Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Κόντρα ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ για την εξεταστική επιτροπή για την τραγωδία στα Τέμπη

Το ΠΑΣΟΚ «βλέπει» συμπαιγνία για την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Η απάντηση του ΚΚΕ.

Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ για την εξεταστική επιτροπή για την πολύνεκρη, σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Για συμπαιγνία συγκάλυψης των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών για τα Τέμπη μέσω της Εξεταστικής Επιτροπής -που κατέθεσε το ΚΚΕ και στηρίζει η Νέα Δημοκρατία – κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ. 

Η Χαριλάου Τρικούπη καλεί τα υπόλοιπα κόμματα να υπερψηφίσουν την πρότασή του για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

«Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει ήδη ανακοινώσει, με δήλωση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη μετά τη συνάντηση με συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, ότι θα προχωρήσει στην κατάθεση αιτήματος για σύσταση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή των Ελλήνων, προκειμένου να διερευνηθούν οι τυχόν ποινικές ευθύνες των αρμοδίων, που παρέπεμψαν στις ελληνικές καλένδες τη σύμβαση 717 για την εγκατάσταση τηλεδιοίκησης», τονίζουν με ανακοίνωσή τους στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη και υπογραμμίζουν: «Η επίμαχη σύμβαση, που αφορά στη σηματοδότηση και την τηλεδιοίκηση του σιδηροδρόμου με ευρωπαϊκούς πόρους ύψους 54 εκατομμυρίων ευρώ, θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2016. Ωστόσο, έλαβε αλλεπάλληλες παρατάσεις επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας με αποτέλεσμα τα τρένα να κινούνται στα τυφλά».

Η πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, που κατέθεσε το ΚΚΕ, τόσο με το σκεπτικό της όσο και με το δια ταύτα, είναι φανερό – επισημαίνουν στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - ότι οδηγεί στη διάχυση των ευθυνών υποβαθμίζοντας την ανάγκη για άμεση και κατά προτεραιότητα διερεύνηση και καταλογισμό των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών, προσδιορίζοντας μάλιστα το εύρος της έρευνας από το μακρινό 1997. 

«Για τον λόγο αυτό, η Νέα Δημοκρατία άδραξε την ευκαιρία σπεύδοντας διά του κυβερνητικού εκπροσώπου να δηλώσει ότι θα την υπερψηφίσει. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής δεν μπορεί να πάρει μέρος σ’ αυτή τη συμπαιγνία συγκάλυψης των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών και καλεί τα υπόλοιπα κόμματα να υπερψηφίσουν την πρότασή του για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Δεν δίνουμε διέξοδο διαφυγής στα πολιτικά πρόσωπα, για τις ευθύνες των οποίων υπάρχει πόρισμα του Ευρωπαίου Εισαγγελέα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη για το θέμα των Τεμπών.

ΚΚΕ: «Ενοχλεί το ΠΑΣΟΚ ότι η πρόταση μας για εξεταστική επεκτείνεται στην απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων»

«Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής σπεύδει να δηλώσει ότι δεν θα στηρίξει την πρόταση του ΚΚΕ για την αναζήτηση των πολιτικών και ποινικών ευθυνών για το έγκλημα των Τεμπών», αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.

«Προφανώς ενοχλεί το ΠΑΣΟΚ ότι η πρόταση του ΚΚΕ, πέρα από την αμαρτωλή σύμβαση 717, επεκτείνεται στην πολιτική της απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων, που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση και την οποία το ΠΑΣΟΚ υπηρέτησε ως κυβέρνηση, αλλά και συγκυβερνώντας δυο φορές με τη Νέα Δημοκρατία.

Με αυτόν τον τρόπο το ΠΑΣΟΚ γίνεται ουσιαστικά συνήγορος του κυβερνητικού εκπροσώπου που, στην προσπάθεια του να καλύψει τις ανεκδιήγητες δηλώσεις Γεωργιάδη, δήλωσε ότι η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει την πρόταση του ΚΚΕ, διαφωνώντας με το περιεχόμενο!» σημειώνει το ΚΚΕ στο σχόλιό του.

«Η πρόταση του ΚΚΕ, αξιοποιώντας την σχετική πρόβλεψη του Συντάγματος για τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών από την αντιπολίτευση, επιδιώκει την αναζήτηση όλων των πολιτικών και ποινικών ευθυνών που οδήγησαν στο έγκλημα των Τεμπών. Σε αντίθεση με την πρόταση για προανακριτική επιτροπή που, αν απορριφθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία, οδηγεί στον ενταφιασμό της έρευνας. Μήπως τελικά αυτό θέλουν στο ΠΑΣΟΚ;

Η πρόταση του ΚΚΕ φυσικά δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με άλλες προτάσεις που θα κατατεθούν, όπως αυτή του ΠΑΣΟΚ, η οποία πολλάκις έχει εξαγγελθεί, ακόμη όμως την αναμένουμε», καταλήγει το ΚΚΕ.

Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη: Καταψήφισε το ΠΑΣΟΚ, υπερψήφισε η Πλεύση Ελευθερίας

Το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε την πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα αφορά στο σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε στα Τέμπη στις 28 Φεβρουαρίου του 2022, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας την υπερψήφισε. Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, η σύσταση μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία ώστε πολιτικά πρόσωπα να αποφύγουν τις ευθύνες τους. 

Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «δεν μπορεί να πάρει μέρος σ’ αυτή τη συμπαιγνία συγκάλυψης των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών και καλεί τα υπόλοιπα κόμματα να υπερψηφίσουν την πρότασή του για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Δεν δίνουμε διέξοδο διαφυγής στα πολιτικά πρόσωπα, για τις ευθύνες των οποίων υπάρχει πόρισμα του Ευρωπαίου εισαγγελέα».

Στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζεται ότι «με δήλωση του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη, μετά τη συνάντηση με συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, ότι θα προχωρήσει στην κατάθεση αιτήματος για σύσταση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή των Ελλήνων, προκειμένου να διερευνηθούν οι τυχόν ποινικές ευθύνες των αρμοδίων, που παρέπεμψαν στις ελληνικές καλένδες τη σύμβαση 717 για την εγκατάσταση τηλεδιοίκησης».

Ακόμα, προστίθεται πως «η πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που κατέθεσε το ΚΚΕ, τόσο με το σκεπτικό της όσο και με το διά ταύτα, είναι φανερό ότι οδηγεί στη διάχυση των ευθυνών, υποβαθμίζοντας την ανάγκη για άμεση και κατά προτεραιότητα διερεύνηση και καταλογισμό των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών, προσδιορίζοντας μάλιστα το εύρος της έρευνας από το μακρινό 1997. Για τον λόγο αυτόν η Νέα Δημοκρατία άδραξε την ευκαιρία σπεύδοντας διά του κυβερνητικού εκπροσώπου να δηλώσει ότι θα την υπερψηφίσει». 

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, από το βήμα της Ολομέλειας ανέφερε πως το κόμμα της είναι υπέρ της σύστασης κάθε εξεταστικής επιτροπής, αν και όπως είπε, η δικογραφία που ήδη έχει έρθει στη Βουλή κατά υπουργών θα έπρεπε αυτόματα να είχε κινήσει τη διαδικασία σύστασης προανακριτικής επιτροπής.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ιερώνυμος για παρουσία Μητσοτάκη στη Μητρόπολη: «Εδώ είμαστε για να γιορτάσουμε, όλα τα άλλα τα βρίσκουμε» (Photos)

Στην αποκατάσταση των σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας φαίνεται ότι προσβλέπουν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος. Λίγες...

Η στεγαστική κρίση και η… σπιταρόνα

Στο στόχαστρο του ΠΑΣΟΚ μπαίνει και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Στέφανος Κασσελάκης, με ηγετικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη να εκτιμούν πως δεν είναι ο κατάλληλος να ηγηθεί τόσο της αξιω...

Φόρτωση άρθρων...