Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Η επικράτηση Μητσοτάκη στην Βουλή, η απάντηση Δένδια στις γελοίες φήμες και οι ρωσικές εταιρείες που βάζουν λουκέτο 

«Καθαρός» νικητής σε μια ακόμη κοινοβουλευτική μονομαχία ήταν χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος  με πειθώ και πολιτικά επιχειρήματα που άπτονται της κοινής λογικής παρουσίασε την στρατηγική της χώρας, απέναντι στην βάρβαρη Ρωσική εισβολή.Την ίδια στιγμή ο Τσίπρας, παρότι χθες κινήθηκε σε πιο χαμηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους επανέλαβε τις γνωστές αριστερές… αρλούμπες για την συνευθύνη της Δύσης στην Ουκρανική κρίση, ενώ τάχθηκε και κατά της αποστολής στρατιωτικού υλικού.

Θέση που ταυτίζεται απόλυτα με τις απόψεις του ΚΚΕ , του ΜΕΡΑ 25 αλλά και της Ελληνικής Λύσης. Κανονικό φαιοκόκκινο μέτωπο δηλαδή, οι απόψεις του οποίου όμως (και ευτυχώς) απευθύνονται σε κάποιες ακραίες μειοψηφίες της Αριστεράς και της Δεξιάς.           

@ Διέψευσε όπως αναμενόταν από το βήμα της Βουλής την ΣΥΡΙΖΑΙΚΗ… παπαρολογία, περί σύγκρουσης με τον πρωθυπουργό για το Ουκρανικό, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Το τι δημοσιογραφικοί «δράκοι» γράφηκαν και αναπαρήχθησαν τις τελευταίες μέρες για τις «τεταμένες» σχέσεις Μητσοτάκη και Δένδια δεν λέγεται. 
Και βεβαίως δεν ισχύει απολύτως τίποτε, όπως κατάλαβαν χθες μέχρι και οι πέτρες της Βουλής. 
Πάντως ο Νίκος Δένδιας άνοιξε κανονικό μέτωπο με το ΠΑΣΟΚ, αφού θεωρεί πως, συν τοις άλλοις, αυτό «ευθύνεται» για το δημοσίευμα του «Βηματοδότη» την περασμένη Κυριακή που τον περνούσε γενεές δεκατέσσερις. 
Γι αυτό και οι πολύ υψηλοί τόνοι απέναντι στον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κατρίνη, που του άσκησε κατά την διάρκεια της ομιλίας του αυστηρή κριτική.               

@ Όπως εδώ και πολύ καιρό έχει γράψει το On Target την άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων εντός του Μαρτίου, τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους, προαναγγέλλει με συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης .
«Το Πάσχα θα είναι κανονικό», ανέφερε σε διαδικτυακή τηλεοπτική συνέντευξη ο υπουργός  και περιγράφει τις τρεις παρεμβάσεις που θα χαρακτηρίζουν το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας: απογευματινά χειρουργεία με ιδιωτικούς όρους, συνεργασία του ΕΣΥ με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και ασφαλιστική κάλυψη γιατρών και νοσηλευτών για ιατρικά λάθη. Ενώ παράλληλα ξεκαθαρίζει εκτός ΕΣΥ θα βρεθεί οριστικά και όποιος υγειονομικός υπάλληλος παραμείνει ανεμβολίαστος.
Για το τελευταίο πάντως διατηρούμε κάποιες επιφυλάξεις, αφού στην Κυβέρνηση υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις.    
 
@ Με ανησυχία βλέπουν τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις οι επιτελείς του Μαξίμου. Η ΝΔ παραμένει πρώτη δύναμη με διαφορά ασφαλείας από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το πρόβλημα είναι αλλού, αφού στις μετρήσεις καταγράφονται αύξηση στα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ και απώλειες για την Κυβέρνηση.
Μάλιστα στο γαλάζιο μικροσκόπιο βρίσκονται η Κρήτη, η Αχαΐα και η Εύβοια όπου οι διαρροές της ΝΔ είναι πολύ μεγαλύτερες από το 3% που εμφανίζεται στις «επίσημες» μετρήσεις.
Οι περιοχές αυτές έχουν ενδιαφέρον γιατί παραδοσιακά ήταν «κάστρα» του ΠΑΣΟΚ που πραγματικά σάρωνε στις καλές εποχές.
Τα ποσοστά που παίρνει σήμερα και κυρίως οι ανοδικές τάσεις, θυμίζουν ολίγον από τη δεκαετία του 80…
Και μια λεπτομέρεια. Σε προαναφερόμενες περιοχές ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαφανισμένο κόμμα…

@ Ο Νίκος Παππάς θα καθήσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τον τρόπο που έστησε τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και το γνωρίζει πολύ καλά. Η ώρα της κρίσης, λοιπόν, για τον πάλαι ποτέ πανίσχυρο υπουργό και «εξ απορρήτων» του πρωθυπουργού, έχει έρθει. Το παραδέχθηκε, εξάλλου και ο συνήγορός του, Γιάννης Μαντζουράνης, δηλώνοντας ότι «το να πιστεύεις ότι στο καθεστώς του εκ Κρήτης Μητσοτάκη δεν θα τον στείλουν κατηγορούμενο είναι σα να περιμένεις να μη σου επιτεθεί ο Μινώταυρος επειδή είσαι χορτοφάγος». 
Το ενδιαφέρον, όμως, κομμάτι των δηλώσεων Μαντζουράνη, αμέσως μετά την ενεχυρίαση του απολογητικού υπομνήματος Παππά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ήταν άλλο. Ο δικηγόρος είπε ότι ο Παππάς θα βρεθεί στο εδώλιο επειδή... «ως αρμόδιος υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα συγκρούστηκε με το σκληρό σύστημα διαπλοκής για να βάλει τάξη στο άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο». Σε απλά ελληνικά, ο Μαντζουράνης φρόντισε να βάλει στο... κάδρο της δυσώδους υπόθεσης, τώρα που αυτή φτάνει στην τελική δικαστική της ευθεία, τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό, λέγοντας με νόημα πως όσα έκανε ο Παππάς, τα έκανε ως «αρμόδιος υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα». Η δήλωσή του αυτή, λοιπόν, μεταφράζεται ως έκκληση –ή μήπως προειδοποίηση;- του Παππά προς τον Τσίπρα να... μην τον αφήσει μόνο τώρα που θα τροχιοδρομήσει στην οδό του μαρτυρίου...

@ Η εταιρεία, με έδρα την Ελβετία, η οποία διαχειρίζεται τον ρωσογερμανικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος δεν ξεκίνησε ποτέ να μεταφέρει φορτία, κύρηξε πτώχευση, προκειμένου να καλύψει υποχρεώσεις πριν εφαρμοστούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ, που θα μπλοκάρουν κάθε εταιρική συναλλαγή.

Η εταιρεία, η οποία εδρεύει μεν στην Ελβετία, αλλά ανήκει στον ρωσικό κρατικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom, ολοκλήρωσε πέρσι το πρότζεκτ κόστους 11 δισ. δολ., το οποίο είχε ως διακηρυγμένο στόχο να διπλασιάσει τις ποσότητες αερίου που θα μεταφέρονταν από τη Ρωσία στη Γερμανία.
Σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, αλλά και με βάση δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας της Ελβετίας Guy Parmelin, και οι 140 υπάλληλοι της εταιρείας έχουν ήδη απολυθεί.

@ Δυσοίωνο προβλέπεται το μέλλον για τη λειτουργία της MERE στην χώρα μας .
Ο αποκλεισμός σημαντικών ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT που εξήγγειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και γενικότερα το νέο πακέτο κυρώσεων που θα επιβληθεί στην Ρωσία, εκτιμάται ότι θα προκαλέσει αρκετές δυσκολίες στη δραστηριότητα του ομίλου Torgservis, , που χρησιμοποιεί το εμπορικό σήμα ΜERE για αγορές εκτός Ρωσίας .
Σύμφωνα με πληροφορίες το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση της λειτουργίας των καταστημάτων της ρωσικής αλυσίδας hard discount στην χώρα μας, προέρχεται από τον μητρικό όμιλο, ο οποίος εδρεύει στην Ρωσία.
Οι παραπάνω παράγοντες, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, πιθανότητα να δώσουν τη χαριστική βολή στο εγχείρημα του hard discounter των αδελφών Shnayder που ξεκίνησε – χωρίς επιτυχία- πριν περίπου δύο χρόνια στην Ελλάδα.

@ Η εισαγωγή στη χώρα μας του ρωσικού φυσικού αερίου δεν πραγματοποιείται μέσω Ουκρανίας αλλά από τον αγωγό Turkstream, όπως φαίνεται από τον χάρτη ανεφοδιασμού που δημοσιοποίησε ο διαχειριστής του συστήματος ΔΕΣΦΑ.
Συγκεκριμένα η όδευση του ρωσικού φυσικού αερίου πραγματοποιείται μέσω του αγωγού Turkstream που ξεκινά από τα ρωσικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας και καταλήγει στην Ανατολική Θράκη. Από εκεί κατευθύνεται προς τη Βουλγαρία και μέσω του βουλγαρικού συστήματος φυσικού αερίου καταλήγει στο Σιδηρόκαστρο όπου και πραγματοποιείται η εισαγωγή προς το ελληνικό σύστημα φυσικού αερίου.
Τέλος όπως φαίνεται από τον χάρτη ανεφοδιασμού εισαγωγές φυσικού αερίου πραγματοποιούνται τόσο από τον αγωγό TAP όσο και από τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μέχρι και ο Γκλέτσος... αγανάκτησε με τον Κασσελάκη: «Απογοήτευση το παιδί, ψήφο από μένα δεν παίρνει, τέλος» (εικόνες)

Σε πλήρη μεταστροφή της άποψής του για τον Στέφανο Κασσελάκη προχώρησε ο Απόστολος Γκλέτσος όπως προκύπτει τόσο από ανάρτησή του στο Facebook όσο και από απαντήσεις που έδωσε στα σ...

Γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ για το «θαύμα» Κασσελάκη - Έντονες αντιδράσεις και για τις δηλώσεις Παπανώτα

Βαρύ είναι το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αναφορικά με τις δηλώσεις του υποψήφιου ευρωβουλευτή του κόμματος και δημοσιογράφου, Δημήτρη Παπανώτα. Συγκεκριμέν...

Φόρτωση άρθρων...