Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

«Κυριάκο κάν’ το όπως ο Μακρόν»

Το ενδεχόμενο νέων πιο αυστηρών μέτρων για τους ανεμβολίαστους εξετάσει η Κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δέχεται εισηγήσεις για πιο σκληρή γραμμή απέναντι στους ανεμβολίαστους, αλλά προς το παρόν δεν τις προκρίνει.

Η Κυβέρνηση μελετά σχέδια αντιμετώπισης της παραλλαγής Όμικρον ενόσω η μετάλλαξη Δέλτα εξακολουθεί να πιέζει τα νοσοκομεία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποντάρει στο αυξημένο τέστινγκ και στην ενίσχυση των εμβολιασμών και δεν προκρίνει μέτρα της Γαλλίας απέναντι στους αντιεμβολιαστές, παρότι κυβερνώντες ή επιστήμονες έχουν ανοίξει κατά καιρούς με τις δηλώσεις τους μέτωπο ευθείας σύγκρουσης α λα Μακρόν. 

Πάντως, το Μαξίμου έχει οδηγηθεί και συνεχίζει να ζυγίζει, ανάλογα με τις εβδομαδιαίες εισηγήσεις και τα αναθεωρημένα στοιχεία από τους ειδικούς, στοχευμένα μπλόκα και υποχρεωτικότητες στα χνάρια άλλων Ευρωπαίων. 

Ανάμεσα σε αυτούς ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος πρώτος είχε σηκώσει τη δύσκολη συζήτηση περί υποχρεωτικότητας εμβολιασμού και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, που εσχάτως έτρεξε σε... μετωπική απέναντι στο αντιεμβολιαστικό κίνημα και με τον οποίο επίκειται, παρεμπιπτόντως, συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εντός του Φεβρουαρίου επί γαλλικού εδάφους, με κύριο αντικείμενο πάντως όχι τις πανδημικές εξελίξεις ή τους εμβολιασμούς αλλά μια διεθνή περιβαλλοντική διάσκεψη. 

Ο Πρωθυπουργός έχει επιλέξει να προτάσσει τις αποφάσεις περιορισμού και απαγορεύσεων ως πράξη δικαιοσύνης προς τους περισσότερους και ειδικά στην τρέχουσα εβδομάδα δεν αναμένονται καινούργια δραστικά μέτρα, αλλά η παράταση των ισχυόντων με πιθανές σημειακές αλλαγές, αναφέρουν «Τα Νέα». 

Όμως στο τραπέζι παραμένουν και «σκληρές» επιλογές που, όπως επιβεβαιώνουν κυβερνητικά στελέχη, συζητούνται εντατικά τόσο ενδοκυβερνητικά όσο και στο πλαίσιο της Επιτροπής Επιστημόνων. 

Το σίγουρο είναι ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την επιβολή των πρώτων προστίμων στους 60 οι οποίοι δεν θα προγραμματίσουν εμβολιασμό μέχρι τις 16 Ιανουαρίου απόφαση από την οποία το Μαξίμου δεν θα υπαναχωρήσει. 

Λίγο περισσότερος χρόνος, μέχρι το τέλος του Μαρτίου συγκεκριμένα, δίνεται στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, για τους οποίους θα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη η κυβερνητική απόφαση να δουν οριστικά την πόρτα της εξόδου από τις δομές υγείας και όχι να παραταθεί εκ νέου το υφιστάμενο καθεστώς αναστολής εργασίας.

Υπό συζήτηση αλλά χωρίς να προδιαγράφονται εξελίξεις αυτή την εβδομάδα παραμένουν άλλες δύο παράμετροι. 

Η πρώτη είναι επέκταση του μέτρου υποχρεωτικότητας εμβολιασμού με ηλικιακά (στους 50-59 ετών) και όχι επαγγελματικά κριτήρια, κατά το μοντέλο των εκατοντάδων χιλιάδων 60άρηδων. 

Η δεύτερη είναι ο πλήρης αποκλεισμός των ανεμβολίαστων, όποτε και αν χρειαστεί, από χώρους εστίασης και διασκέδασης, όπου μέχρι στιγμής έχουν πρόσβαση έστω και μόνο στα τραπεζάκια έξω και με αρνητικό εργαστηριακό τεστ. 

Ακόμα, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και το ενδεχόμενο αποκλεισμού των αντιεμβολιαστών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η στεγαστική κρίση και η… σπιταρόνα

Στο στόχαστρο του ΠΑΣΟΚ μπαίνει και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Στέφανος Κασσελάκης, με ηγετικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη να εκτιμούν πως δεν είναι ο κατάλληλος να ηγηθεί τόσο της αξιω...

Φόρτωση άρθρων...