Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Η σκληρή μάχη του Κέντρου: Πόσο καθοριστική θα είναι για το εκλογικό αποτέλεσμα

Στον ευαίσθητο πολιτικό χώρο του Κέντρου αναμένεται να κριθούν πολλά για την έκβαση των επόμενων εθνικών εκλογών, όποτε κι αν αυτές προκηρυχθούν.

Νέα Δημοκρατία, ΚΙΝΑΛ και δευτερευόντως ο ΣΥΡΙΖΑ, προετοιμάζουν τη στρατηγική τους με στόχο την προσέλκυση των ψηφοφόρων που δίνουν έμφαση στον ήπιο και μετριοπαθή πολιτικό λόγο, το ρεαλισμό και τις υπεύθυνες και κοστολογημένες προτάσεις που θα οδηγήσουν σε λύσεις των σημαντικών προβλημάτων που βρίσκονται στο επίκεντρο της επικαιρότητας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται ακόμη κυρίαρχος στη συγκεκριμένη δεξαμενή, εκείνη που οι προκάτοχοι του είχαν ονομάσει μεσαίο χώρο, η οποία πέρα από κάθε αμφιβολία συνέβαλε καθοριστικά στο να πετύχει το 40% στην εκλογική διαδικασία του 2019 και να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά από αρκετά χρόνια. Ωστόσο σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό, μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ και την αλλαγή ηγεσίας.

Η παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη αυξάνει τον ανταγωνισμό ανάμεσα στα κόμματα που διεκδικούν από την πίτα του μεταρρυθμιστικού κέντρου με αποτέλεσμα οι πολιτικές κόντρες μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ να καθίστανται αναπόφευκτες και να παραπέμπουν σε άλλες δεκαετίες που τα δύο κόμματα εξουσίας κυριαρχούσαν στο πολιτικό σκηνικό.

Η δυναμική επανεκκίνηση του ΚΙΝΑΛ και η συσπείρωση των οπαδών της Δημοκρατικής Παράταξης αλλάζει ριζικά τον πολιτικό χάρτη, ενώ σαφώς επηρεάζει τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές.

Είναι αυτό το εκλογικό ακροατήριο που σύμφωνα με έγκυρους αναλυτές αναμένεται να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα στις επόμενες εκλογές, δηλαδή το αν η Νέα Δημοκρατία θα πετύχει την αυτοδυναμία στις επαναληπτικές ή θα χρειαστεί η σύναψη μιας κυβερνητικής συμμαχίας στα πρότυπα της περιόδου του 2012, παρά το γεγονός ότι ο νέος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποκλείει στην παρούσα φάση μια συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία.

Στο μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ με την τακτική που έχει ακολουθήσει και με την αδυναμία που έχει επιδείξει ο κ. Τσίπρας να αλλάξει το προφίλ και τη φυσιογνωμία του κόμματος έχει λίγα περιθώρια να απευθυνθεί στο συγκεκριμένο ακροατήριο, ένα στοιχείο που προβληματίζει την ηγετική του ομάδα που βλέπει με άγχος και αβεβαιότητα τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα εντός της κεντροαριστερής πολυκατοικίας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...