Τετάρτη
15 Μαΐου 2024

Η επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση Τσίπρα - Αγώνας δρόμου για εκλογή νέου προέδρου

Παρασκήνιο

Έπειτα από την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ αναμένονται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες στην Κουμουνδούρου για την ανάδειξη νέου προέδρου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πιθανότερες ημερομηνίες για την ανάδειξη νέου προέδρου είναι η 16η και 23η Ιουλίου.

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί το πόσοι θα πάνε καθώς ψάχνουν τρόπους να ψηφίσει ο κόσμος από μακριά για τον νέο πρόεδρο του κόμματος.

Προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης και δύο κάλπες, Δημοτικών και Ευρωεκλογών καλούν τον ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει το βήμα του και μέσα στο κατακαλόκαιρο, μέχρι τέλος Αυγούστου, να πάρει αποφάσεις για την ηγεσία.

Η πίεση χρόνου δίνει χώρο σε φωνές που λένε πρώτα να γίνει η επιλογή αρχηγού και μετά το Συνέδριο ενώ άλλοι θέλουν το Διαρκές Συνέδριο τον Σεπτεμβρίου να επικυρώσει τις υποψηφιότητες.

Ο φόβος της χαμηλής συμμετοχής είναι παρών για αυτό και μελετούν ακόμα και την ψηφοφορία με SMS, καθώς ο πρόεδρος αλλά και η Κεντρική Επιτροπή εκλέγονται από τα μέλη του κόμματος, που από τον Απρίλιο του 2022 αριθμούν περίπου 170.000 και μια χαμηλή συμμετοχή  θα οδηγούσε σε υπονόμευση του νέου προέδρου από την αρχή.

Παράλληλα, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν να παλέψουν και με το κόστος της εκλογικής διαδικασίας, αφού το κόμμα με το χαμηλωμένο ποσοστό θα πάρει περίπου 5 εκατομμύρια λιγότερο κρατική επιχορήγηση.

Οι πιθανοί υποψήφιοι 

Πριν ανοίξει η επίσημη κούρσα της διαδοχής, τα ονόματα των πρώτων «δελφίνων» έχουν ήδη ακουστεί.

-Έφη Αχτσιόγλου: Χαρακτηρίζεται ως το «φαβορί» – Πρώην υπουργός Εργασίας

-Αλέξης Χαρίτσης: Τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ – Πρώην υπουργός Οικονομίας

-Ευκλείδης Τσακαλώτος: Επικεφαλής της κίνησης «53+» – Πρώην υπουργός Οικονομικών

-Ρένα Δούρου: Πρώην περιφερειάρχης Αττικής

-Διονύσης Τεμπονέρας: Επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Δεν είναι βουλευτής

-Παύλος Πολάκης: Σκέψεις να θέσει υποψηφιότητα

Αγωνία στον ΣΥΡΙΖΑ η επόμενη μέρα

Τη Δευτέρα το μεσημέρι αναμένεται ο Αλέξης Τσίπρας να βρεθεί στη Βουλή για την ορκωμοσία. Από την Τρίτη ο ρόλος του θα είναι αυτός του πρώην Πρωθυπουργού.

Από τα μέσα Ιουλίου και έπειτα αναμένεται η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα ψάχνει τρόπους για να ψηφίσει ο κόσμος από μακριά για τον νέο πρόεδρο του κόμματος.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η τελευταία εικόνα των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων 28 μέρες πριν τις κάλπες, γιατί στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν πως τελικά θα τερματίσουν δεύτεροι και πως ο Κασσελάκης θα «καθαρίσει» τον Πολάκη 

Χαμηλά κρατά το Μέγαρο Μαξίμου τον πήχη των μεσοπρόθεσμων προσδοκιών, μετά την χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν. Το κλίμα πάντως τόσο στις κατ ιδίαν επαφές των δύο ηγετών όσο...

Φόρτωση άρθρων...