Στο μικροσκόπιο των επιτελείων των κομμάτων βρίσκονται τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων σε μία περίοδο που η Κυβέρνηση δίνει τη μεγάλη μάχη για την αντιμετώπιση του τετάρτου κύματος της πανδημίας και στην κεντροαριστερά καταγράφονται ανακατατάξεις με αφορμή τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται ικανοποιημένοι από το διαρκές προβάδισμα, αλλά δεν φαίνονται διατεθειμένοι να εγκλωβιστούν σε ένα πλαίσιο εφησυχασμού, αφού συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά καταδεικνύουν την ανάγκη για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου και κατ' επέκταση εντονότερη προσπάθεια για την προσέλκυση των αναποφάσιστων.

Η απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα που απαιτεί μεγάλες πλειοψηφίες για το σχηματισμό Κυβέρνησης καθιστά μονόδρομο την επιτάχυνση της προσπάθειας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να πετύχει το στόχο. Στην αντίπερα όχθη επικρατεί έντονος προβληματισμός και ανησυχία για τη δημοσκοπική  εικόνα που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο κ. Τσίπρας προσωπικά με την καταγεγραμμένη καθίζηση σε όλους τους δείκτες να μην αφήνει πολλά περιθώρια για αισιόδοξες προβλέψεις.

Είναι γεγονός πως η πολιτική εναλλακτική πρόταση της Κουμουνδούρου δεν κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών, ενώ η απουσία στοχευμένων προτάσεων για τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και των εκατοντάδων χιλιάδων σκεπτόμενων ψηφοφόρων οι οποίοι τις τελευταίες δεκαετίες συνηθίζουν να εναλλάσσουν την ψήφο τους μεταξύ των κομμάτων εξουσίας.

Την ίδια ώρα, το ΚΙΝΑΛ δείχνει να βρίσκεται σε τροχιά επανάκαμψης μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στην πολιτική έρημο, ενώ έχει πετύχει με την ανοιχτή διαδικασία για την ανάδειξη του νέου προέδρου να κεντρίσει το ενδιαφέρον όχι μόνο της παραδοσιακής βάσης του, αλλά και ενός ποσοστού πολιτών που αναζητά μια διαφορετική εναλλακτική, ώστε να εκφραστεί στις επόμενες εκλογές.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επερχόμενη μετά την ανάδειξη της νέας ηγεσίας άνοδος του ΚΙΝΑΛ μπορεί υπό προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε ολική επαναφορά, με αποτέλεσμα το κίνημα να διαδραματίσει έναν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις της επόμενης μέρας.