Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Κυριαρχία Μητσοτάκη βλέπει η Goldman Sachs δεν ξεκολλά από το 20% ο ΣΥΡΙΖΑ, και τι θα γίνει με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Καθόλου καλά δεν είναι τα πρώτα μηνύματα που φτάνουν στην Κουμουνδούρου από τα πρώτα δείγματα των κυλιόμενων μετρήσεων που ο ΣΥΡΙΖΑ παρήγγειλε μετά το τετραήμερο σώου στην Βουλή (βάζουμε μέσα και την Πολακιάδα).
Ουδεμία μεταβολή δεν καταγράφετε στα εκλογικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ που χωρίς αναγωγές βολοδέρνουν στο Over – Under 20% ενώ και η ΝΔ δεν εμφανίζει καμιά σοβαρή κατάσταση φθοράς.
Το μόνο που «κατάφερε» ο Τσίπρας, σύμφωνα πάντα με τα πρώτα δείγματα των μετρήσεων ήταν να αυξήσει ελαφρώς την συσπείρωση του κόμματος που συνεχίζει όμως να παραμένει «σκορποχώρι».
Είναι τέλος  προφανές πως η ατζέντα Πολάκη – Βαξεβάνη που παραμένει παντελώς ΑΠΩΘΗΤΙΚΗ για την σιωπηλή πλειοψηφία των κεντρώων ψηφοφόρων, μπορεί να εξελιχθεί και στο κύκνειο άσμα του Τσίπρα. 

@ Για να λέμε όμως και του στραβού το δίκιο και η κατάσταση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας δεν θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως ιδεατή. Υπάρχει φθορά και αναζητείται ο τρόπος έτσι ώστε, εκτός από την υποχρεωτική επιστροφή στην μετριοπάθεια, η Κυβέρνηση να κάνει το come back ενόψει και της τελικής ευθείας για την κάλπη που προσδιορίζεται για την Άνοιξη του 2023. Στην κατεύθυνση αυτή, της τόνωσης δηλαδή της κυβερνητικής εικόνας, εντάσσονται και οι χθεσινές αιφνιδιαστικές (ως προς το timing) ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, για την νέα γενναία και μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13% .      

@  Τις σημαντικές πολιτικές εξελίξεις που έλαβαν χώρα το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Ευρωζώνη και είχαν ως αποτέλεσμα να αποτραπεί μία νέα πολιτική κρίση, σχολιάζει σε έκθεσή της η Goldman Sachs. 
Ειδικά για την Ελλάδα, η αμερικανική τράπεζα στέκεται στην κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη που θα του επιτρέψει να υλοποιήσει τον προϋπολογισμό του 2022 και να αξιοποιήσει στο έπακρο τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η Goldman Sachs αναφέρεται στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τους χειρισμούς της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κακοκαιρίας και τα προβλήματα που προκάλεσε η σφοδρή χιονόπτωση. Επισημαίνει επίσης τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν συνέχιση της πολιτικής σταθερότητας.
Μετά από μία έντονη αντιπαράθεση, σημειώνει ο οίκος, η συντηρητική κυβέρνηση, η οποία διατηρεί άνετη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 300 εδρών, έλαβε 156 ψήφους, υπερκαλύπτοντας το όριο των 151 ψήφων για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Η αμερικανική τράπεζα τονίζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα παραμείνει στη θέση του και θα έχει την ευκαιρία να εφαρμόσει το δημοσιονομικό σχέδιο για το 2022 αλλά και να υλοποιήσει τις επενδυτικές ευκαιρίες που προκύπτουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

@ Στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ τώρα, είναι προφανές πως με την πρότασή του για αλλαγή του τρόπου ανάδειξης της ηγεσίας του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να... επανενώσει την, για λίγες εβδομάδες διασπασμένη, «Ομπρέλα». Εκεί, δηλαδή, που από τη μία ήταν οι «53» και από την άλλη η «ιστορική ηγεσία» (Βούτσης, Φίλης, Παπαδημούλης, Σκουρλέτης, Βίτσας) στο θέμα του «λουκέτου» στην «Αυγή» και σε διάφορα θέματα τακτικής και συγκυρίας, όταν ο Αλέξης Τσίπρας αιφνιδίασε άπαντες με την πρότασή του η «Ομπρέλα» επανενώθηκε. Μάλιστα, αυτό επιβεβαιώθηκε την περασμένη Δευτέρα, που την ώρα που η Αττική βυθιζόταν στα χιόνια, τα επιφανή στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης είχαν τηλεδιάσκεψη για να καθορίσουν την θέση τους απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα. 

@ Δεν είναι μόνο ο... κακός μας ο καιρός κυριολεκτικά (λόγω "Ελπίδας") αλλά και μεταφορικά (λόγω ακρίβειας), έχουμε και τους δανειστές, στους οποίους πρέπει να δίνουμε αναγκαστικά λόγο. Ένα μείζον θέμα που "καίει" τις επιχειρήσεις είναι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, η οποία, λόγω της πίεσης στα οικονομικά χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αναζητείται ο τρόπος έτσι ώστε να να χαριστεί έως στο 100%. Ειδικά για τους τομείς εστίασης, ψυχαγωγίας, διασκέδασης και λιανικού εμπορίου. Το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να διαχειριστεί... προσεκτικά το όλο θέμα, το οποίο ίσως σκέφτεται να το αξιοποιήσει επικοινωνιακά μέσα στους προσεχείς μήνες, κατόπιν συνεννόησης με τους εταίρους. Η ασφυκτική πίεση στο επιχειρείν, λόγω και των περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού, είναι δεδομένο ότι απαιτεί έκτακτες αποφάσεις.

@ Την πρώτη θέση στην κατάταξη των χρηματιστηριακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, ελληνικών και ξένων, διατηρεί η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ και στην έναρξη του 2022, με μερίδιο αγοράς που προσεγγίζει το 23%.
H αθροιστική αξία των συναλλαγών της εταιρείας τον Ιανουάριο, ανήλθε σε 729,22 εκ.ευρώ, με μερίδιο αγοράς 22,9%. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Eurobank Equities με μερίδιο 14,11% και στην τρίτη, η Euroxx Χρηματιστηριακή, με μερίδιο αγοράς 12,16%.
Η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ είχε κατακτήσει και για το σύνολο του 2021 την πρώτη θέση για τη δραστηριότητά της στο ελληνικό χρηματιστήριο, με συναλλαγές άνω των 7 δισ.ευρώ και μερίδιο αγοράς που υπερέβη το 20%. Η εταιρεία ενισχύει σταθερά το μερίδιό της στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και από το 10% του 2017, κατέκτησε τις τρεις τελευταίες χρονιές την πρώτη θέση, παραμένοντας η βασική επιλογή των ιδιωτών και θεσμικών επενδυτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό για τις συναλλαγές τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

@ Την αισιοδοξία του ότι η ελληνική ναυτιλία έχει παρόν και μέλλον εξέφρασε ο ισχυρός άνδρας της Safebulkers Πόλυς Χατζηιωάννου, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της εταιρείας που πραγματοποιήθηκε σήμερα. Όπως είπε η Ελλάδα και η Κύπρος είναι χώρες πολύ φιλικές που βοηθούν στην ανάπτυξη μιας ναυτιλιακής επιχείρησης και αυτό θα πρέπει να διαφυλαχθεί. "Εάν τελειώσουμε εμείς, τελειώνει η Ευρωπαϊκή ναυτιλία και το εμπόριο προς την Ε.Ε. θα ελέγχεται από τρίτους” ανέφερε ο κ. Χατζηιωάννου προσθέτοντας ότι ο ελληνικός εφοπλισμός είναι η πιο ανταγωνιστική δραστηριότητα. 
Στο πλαίσιο της παρουσίασης της Safebulkers, τονίστηκε ότι η εταιρεία διαθέτει στόλο 39 πλοίων που έχει χτιστεί σε ποσοστό 80% σε Ιαπωνικά ναυπηγεία, ενώ υπάρχουν παραγγελίες για 9 ακόμη πλοία που θα ξεκινήσουν να παραλαμβάνονται από το επόμενο τρίμηνο και θα είναι συμβατά με τους καινούριους περιβαλλοντικούς κανονισμούς. Παράλληλα το προηγούμενο διάστημα προχώρησε η ανανέωση του στόλου καθώς πουλήθηκαν 7 παλιά πλοία και αποκτήθηκαν 4 νεότερα καθώς και 1 ακόμη Capesize.

@ Την κατασκευή του μεγαλύτερου data center στην Ελλάδα αναλαμβάνει η MYTILINEOS, μέσω του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης. 
Το Athens-3 (ATH3), όπως θα ονομάζεται, θα είναι το νέο, υπερσύγχρονο data center της Lamda Hellix, A Digital Realty Company, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Κορωπί.
Το εν λόγω έργο έρχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα Athens-1 & Athens-2 (ATH1 & ATH2) και θα είναι το μεγαλύτερο data center στην Ελλάδα, καλύπτοντας μια έκταση κτηριακών εγκαταστάσεων 8.600 τ.μ., ενώ θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τα Tier III standards και θα πιστοποιηθεί κατά LEED, όπως αναφέρει η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωση.
Παράλληλα, το ATH-3 θα μπορεί να τροφοδοτείται κατά 100% με "πράσινη" ενέργεια, ελαχιστοποιώντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εν λόγω επένδυσης. Η δυναμικότητά του θα φτάνει τα 6.8MW, ενώ η πρώτη φάση των εργασιών αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2022.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο ξάδερφος του Κασσελάκη και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να βάλει «μπλόκο» στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, έχουν προκύψει πολλά ερωτήματα σχετικά με το πού θα καταλήξουν οι ψή...

Κυβίστηση εξάδελφου Κασσελάκη για τις «ευπρόσδεκτες» ψήφους των Σπαρτιατών - «Δεν τις θέλουμε», λέει τώρα

Σε κωλοτούμπα για την τοποθέτησή του για τις «ευπρόσδεκτες» ψήφους των Σπαρτιατών μετά τον αποκλεισμό του κόμματος από τις ευρωεκλογές, προχώρησε ο ξάδερφος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ...

Βασίλης Γραμμένος: «Ουδέποτε έβρισα τον Κωνσταντίνο Φλώρο, προσπάθησε να με πνίξει»

Την δική του εκδοχή έδωσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Γραμμένος, για τα όσα διαδραματίστηκαν την Τετάρτη στη Βουλή, ανάμεσα στον ίδιο και στον ανεξάρτητο βουλευτή Κωνσ...

Φόρτωση άρθρων...