Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Η Τουρκία ανεβάζει την ένταση με νέο μπαράζ προκλήσεων και απειλών

Παρασκήνιο

Με μπαράζ απειλών και προκλήσεων κατά της Ελλάδας η Τουρκία ανεβάζει την ένταση στα ελληνοτουρκικά.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της Ελλάδας, μιλώντας σε κομματικό ακροατήριο αυτή την φορά, στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του AKP.

Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην άσκηση EFES 2022 αλλά και στους εορτασμούς για την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης στην οποία είπε πως έδωσαν το παρών περισσότεροι από 560.000 άνθρωποι. 

«Είμαστε αυτοί που αποδείξαμε ότι το να υπηρετούμε την Κωνσταντινούπολη είναι το ίδιο σημαντικό με το να την κατακτάς», είπε σημειώνοντας στην συνέχεια πως με την άσκηση στην Σμύρνη, η Τουρκία έστειλε το απαραίτητο μήνυμα στους συνομιλητές της Τουρκίας.

Έπειτα ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στην Ελλάδα την οποία κακατονόμασε λέγοντας πως «γνωρίζουμε το παιχνίδι που παίζεται με τη χώρα μας μέσω της Ελλάδας». 

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας είπε «κακομαθημένη» την Ελλάδα και τόνισε πως έχει «ξαμολυθεί» από άλλους. «Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα πρόθυμα μας βάζει απέναντί της».

Στην συνέχεια, ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε αναφορά στην Μικρασιατική Καταστροφή λέγοντας πως η χώρα μας πρέπει να κοιτάξει το παρελθόν τονίζοντας πως «αν η Ελλάδα επιμείνει, αυτό θα πάρει από εδώ και στο εξής».

Σε ακόμα ένα παραλήρημα επιδόθηκε ο Ομέρ Τσελίκ, αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στην Τουρκία και εκπρόσωπος της τουρκικής Κυβέρνησης.

Ο Τούρκος αξιωματούχος χαρακτήρισε «μαξιμαλιστικές» τις ελληνικές θέσεις για τις ελληνοτουρκικές διαφορές και «Ειρηνευτική επιχείρηση» την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

«Δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο εκτός από την Ελλάδα που να απαιτεί διπλάσιο εναέριο χώρο από τη θαλάσσια περιοχή της. Παράλληλα εξοπλίζει τα νησιά χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις Συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων. 

Η στρατιωτικοποίηση των νησιών είναι ξεκάθαρη παραβίαση των Συνθηκών και απαράδεκτη. Η Τουρκία λέει πως στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου θα αμφισβητήσει το ζήτημα της κυριαρχία τους», ανέφερε προκλητικά ο  εκπρόσωπος της τουρκικής Κυβέρνησης.

Ο Ομέρ Τσελίκ εμφανίστηκε υπέρ του διαλόγου με την Ελλάδα, τονίζοντας ωστόσο πως αυτός πρέπει να γίνει βάση των «ευαισθησιών» της Τουρκίας για την λεγόμενη «Γαλάζια Πατρίδα», ενώ σχολίασε και πάλι την πρόσφατη ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό κογκρέσο. 

«Είμαστε αυτοί που λέμε: «να τα λύσουμε στο τραπέζι, μεταξύ μας». Η βάση της συζήτησης όμως είναι η ευαισθησία της Τουρκίας για τη «Γαλάζια Πατρίδα». 

Η Ελλάδα τη νόμιμη έννοια της Γαλάζιας Πατρίδας τη βλέπει ως απειλή πάντα στο πλαίσιο των μαξιμαλιστικών της στόχων που είναι απόλυτα νόμιμη. Ο Μητσοτάκης παρουσίασε μάλιστα τη νόμιμη ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο ως απειλή στο Κογκρέσο των ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Νέα ακραία τουρκική πρόκληση: «Έκτρωμα να ανήκει το Καστελόριζο στην Ελλάδα» Νέα ακραία τουρκική πρόκληση: «Έκτρωμα να ανήκει το Καστελόριζο στην Ελλάδα»

«Έκτρωμα να ανήκει το Καστελόριζο στην Ελλάδα»

Τέλος δεν έχουν οι προκλητικές δηλώσεις των Τούρκων για τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Ο διευθυντής της τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet», Αχμέτ Χακάν, o οποίος πρότεινε να «χωριστεί η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο στη μέση».

Ακόμα, έδωσε τη δική του ερμηνεία για το Καστελόριζο, παραβλέποντας τις διεθνείς συνθήκες και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σε εκπομπή του CNN Turk για την ένταση ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα, λόγω της ακραίας ρητορικής του Ερντογάν για τα ελληνικά νησιά, ο Χακάν υποστήριξε προκλητικά: «Αυτό είναι το δίκαιο, αν η απόσταση ανάμεσα στις δύο χώρες είναι κοντινή, ορίστε ας χωρισθεί στην μέση», δείχνοντας τον χάρτη του Αιγαίου Πελάγους και «κόβοντάς» το νοητά στη μέση με το χέρι του.

Επίσης, ο διευθυντής της Hurriyet υπεραμύνεται του τουρκικού αφηγήματος για το Καστελόριζο, χαρακτηρίζοντας «έκτρωμα» το γεγονός πως το νησί ανήκει στην Ελλάδα.

«Μα τι είναι αυτό; Μπορώ να πάω κολυμπώντας στο Καστελόριζο;», διερωτήθηκε, δείχνοντας τη θέση του νησιού στον χάρτη και συνεχίζοντας στον ίδιο προκλητικό τόνο: «Μα δες εδώ. Στην πραγματικότητα το να ανήκει αυτό το νησί στην Ελλάδα είναι ένα έκτρωμα».

Το τελευταίο διάστημα ο Αχμέτ Χακάν και η «Hurriyet», έχουν κάνει «σημαία» την επιθετική ρητορική της Κυβέρνησης Ερντογάν κατά της Ελλάδας, με προμετωπίδα το θέμα της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών του Αιγαίου.

 

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κοινή δράση της Ομάδας Streetwork του ΟΚΑΝΑ με ομάδα εθελοντών - Η στήριξη του Γρηγόρη Δημητριάδη

Για ακόμα μια φορά, ο τέως Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, υποστηρίζει τις δράσεις της Ομάδας Παρέμβασης στο δρόμο-Streetwork του Οργανισμού Κατά των ...

Φόρτωση άρθρων...