο τον στόχο της Αυτοδυναμίας που έθεσε ο πρωθυπουργός και στο πρόσφατο «γαλάζιο» Συνέδριο…

@ Για τις εκλογές – παρωδία στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνουμε κανένα σχόλιο. «Μιλάνε» τα social media, οι σκιτσογράφοι των εφημερίδων και οι επιθεωρησιογράφοι που βρήκανε πεδίον δόξης λαμπρόν για τις καλοκαιρινές τους παραστάσεις.
Εκεί όπου σίγουρα θα υπάρχει και ένα σκετσάκι, με τον Τσίπρα να υποδύεται τον Κιμ Γιονγκ Ουν…   

@ «Βουίζουν» τα δημοσιογραφικά και χρηματιστηριακά γραφεία πως η BC PARTNERS του Νίκου Σταθόπουλου είναι έτοιμη να καταθέσει προσφορά για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της Intrakat – S.Energy θυγατρική του ομίλου της Ιntrakat,  κάτω από την ομπρέλα της οποίας δραστηριοποιούνται οι ΑΠΕ του ομίλου. Αν και επισήμως η εταιρεία του Σωκράτη Κόκκαλη δεν επιβεβαιώνει τις φήμες, παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως βρισκόμαστε πολύ κοντά σε επίσημες ανακοινώσεις. Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο της Intrakat για τα έργα ΑΠΕ προβλέπει τη σταδιακή ανάπτυξη 1 GW αιολικών πάρκων, 600 MW φωτοβολταϊκών κι επιπλέον 600 MW έργων αποθήκευσης ενέργειας. Το πρώτο αιολικό αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία αυτόν τον μήνα στην Άνδρο, θα είναι ισχύος 15 MW και θα συνεισφέρει 4,5 εκατ. ευρώ λειτουργικής κερδοφορίας ετησίως.   

@ Μεγάλη είναι εξίσου και η «ένταση» των πληροφοριών για την είσοδο της Macquarie του πανίσχυρου επενδυτικού ομίλου από την Αυστραλία στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.  
Επιτελείο της Macquarie βρίσκονται ήδη στην Αθήνα για τον τελικό γύρο επαφών για το δύο σημαντικά deal στα οποία επικεντρώνεται το fund. Αφού εκτός από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον και για την Αττική Οδό τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε μια επένδυση της τάξης τα 4 δισεκατομμυρίων ευρώ από του Αυστραλούς.

@ «Τρέχουν» οι διεργασίες στο Κίνημα Αλλαγής για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων για τις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν.
Ο Βαγγέλης Αργύρης και έμπιστοι συνεργάτες του Προέδρου, έχουν ήδη σκανάρει τον χάρτη σε κάθε εκλογική περιφέρεια και έχουν ξεκινήσει να ξεσκαρτάρουν ξεσκαρτάρει τις προτάσεις και τις αυτοπροτάσεις.
Το ενδιαφέρον στελεχών του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ για τα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών αυξάνεται όλο και πιο πολύ, με νέα ονόματα να τίθενται στην διάθεση της Χαριλάου Τρικούπη.
Παράλληλα αναμένονται κάποιες σημαντικές εκπλήξεις στα ονόματα, όπως τουλάχιστον διατείνονται στις ιδιωτικές τους συζητήσεις στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη.

@ Η στήλη έχει αποκαλύψει εδώ και αρκετές εβδομάδες ότι τα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη δεν πάνε καλά. Κάτι η δυναμική Ανδρουλάκη, κάτι η προσήλωση Μητσοτάκη στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το πάλαι ποτέ «κάστρο» -έστω και περιστασιακό- της Κουμουνδούρου πλέον δεν υφίσταται. Αν αυτό ισχύει μία φορά για τη μεγαλόνησο γενικώς, τότε ισχύει στο πολλαπλάσιο για τα Χανιά, καθώς εκεί οι Μητσοτάκηδες κυριαρχούν και η Ντόρα Μπακογιάννη «οργώνει». Βεβαίως, έως πρότινος ο Αλέξης Τσίπρας δεν έπαιρνε πολύ στα σοβαρά αυτά τα μηνύματα που έρχονταν από την Κρήτη. Όμως, από προχθές που περιόδευσε σε Ρέθυμνο και Χανιά, είχε την ευκαιρία της αυτοψίας. Και αυτά που διαπίστωσε δεν τού άρεσαν καθόλου...  Ειδικά στα Χανιά, λοιπόν, που ως γνωστόν έχουν και μία ισχυρή αστική τάξη και παράδοση, τα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως ανησυχητικά, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταρρέει. Οι Χανιώτες, μάλιστα, δεν ανήκουν απλώς σε εκείνους που δεν πείθονται από το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ. Πέραν αυτού, θεωρούν «δυσφήμιση» του τόπου τους τον Παύλο Πολάκη και τα συνεχή ξεσπάσματά του. «Αν ο κόσμος νομίζει ότι ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά είναι ο Πολάκης, τότε εμείς δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ», είναι, grosso modo, το μήνυμα που στέλνουν οι Χανιώτες στην Κουμουνδούρου. Εκεί, βεβαίως, η σωστή απάντηση θα ήταν «ας προσέχατε ποιους σταυρώνατε», αλλά στην παρούσα φάση για τον Αλέξη Τσίπρα είναι κάπως δύσκολο να πει αυτό που σκέφτεται στους συνομιλητές του. 

@ Αν και ο άτυπος  πολιτικός κανόνας που ισχύει είναι ότι όσο πιο κοντά έρχονται οι εκλογές τόσο  πυκνώνουν οι εμφανίσεις των βουλευτών στη Βουλή αλλά και στα μέσα ενημέρωσης για ευνόητους λόγους. 
Στην προκείμενη περίπτωση της Νέας Δημοκρατίας τα πράγματα είναι διαφορετικά. 
Μετρημένοι στα δάκτυλα είναι οι βουλευτές που βάζουν πλάτη για την κυβέρνηση στο πρόβλημα της ακρίβειας. Οι γαλάζιοι προτιμούν τις εκλογικές περιφέρειες για ελέω απλής αναλογικής φοβούνται το απευκταίο σενάριο. 
Το θέμα συζητήθηκε στο Μαξίμου και απ’ ότι πληροφορηθήκανε υπήρξε δυσαρέσκεια. Και έτσι έπιασε δουλειά πάλι η Ντόρα Μπακογιάννη, ο σύνδεσμος των βουλευτών με το πρωθυπουργικό Γραφείο. Για να δούμε τι θα καταφέρει…

@ Το χωριό και υπό την προϋπόθεση ότι είναι σχετικά κοντά, θα αποτελέσει μάλλον την καλύτερη λύση για τις φετινές διακοπές των περισσότερων μικρομεσαίων νοικοκυριών. Τόσο τα καύσιμα, όσο και οι μετακινήσεις με αεροπλάνα και... βαπόρια, φαίνεται ότι αποτελούν "σπορ" για λίγους, ενώ και οι τιμές των ξενοδοχείων, δεν φαίνεται να βοηθούν, ώστε να πάει κάποιος για 5-6 μέρες σε έναν προορισμό. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του πληθωρισμού Απριλίου, όπου το λεγόμενο "τουριστικό πακέτο" έδειξε τα... δόντια του. Για την ακρίβεια, η αύξηση των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, σε σχέση με τον περυσινό Απρίλιο, διαμορφώθηκε στο 17,7%, τα αεροπορικά εισιτήρια αυξήθηκαν 15,7% και οι τιμές των ξενοδοχείων 16,1%. Αν λάβουμε υπόψιν ότι στους περισσότερους προορισμούς η τιμή της βενζίνης δεν θα υποχωρήσει εύκολα κάτω από τα 2,00 ευρώ με βάση ένα πολύ καλό σενάριο (οι τιμές κινούνται μεταξύ 2,15-2,45 ευρώ!), τότε αντιλαμβάνεστε ότι πολλές οικογένειες θα αναγκαστούν να μείνουν στα σπίτια τους στα αστικά κέντρα ή θα βολευτούν με χίλια ζόρια στο πατρικό σπίτι στο χωριό.

@ Στον δείκτη MSCI Greece προστέθηκαν οι μετοχές των Mytilineos και Εθνική Τράπεζα, όπως ανακοινώθηκε  την περασμένη Παρασκευή. 
Οι αλλαγές στους δείκτες MSCI θα ισχύσουν από το κλείσιμο της 31ης Μαΐου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Société Générale οι πιθανές εισροές για την Εθνική Τράπεζα τοποθετούνται στα 103 εκατ. δολάρια και για τη Mytilineos στα 92 εκατ. δολάρια
Αυτό θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της στάθμισης της Ελλάδας στον δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών συνολικά. Συγκεκριμένα αναμένεται αύξηση κατά 0,03% λόγω της ΕΤΕ και 0,027% λόγω της Mytilineos. Βάσει της συναλλακτικής δραστηριότητας, οι ημέρες που θα επηρεαστούν, είναι 7,3 ημέρες για την ΕΤΕ, 6,8 ημέρες για τη Mytilineos.
Πλέον ο MSCI Greece απαρτίζεται από 8 μετοχές, τις ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Μυτιληναίος.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο ξάδερφος του Κασσελάκη και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να βάλει «μπλόκο» στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, έχουν προκύψει πολλά ερωτήματα σχετικά με το πού θα καταλήξουν οι ψή...

Φόρτωση άρθρων...