Τετάρτη
05 Οκτωβρίου 2022

Κυβέρνηση: Το χαρτί των παροχών και η μακρά προεκλογική περίοδος

Παρασκήνιο

Μονόδρομο θεωρούν στο Μέγαρο Μαξίμου την επίτευξη της αυτοδυναμίας στις προσεχείς εθνικές εκλογές. Γι' αυτό το λόγο η κυβερνητική παράταξη ποντάρει πολλά στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, στην αποκατάσταση αδικιών που καταγράφονται από την περίοδο του μνημονίου και στην υλοποίηση πολιτικών με εθνικό πρόσημο που σχετίζονται με όλους τους Έλληνες.

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για να ολοκληρώσει τη συνταγματική θητεία της Κυβέρνησης παρά τις δύσκολες διεθνείς συνθήκες και τις αναταράξεις που συνεχίζει να προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δεν ήταν τυχαία. Ο πρωθυπουργός έχει πειστεί πως η Κυβέρνηση του όχι μόνο μπορεί να ανταπεξέλθει στις μεγάλες προκλήσεις και τις δυσκολίες, αλλά και να αξιοποιήσει στο έπακρο τα δημοσιονομικά περιθώρια για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής και τη στήριξη των πολιτών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Η επίσημη ανακοίνωση της οριστικής εξόδου από το καθεστώς εποπτείας στις 20 Αυγούστου μπορεί να σηματοδοτήσει μια καλή αρχή για την επιστροφή της χώρας σε μια κανονικότητα. Την ίδια ώρα στο πρωθυπουργικό γραφείο ετοιμάζονται πυρετωδώς για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει έναν ευρύ απολογισμό του έργου του και να δώσει το στίγμα των προθέσεων του με φόντο μια νέα αυτοδύναμη τετραετία.

Μπορεί κάποιοι εκ των γαλάζιων βουλευτών να μην έχουν ακόμα πειστεί πως οι εκλογές θα γίνουν το 2023, εντούτοις ο πρωθυπουργός αναμένεται να το πάει μέχρι τέλους, κινούμενος απόλυτα θεσμικά και διασφαλίζοντας τη σταθερότητα σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα που δεν αντιμετωπίζει μόνο τις οικονομικές αναταράξεις, αλλά και την διαρκή τουρκική απειλή.

Οι επιτελείς του στρατηγικού σχεδιασμού της γαλάζιας παράταξης γνωρίζουν πως η απόπειρα για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας μπορεί να μην στεφθεί με επιτυχία, ενώ θα μπορούσε να αποδειχθεί μη λειτουργική σε βάθος χρόνου.

Η Πειραιώς έχει ήδη ανάψει τις μηχανές και έχει κινητοποιήσει ολόκληρο τον κομματικό μηχανισμό στη χώρα. Το στοίχημα της κατάκτησης της αυτοδυναμίας ακόμα τη δεύτερη Κυριακή δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση για το κυβερνών κόμμα. Ωστόσο και παρά το υψηλό ποσοστό που προβλέπει ο νόμος Θεοδωρικάκου για την κατάκτηση της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να πετύχει το στόχο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Καραγιάννης: «Μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον παραμένουμε συνεπείς και παραδίδουμε μεγάλα έργα υποδομών»

Στη μεγάλη σημασία που έχει για την κυβέρνηση η συνέπεια στην παράδοση των μεγάλων έργων προς όφελος των πολιτών αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υπ...

Οι γαλάζιες έξυπνες τακτικές, μακριά από την πραγματικότητα τα στελέχη της Κουμουνδούρου, ο τουρισμός σε νέα τροχιά

- Η Νέα Δημοκρατία και τα στελέχη της συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τις επισκέψεις σε ολόκληρη τη χώρα και τις συναντήσεις με τους παραγωγικούς κλάδους και τους κοινωνικούς φορείς. ...

Όλα ανοιχτά για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, υπέρ των Αυτοδύναμων Κυβερνήσεων η πλειοψηφία και το θηριώδες τζιπ του Αλέξη

Αν και δεν υπάρχει ως τώρα «λευκός καπνός» ΔΕΝ θα πρέπει a priori να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο μιας συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν την Πέμπτη στην Πράγα. Παρότι οι Τούρκοι συνεχί...