Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

«Παίρνει φωτιά» η πράσινη σκακιέρα - Η στρατηγική των 4 υποψηφίων στο Κινήματος Αλλαγής

Οι μονομάχοι ανοίγουν περαιτέρω τη βεντάλια των παρεμβάσεών τους, παρουσιάζοντας προτάσεις, ιδέες, όραμα και πιθανές συνεργασίες για την επόμενη ημέρα της Παράταξης

Σε τροχιά εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη ηγεσίας έχει μπει πλέον το Κίνημα Αλλαγής, με τα βλέμματα όλων να στρέφονται στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία θα αποφασίσει τον οδικό χάρτη των διαδικασιών.

Του Χρήστου Δρούζια

Οι ρυθμοί στην εσωκομματική σκακιέρα ανεβαίνουν, με τους τέσσερις – προσώρας – υποψηφίους για την αρχηγία του κόμματος να έχουν επιδοθεί στο κυνήγι του σταυρού, επιχειρώντας να αυξήσουν τα ερείσματά τους, αφενός στο κομματικό ακροατήριο και αφετέρου στην κοινωνική βάση της Παράταξης, η ενεργοποίηση της οποίας αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα που εν πολλοίς θα κρίνει και το αποτέλεσμα της κάλπης.

Για να επιτύχουν τον παραπάνω στόχο, οι μονομάχοι ανοίγουν περαιτέρω τη βεντάλια των παρεμβάσεών τους, παρουσιάζοντας προτάσεις, ιδέες, όραμα και στρατηγική για την επόμενη ημέρα της Παράταξης, τις πιθανές συνεργασίες κ.α.

Ας δούμε όμως με ποια αφηγήματα οδεύουν οι μονομάχοι προς τις εσωκομματικές κάλπες.

Αυτόνομη πορεία

Η Φώφη Γεννηματά βαδίζει με σαφές πλαίσιο. Το ιδεολογικό και πολιτικό της αφήγημα βασίζεται στο τρίπτυχο «πολιτική ενότητα - αυτόνομη πορεία - προοδευτική ταυτότητα», ενώ προτάσσει το χαρτί της δικής της συνεισφοράς στην Παράταξη καθώς, όπως λένε οι στενοί της συνεργάτες, παρέλαβε ένα κόμμα που αντιμετώπιζε τον κίνδυνο να μείνει εκτός Βουλής, και το έκανε τρίτη δύναμη στο Κοινοβούλιο. 

Προτείνει την επανασύνδεση του κόμματος με τις λαϊκές τάξεις, σε μία αντιδεξιά κατεύθυνση, σε μια προσπάθεια να βρει ευήκοα ώτα στην «αριστερόστροφη» πτέρυγα  της Παράταξης και σε ένα κοινό που αποτελεί στόχο της. Εξ ου και φέρεται αποφασισμένη να πολιτικοποιήσει στο έπακρο την προεκλογική αντιπαράθεση αναφορικά με την πορεία και την ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα του Κινήματος. 

Το αφήγημα της έχει στο κέντρο ένα πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο που δημιουργεί παραγωγή με προστιθέμενη αξία και εξαγωγές, αντιμετωπίζει τις ανισότητες και εξασφαλίζει πλήρη απασχόληση. 

Διαφωνεί με τη συζήτηση περί επιστροφής του ονόματος και του πράσινου ήλιου του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, επαναλαμβάνοντας ότι το Κίνημα Αλλαγής υπάρχει γιατί υπάρχει το ΠΑΣΟΚ και πως το ΠΑΣΟΚ υπάρχει γιατί υπάρχει το Κίνημα Αλλαγής.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής διαθέτει ισχυρούς δεσμούς στον κομματικό μηχανισμό και συσπειρώνει γύρω της τους προσωπικούς κομματικούς μηχανισμούς των περισσότερων βουλευτών, ενώ τυγχάνει της υποστήριξης πολλών γραμματέων Οργανώσεων, Τομεαρχών, συνδικαλιστών και αυτοδιοικητικών στελεχών.

Υπόσχεται διπλασιασμό των ποσοστών  

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος δημοσίευσε το μανιφέστο του, έχει επενδύσει επικοινωνιακά στην εικόνα του εκσυγχρονιστή – μεταρρυθμιστή πολιτικού, επιχειρώντας να συσπειρώσει γύρω του τις παραγωγικές δυνάμεις της παράταξης και της κοινωνίας.

Υπόσχεται υπερδιπλασιασμό των ποσοστών της Παράταξης, ώστε να ξαναγίνει δύναμη εξουσίας, επιστροφή στα παραδοσιακά σύμβολα και στην ονομασία ΠΑΣΟΚ, εννοώντας ότι θα ληφθούν αποφάσεις στο συνέδριο, ενώ δεσμεύεται πως αν εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος, η ηγεσία θα ασκηθεί συλλογικά με τρεις αντιπροέδρους.

Έχει ανακηρύξει τη ΝΔ σε ιδεολογικό, παραδοσιακό αντίπαλο και υπαρξιακό «εχθρό» τον ΣΥΡΙΖΑ. Με δεδομένο μάλιστα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών και φίλων του ΚΙΝΑΛ ανήκουν στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, επιδιώκει να το κεφαλαιοποιήσει εκλογικά υπέρ του.

Όσον αφορά την επόμενη ημέρα και τις μετεκλογικές συνεργασίες, ο Ανδρέας Λοβέρδος βάζει ως προϋπόθεση την άνοδο των ποσοστών. Στο πλαίσιο αυτό, ασκεί δριμεία κριτική στην αντιπολιτευτική τακτική Γεννηματά, επικαλούμενος τις δημοσκοπήσεις και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. 

Όσο για την ενότητα, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται να τη διασφαλίσει και παραπέμπει στο 2015, που όπως λέει, έχασε τις εσωκομματικές εκλογές, αλλά στήριξε την Πρόεδρο που εξελέγη όσο λίγοι. 

Στο πλευρό του βρίσκονται κυρίως οι εκσυγχρονιστικές δυνάμεις της Παράταξης, δυνάμεις εκτός των στενών κομματικών ορίων, αλλά και ψηφοφόροι του Κέντρου, οι οποίοι στις εκλογές του 2019 ψήφισαν Κυριάκο Μητσοτάκη για να φύγει ο Αλέξης Τσίπρας από την εξουσία.

Το χαρτί της ανανέωσης 

Αν και καθυστέρησε να ξεκινήσει σε σχέση με τους συνυποψηφίους του την προεκλογική κούρσα, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ποντάρει και σε αυτή την εσωκομματική αναμέτρηση στο χαρτί της ανανέωσης.

Κεντρικός άξονας της στρατηγικής του είναι το πρόταγμα της νέας γενιάς και η προσπάθεια ανάδειξης της σύγκρουσης με το παλιό πολιτικό σύστημα. Με άλλα λόγια, θέλει να εκπροσωπήσει την τάση για ανανέωση, χωρίς να απειλεί την ενότητα της παράταξης.

Στο δρόμο προς τις εσωκομματικές κάλπες, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα προβάλει ως πλεονεκτήματα την ηλικία του και την ευρωπαϊκή του εμπειρία, ενώ μεγάλη πρόκληση για την καμπάνια του, η ανάδειξη της οριοθέτησης ενός σαφούς ιδεολογικού και πολιτικού πλαισίου σε μια σειρά από κεντρικά ζητήματα. 

Όσον αφορά το δίλημμα ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ, ο κ. Ανδρουλάκης έχει ξεκαθαρίσει πως όταν θα γίνει το συνέδριο - αρχηγού - με το σημερινό χρονοδιάγραμμα, την άνοιξη του 2022, τα μέλη και οι φίλοι μας θα αποφασίσουν για τις όποιες αλλαγές στην Παράταξη 

Ενόψει των εσωκομματικών διαδικασιών, ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής πυκνώνει και επιχειρεί με στοχευμένες μίνι περιοδείες να διευρύνει το πολιτικό ακροατήριό του. 
 

Με "αντιδεξιό" πρόσημο

Ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος θα επιχειρήσει να εκφράσει το παπανδρεϊκό μπλοκ,  διαμηνύει πως θα δώσει τη μάχη των ιδεών, καθώς απεχθάνεται τη μάχη των μηχανισμών και των μεθοδεύσεων.

Ζητά και ο ίδιος την επαναφορά του ονόματος και των σημάτων του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας όμως παράλληλα ότι αυτό δεν αρκεί, ενώ τάσσεται υπέρ μιας ριζικής οργανωτικής αναδιάρθρωσης του Κινήματος καθώς, όπως επισημαίνει, δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική πολιτική οργάνωση χωρίς κοινό «τόπο» συναντήσεων των μελών και των φίλων και ανταλλαγής ιδεών.

Διατηρεί στον πυρήνα της ρητορικής του το «αντιδεξιό» πρόσημο και μια πολεμική οπτική απέναντι στην Νέα Δημοκρατία, ενώ υπερασπίζεται την ανάγκη προοδευτικών συγκλίσεων χωρίς να χαρίζεται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Απευθύνεται κυρίως στην «αριστερόστροφη» πτέρυγα του ΚΙΝΑΛ, σε κοινό συγγενές με αυτό της Φώφης Γεννηματά, ενώ υπολογίζει και στην υποστήριξη μεγάλου μέρους της βάσης των «Παπανδρείκων», με τον πρώην πρωθυπουργό πάντως να κρατάει αποστάσεις από τους υποψηφίους. 
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο ξάδερφος του Κασσελάκη και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να βάλει «μπλόκο» στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, έχουν προκύψει πολλά ερωτήματα σχετικά με το πού θα καταλήξουν οι ψή...

Σιμόπουλος: «Ο Φλώρος ήταν έξαλλος, έκανε κεφαλοκλείδωμα και έριξε μπουνιά»

Αυτόπτης μάρτυρας στο πρωτοφανές επεισόδιο στη Βουλή το μεσημέρι της Τετάρτης με πρωταγωνιστή τον ανεξάρτητο προερχόμενο από τους Σπαρτιάτες βουλευτή Κωνσταντίνο Φλώρο ήταν ο βουλε...

Φόρτωση άρθρων...