Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Κανείς «γαλάζιος» δεν θα τολμήσει να αμφισβητήσει τον Μητσοτάκη, γιατί δεν αλλάζει ο εκλογικός σχεδιασμός  και η στροφή Ανδρουλάκη στον ρεαλισμό

Παρασκήνιο

Η χθεσινή εικόνα με τους υπουργούς, βουλευτές και μέλη της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, να καταχειροκροτούν όρθιοι και ασταμάτητα τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας αναδεικνύει το μέγεθος της ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑΣ που χαρακτηρίζει μεγάλη μερίδα δημοσιογράφων του πολιτικού ρεπορτάζ και λοιπών αναλυταράδων του πολιτικο-δημοσιογραφικού Βυζαντίου.  
Που προέβλεπαν να «χύνεται αίμα»,  να «πέφτουν κορμιά» και να εκσφενδονίζονταν «μαχαίρια» κατά του Κυριάκου Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του κορυφαίου κομματικού οργάνου της Νέας Δημοκρατίας.
Χθες πλέον και οι πέτρες αλλά και ο κάθε… πικραμένος (με τον Μητσοτάκη) αντελήφθη πως ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΛΜΗΣΕΙ κανείς πρώην πρωθυπουργός, φιλόδοξος υπουργάκος ή «γαλάζιος» βουλευτής  να τον αμφισβητήσει τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές.
Γιατί το στίγμα του ΠΡΟΔΟΤΗ και του προσώπου που ΕΡΙΞΕ μια ΙΣΧΥΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ θα τον συνοδεύει για πάντα και θα τον ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ πολιτικά.

@ Το  δεύτερο που ξεχωρίσαμε από την χθεσινή συνεδρίαση,  είναι το προς πάσα… ενδιαφερόμενο, μήνυμα του πρωθυπουργού: «Η ΝΔ και εγώ είμαστε εμπόδιο σε κάποιους ισχυρούς, αλλά λίγους. Δεν πειράζει. Μας αρκεί που είμαστε με τους πολλούς και στο όνομά τους δηλώνω ότι δεν θα δεχθούμε καμία υπονόμευση. Σε εκείνους που ονειρεύονται αδύναμες κυβερνήσεις, τους προειδοποιώ, θα είμαστε απέναντί τους. Είμαι εκλεγμένος από το λαό και σε αυτόν λογοδοτώ».
Ο Μητσοτάκης ότι λέει το εννοεί και όσο συνεχίζουν διάφοροι το γνωστό «βιολί» τους μας βλέπω, αντί για μέσα Μαίου, να τρέχουμε στην (πρώτη) κάλπη την Κυριακή  2 Ιουλίου του 2023…  

@Πυρ και μανία είναι πολλοί γαλάζιοι βουλευτές με υπουργούς οι οποίοι προφανώς δεν άκουσαν τις συστάσεις του Πρωθυπουργού να είναι σεμνοί και να συνεργάζονται με την κοινοβουλευτική ομάδα.
Επειδή και το Μαξίμου παραμένει απρόσιτο, λόγω των γνωστών γραμματέων και φαρισαίων, που έχουν σηκώσει τείχος, περί του πρωθυπουργικού γραφείου, οι βουλευτές κτυπούν την πόρτα του γραμματέα Παύλου Μαρινάκη ο οποίος ακούει υπομονετικά τα παράπονα τους.
Στον Μαρινάκη απευθύνονται και τα κομματικά στελέχη που κανείς από την κυβέρνηση δεν ασχολείται σοβαρά μαζί τους, παρά μόνο όταν θέλουν να επισκεφθούν κάποια κομματική εκδήλωση, για να βγάλουν φωτογραφίες με τη βάση.

@ Από τότε που αποφασίστηκε να γίνει  κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Γιάννης Οικονόμου, η Αριστοτελία Πελώνη σταμάτησε να εμφανίζεται στα ΜΜΕ. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος δεν είναι εκ των πολύτιμων συνεργατών του πρωθυπουργού. Αυτό φάνηκε και στις ΗΠΑ, αφού ήταν δίπλα του στις κομβικές συναντήσεις που είχε στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αλλά και στις συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως του Οκτωβριου.

@ Ένα πρόσωπο - έκπληξη επέλεξε ο Νίκος Ανδρουλάκης για τη θέση του γραμματέα  πολιτικού σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, μια κίνηση που καταγράφεται στα θετικά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ καθώς συνιστά και μια στροφή προς τον ρεαλισμό. 
Ο λόγος για τον συνταγματολόγο και πολιτικό αναλυτή Παναγιώτη Δουδωνή, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έγινε γνωστός από τη συμμετοχή του στα πάνελ του Action24. Κατά τη διάρκεια μάλιστα των παρεμβάσεων του στις εκπομπές του Γιώργου Κουβαρά είχε  μετριοπαθή λόγο προς την κυβέρνηση και οξύ προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Η επιλογή του κ. Δουδωνή δείχνει, όπως λέγεται, την πρόθεση της νέας ηγεσίας να αξιοποιήσει πρόσωπα από τον ευρύτερο χώρο της παράταξης, ικανά να μπολιάσουν το ΠΑΣΟΚ με νέες, φρέσκες ιδέες. Σε αντιδιαστολή δε με την πρόσφατη επιλογή του Αλέξη Τσίπρα για την ανάλογη θέση στο πρόσωπο του περιβόητου Στέφανου Τζουμάκα, η διαφορά απλά χαοτική.
Η τοποθέτησή του δεν εξέπληξε όσους υποστηρίζουν πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ  τα έχει βρει με τον Βαγγέλη Βενιζέλο, καθώς ο Παναγιώτης Δουδωνής θεωρείται πολιτικό παιδί του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ. 

@ Οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης γνωρίζουν ήδη το ενδιαφέρον του Γιώργου Κατρούγκαλου για να «μετακομίσει» στον Πειραιά. Μάλιστα, η σχετική σεναριολογία έχει «ταξιδέψει» με ταχύτητα στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου, καθώς μία τέτοια «μετακόμιση» ενέχει και «τασικά» χαρακτηριστικά: βλέπετε, στην περίπτωση αυτή, ένας «προεδρικός» θα κατέβαινε στην Α’ Πειραιά και θα δυσκόλευε τη ζωή ενός εμβληματικού στελέχους της «Ομπρέλας»: του Θοδωρή Δρίτσα. Επειδή, λοιπόν, η σεναριολογία έχει φέρει «μουρμούρα», η στήλη πληροφορείται ότι ο Κατρούγκαλος έχει... μετανιώσει την ώρα και τη στιγμή που μίλησε για το θέμα σε έναν δημοσιογράφο, με αποτέλεσμα η σκέψη του να διαρρεύσει και να προκληθούν δημοσιεύματα επί δημοσιευμάτων. |Πάντως, ο Κατρούγκαλος όντως μαδά τη μαργαρίτα για το αν θα αλλάξει εκλογική περιφέρεια. Όμως, αν το κάνει, θα το κάνει για καλύτερα και όχι για χειρότερα: για το λόγο αυτό, αλλά και επειδή έχει ζήσει μεγάλο μέρος της ζωής του στον Πειραιά και, άρα, αισθάνεται «σπίτι του» το λιμάνι (όπως ο ίδιος διατείνεται στους συνομιλητές του...), ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ανοίξει την κουβέντα με τον Θοδωρή Δρίτσα, ζητώντας του απλώς το «δαχτυλίδι», σε περίπτωση που ο τελευταίος αποφασίσει να «κρεμάσει τα παπούτσια» του. 

@ Δεν υπάρχει προηγούμενο με την ακρίβεια που τρώει τις οικονομίες του κοσμάκη και μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι καθημερινά «σπάνε τα τηλέφωνα» στις ενώσεις των καταναλωτών. Σύμφωνα με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος της ΓΣΕΕ, οι συνεχείς αυξήσεις των τιμών τον τελευταίο ένα χρόνο είναι μόνο η αρχή, ενώ οι καταναλωτές ετοιμάζονται για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, αφού οι αυξήσεις είναι χωρίς... ανάσα. Το χειρότερο απ΄ όλα είναι ότι υπάρχουν καταγγελίες για αθέμιτες πρακτικές στην αγορά, την ώρα που η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι γίνονται έλεγχοι.
Τα μέτρα για τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους δεν καλύπτουν τα νοικοκυριά, η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής είναι... απαγορευμένη για την κυβέρνηση, η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης δεν τίθεται ούτε για... αστείο προς συζήτηση από την κυβέρνηση και την ίδια στιγμή, οι μόνες αυξήσεις σε αποδοχές, αφορούν όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, δηλαδή αυτούς που δεν μπορούν να επιβιώσουν οικονομικά, παραπάνω από ένα δεκαήμερο.
Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια, η οποία πρέπει να λέγεται. 

@ Με ανακοίνωσή της την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα νέο, επείγοντα Κανονισμό έκτακτης ανάγκης για να επιταχύνει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Κεντρικό σημείο του σχεδίου νέου Κανονισμού είναι ότι οι σταθμοί Α.Π.Ε. θεωρούνται ότι υπηρετούν το υπέρτατο δημόσιο συμφέρον. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτό θα επιτρέψει στις νέες διαδικασίες αδειοδότησης Α.Π.Ε. να επωφεληθούν, άμεσα και με απλούστερο τρόπο, από συγκεκριμένες παρεκκλίσεις που προβλέπονται στην ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία της ΕΕ.
Επιπλέον, τα κράτη μέλη οφείλουν να διασφαλίζουν ότι τα έργα Α.Π.Ε. έχουν προτεραιότητα (δηλαδή μεγαλύτερη βαρύτητα) όταν σταθμίζονται σε σχέση με άλλα νομικά αγαθά όπως είναι η προστασία της βιοποικιλότητας (άρ. 2, παρ. 2). Φυσικά, τα έργα οφείλουν να λαμβάνουν κατάλληλα και επαρκή μέτρα για τη διατήρηση ή αποκατάσταση των πληθυσμών των διαφόρων ειδών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμα και αν διαπιστώνονται επιπτώσεις σε μεμονωμένα άτομα ή ομάδες ατόμων που ανήκουν σε προστατευόμενα είδη (π.χ. πουλιά), το έργο Α.Π.Ε. πρέπει να γίνεται εφόσον o πληθυσμός του είδους παραμένει σε ικανοποιητικό επίπεδο

@ Το δικό του... ποδαρικό στη Ρεβυθούσα έκανε ο Όμιλος Mytilineos, καθώς εκφόρτωσε το πρώτο φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Σύμφωνα με τον Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, η υποχρέωση αυτή αφορά στο διάστημα από 1 Νοεμβρίου 2022 έως 31 Μαρτίου 2023, γεγονός που καθιστά τον Όμιλο Mytilineos, σε δεσπόζουσα δύναμη στη νέα ενεργειακή πραγματικότητα που διαμορφώνεται στη χώρα. Σημειώνεται ότι η προσθήκη της νέας πλωτής δεξαμενής πραγματοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ κατόπιν στενής συνεργασίας του ΔΕΣΦΑ με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας ενόψει του φετινού χειμώνα και υπό το πρίσμα των διεθνών εξελίξεων. Η λειτουργία του FSU, αυξάνει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού της Ρεβυθούσας από 225.000 κυβικά μέτρα στα περίπου  370.000 κ.μ., δηλ. αύξηση περίπου 70%.  Η νέα πλωτή δεξαμενή προσφέρει στην εγκατάσταση διευρυμένη ευελιξία ως προς την υποδοχή και εκφόρτωση φορτίων LNG, εφόσον καθίσταται πλέον δυνατή η ταυτόχρονη εκφόρτωση (στην προβλήτα της Ρεβυθούσας και στην πλωτή δεξαμενή) δύο πλοίων μεταφοράς LNG. 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γεωργιάδης: Ο Γιάννης Καλλιάνος με πήρε 50 τηλέφωνα, αλλά ο πατέρας του δεν πήρε κρεβάτι ΜΕΘ γιατί δεν προβλεπόταν

Για την υπόθεση του θανάτου του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου μίλησε μεταξύ άλλων ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Θερμά συλλυπητήρια, ένας άνθρωπος έφυγε, ένας πατέρας έφυγε. Έχει κατατεθεί...

Το ζεϊμπέκικο του Κουτσούμπα στις ΗΠΑ - Ήρθε σε κέφι στη Μέκκα του Καπιταλισμού (Video)

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει βίντεο που δείχνει τον Δημήτρη Κουτσούμπα να χορεύει ζεϊμπέκικο στις ΗΠΑ, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ...

Φόρτωση άρθρων...