Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Κίνδυνος – θάνατος η ομηρία Μακρόν από Κομμουνιστές και Ακροδεξιά, γιατί οι Γαλλικές κάλπες αλλάζουν τα εγχώρια εκλογικά δεδομένα και πότε θα έρθουν οι αυξήσεις στις συντάξεις

Παρασκήνιο

Βουβαμάρα και μεγάλη ανησυχία πανευρωπαϊκά προκάλεσαν τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των Γαλλικών εκλογών, εκεί όπου ο Μακρόν μπορεί να καταλήξει όμηρος ενός παλαβού κομμουνιστή και της Ακροδεξιάς. 

Δυστυχώς εάν επιβεβαιωθεί τις επόμενες βδομάδες η αποδυνάμωση, του Γάλλου Προέδρου – μοναδικού ίσως πολιτικού που διαθέτει χαρακτηριστικά Ευρωπαίου ηγέτη παλιάς κοπής – μπορεί να χαθεί ο έλεγχος στο σύνολο της Ευρωζώνης.
Το κοκτέιλ είναι «εκρηκτικό»  αφού ο πόλεμος στην Ουκρανία, η αδυναμία να μπει ένα σοβαρό φρένο στον Πούτιν, η έκρηξη της ακρίβειας και η επισιτιστική κρίση που έπεται ήδη προκαλεί ισχυρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ενωμένης Ευρώπης που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που και πως θα καταλήξουν. 

@ Το εκλογικό αποτέλεσμα της Γαλλίας, οι επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, σε συνδυασμό με την εσωτερική «ρευστή» πολιτική κατάσταση εξετάστηκαν σε μια πρώτη σύσκεψη στο Μαξίμου την Δευτέρα.

Και δεν είναι διόλου απίθανο, τα όσα (πιθανώς αρνητικά) θα συμβούν στην Ευρώπη τους επόμενους μήνες να αλλάξουν και τους πολιτικούς σχεδιασμούς της Κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού  σε ότι έχει να κάνει με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. 

@ Και όλα αυτά παρότι οι (σημερινές) δημοσκοπήσεις δείχνουν ξεκάθαρα αλλαγή κλίματος υπέρ της Κυβέρνησης, η οποία έχει καλύψει δημοσκοπικά μεγάλο τμήμα των απωλειών της του τελευταίου οχτάμηνου. Αλλά ακόμη και σήμερα ο στόχος της Αυτοδυναμίας , όπως φαίνεται και στην χθεσινή ανάλυση του On Target, δύσκολα θα επιτευχθεί.

Κυρίως γιατί η κατάσταση στην πραγματική οικονομία μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω.             

@ Σημαντική (αρνητική) παράμετρος της διεκδίκησης της αυτοδυναμίας από την  Νέα Δημοκρατία είναι, πως παραμονές της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, μπορεί τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων εκτοξευτούν στο 6% ή στο 7%.
Και να επανέλθουν στο προσκήνιο σενάρια για τη διαχείριση του τεράστιου δημόσιου χρέους με λήψη νέων περιοριστικών μέτρων, με αποτέλεσμα οι εκλογές να κινδυνεύουν να «καούν».
Πονοκέφαλο προκαλούν στο Μαξίμου και οι εκτιμήσεις των Ελληνικών Μυστικών Υπηρεσιών για τον υβριδικό πόλεμο που ετοιμάζεται η Τουρκία, χρησιμοποιώντας ως όχημα εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τριακόσιες χιλιάδες μετανάστες έχουν μεταφερθεί ήδη στα παράλια της Τουρκίας και σε απόσταση αναπνοής από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Σε περίπτωση κατά την οποία η Τουρκία επιδιώξει να αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα είναι σίγουρο ότι θα επιχειρήσει απόβαση μεταναστών και προσφύγων στον Έβρο και στα νησιά του Αιγαίου στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου που χαλαρώνει η λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.
Η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έτσι κι αλλιώς συνιστά μια μόνιμη απειλή και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα ατύχημα στο Αιγαίο, που μπορεί να καταλήξει σε θερμό επεισόδιο.

@ Παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις Μητσοτάκη στους υπουργού να σηκώσουν μανίκια και να  στρωθούν στη δουλειά, αρκετοί είναι αυτοί που συνεχίζουν να έχουν μετατρέψει τα υπουργικά γραφεία σε πολιτικά, προσπαθώντας να μαζέψουν σταυρούς για τις εκλογές.
Και όπως μάθαμε οι ανυπάκουοι υπουργοί είναι τέσσερεις με πέντε και φυσικά στο Μαξίμου είναι ενήμεροι για τις …άοκνες προσπάθειες της.
Μέχρι στιγμής νέο μήνυμα δεν έχει σταλεί και αυτό έχει ποίκιλες ερμηνείες. Το βέβαιο είναι ότι η υπομονή Μητσοτάκη έχει εξαντληθεί. 
Έτσι συμπεραίνουμε ότι αν γίνει ανασχηματισμός δύσκολα θα τη γλιτώσουν.

@ Η στήλη έχει ήδη αποκαλύψει στους αναγνώστες της τις μεγάλες πολιτικές φιλοδοξίες που έχει ο δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης, ο οποίος ήδη βάζει πλώρη για μία υποψηφιότητα με τον ΣΥΡΙΖΑ –σε μεγάλη εκλογική περιφέρεια του Λεκανοπεδίου, λένε οι φήμες.  Ο ίδιος, άλλωστε, έχει ήδη αρχίσει να «δουλεύει» την υποψηφιότητά του, καθώς κάνει επαφές ώστε να πυκνώσει τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις, ενώ ταυτοχρόνως εμφανίζεται και εξαιρετικά ενεργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με «χορηγούμενες» -ήτοι πληρωμένες ως διαφημίσεις...- αναρτήσεις και βιντεάκια με δηλώσεις του. Πέραν αυτών, όμως, πληροφορηθήκαμε ότι μία πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει χαροποιήσει ιδιαιτέρως τον γνωστό δικηγόρο: ως γνωστόν, η Χαριλάου Τρικούπη ζητεί να μην διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών οι συνεδριάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών –ούτε για την υπόθεση Novartis με κατηγορούμενο τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Αυτή η πρόταση, λοιπόν, ικανοποιεί πλήρως τον Μαντζουράνη, καθώς το να «παίζει» καθημερινά σε όλα τα σπίτια ως αποφασιστικός υπερασπιστής στεντόρεια τη φωνή του Παππά και του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν η καλύτερη διαφήμιση για την προεκλογική του εκστρατεία...

@  Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για μια ΜΕΓΑΛΗ (θετική) επιχειρηματική είδηση που αφορά τον όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Αφού όλα δείχνουν πως μέχρι το τέλος του μήνα θα υπάρξουν εξαιρετικά σημαντικές ανακοινώσεις για θυγατρική του ομίλου, στην οποία είναι έτοιμος να μπει ένας πολύ μεγάλος «παίχτης» με άπειρα κεφάλαια.    

@ Αυξήσεις συνολικού ύψους 679 εκατ. ευρώ θα λάβουν από τις αρχές του νέου έτους εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, με το τοπίο να ξεκαθαρίζει το φθινόπωρο, όταν το οικονομικό επιτελείο θα γνωρίζει την πορεία πληθωρισμού και ΑΕΠ. Άλλωστε, ο ίδιος ο νόμος ορίζει ότι η πορεία του πληθωρισμού και του ΑΕΠ θα καθορίσουν και το τελικό ύψος των αυξήσεων.
Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, η αύξηση στις συντάξεις, από τον Ιανουάριο του 2023 και μετά, εκτιμάται κοντά στο 5% με 6%, αφορά όμως μόνο όσους λαμβάνουν σύνταξη χαμηλότερη από αυτή που προέκυψε με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού, δεν έχουν δηλαδή προσωπική διαφορά.
Το ποσό που αναμένεται να μοιραστεί σε περίπου 1 - 1,2 εκατ. συνταξιούχους, εκτιμάται από το υπουργείο Οικονομικών σε 420 εκατ. ευρώ, ενώ θα δοθούν και επιπλέον 270 εκατ. ευρώ, εφόσον καταργηθεί και η φορολογική εισφορά αλληλεγγύης. Να σημειωθεί εδώ ότι βάσει των δηλώσεων από τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αφορά την εισφορά που επιβλήθηκε στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και όχι αυτήν που επιβάλλεται στις υψηλές συντάξεις.

@ Κατά 86.719 άτομα ή 8,56% μειώθηκαν οι άνεργοι τον Μάιο, που διαμορφώθηκαν σε 926.444 έναντι 1.013.163 το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).
Ειδικότερα, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας (αναζητούντων εργασία), για τον μήνα Μάιο 2022, ανήλθε σε 919.236 άτομα. Από αυτά 532.600 (ποσοστό 57,94%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της Δ.ΥΠ.Α για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 386.636 (ποσοστό 42,06%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της Δ.ΥΠ.Α. για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Οι άνδρες ανέρχονται σε 318.977 (ποσοστό 34,70%) και οι γυναίκες ανέρχονται σε 600.259 (ποσοστό 65,30%). 

@ Ο Όμιλος ΟΤΕ, υποστηρίζει τo The Boardroom Greece, με την ένταξη της Έλενας Παπαδοπούλου, Chief Officer Ανθρώπινου Δυναμικού του Ομίλου ΟΤΕ, στο advisory board του οργανισμού. 
Η συμμετοχή της κας. Παπαδοπούλου στο The Boardroom σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα προς την προώθηση της ισότητας των φύλων στην εργασία, μέσα από την εκπροσώπηση θέσεων υψηλής ευθύνης από γυναίκες επαγγελματίες. Η κίνηση αυτή επιβεβαιώνει πως ο Όμιλος ΟΤΕ ανταποκρίνεται στο ρόλο του ως η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας της χώρας, συμβάλλοντας ενεργά στην ενίσχυση της θέσης των γυναικών στο σύγχρονο  εργασιακό περιβάλλον. 
Προσφέροντας διαρκώς ίσες ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης και ανάπτυξης, τα τρία τελευταία χρόνια ο Όμιλος ΟΤΕ εντάσσεται σταθερά στο Bloomberg Gender Equality Index, έναν από τους πλέον σημαντικούς διεθνείς επιχειρηματικούς δείκτες βιώσιμης ανάπτυξης σε θέματα ισότητας των φύλων και ενίσχυσης της θέσης των γυναικών στην εργασία. Παράλληλα, αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Χάρτας Διαφορετικότητας στην Ελλάδα, μιας πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της Διαφορετικότητας στις Ελληνικές επιχειρήσεις.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Καρφιά» Αντώναρου κατά Γιώργου Τσίπρα: «Δεν χρειαζόμαστε νέους Κατρούγκαλους»

«Σε μια κορυφαία εκλογική αναμέτρηση ένα μεγάλο κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πάει -και πρέπει να πάει- με μια γραμμή κι ενιαίο λόγο. Όσοι θέλουν να παίξουν τον δικό τους ταμπουρά, αυτο...

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Προσωπική απόφαση Κασσελάκη η αποπομπή Παπανώτα - Το είχε αποφασίσει εδώ και μέρες

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η αποπομπή του Δημήτρη Παπανώτα, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε την α...

Φόρτωση άρθρων...