Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

«Μεγάλα ψάρια» στην έρευνα για Ρωσικά κεφάλαια στο Άγιον όρος και γιατί η ελληνοτουρκική κρίση ενισχύει τον Μητσοτάκη 

Παρασκήνιο

Έρευνα για ύποπτες μεταφορές χρημάτων από το εξωτερικό προς ατομικούς λογαριασμούς μοναχών του Αγίου Ορους διεξάγει η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος. 
Πηγή με γνώση του θέματος αποκαλύπτει ότι ανέρχονται σε τουλάχιστον 20 οι συναλλαγές που τους τελευταίους δώδεκα μήνες θεωρήθηκαν ύποπτες και ερευνώνται από τα στελέχη της Αρχής. Πρόκειται για κινήσεις μεγάλων χρηματικών ποσών από τράπεζες και εταιρείες μεταφοράς κεφαλαίων του εξωτερικού, με τα χρήματα να καταλήγουν όχι σε λογαριασμούς μοναστηριών που στο πρόσφατο παρελθόν έχουν δεχθεί επισκέψεις υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων, αλλά σε ατομικούς λογαριασμούς μοναχών του Αγίου Ορους. Αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι οι συγκεκριμένες συναλλαγές κρίθηκαν ύποπτες από τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας κυρίως επειδή επρόκειτο για μεταφορές ασυνήθιστα μεγάλων χρηματικών ποσών, ύψους δεκάδων ή ακόμη και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Σε μία περίπτωση, δε, εντοπίστηκε έμβασμα που ξεπερνούσε το ένα εκατομμύριο ευρώ.
Η υπόθεση φαίνεται να έχει μεγάλη «ουρά». 

@ Νέα μαύρα σύννεφα σκεπάζουν την Κουμουνδούρου αφού η επιδείνωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, εκτιμάται πως ευνοεί πολιτικά και επικοινωνιακά τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκτός του γνωστού δόγματος πως σε περιόδους μεγάλων κρίσεων, το εκλογικό σώμα συσπειρώνεται γύρω από τον πρωθυπουργό και την εκλεγμένη Κυβέρνηση, οι καθαρές θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και η ψύχραιμη αντιμετώπιση των Τουρκικών προκλήσεων, βρίσκουν σύμφωνη την πλειοψηφία της κοινής γνώμης.
Ειδικά εάν κανείς αναλογισθεί την αντίστοιχη «θολούρα» στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα Ελληνοτουρκικά… 

@ Μετά τα τρία ηχηρά όχι του Μητσοτάκη σε πρόωρες εκλογές, αλλαγή εκλογικού νόμου και ανασχηματισμό, το… χώνεψαν επιτέλους και οι βουλευτές ότι σε αυτή τη θητεία δεν  θα υπουργοποιηθούν.
Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι στεναχωρήθηκαν γιατί είχαν ελπίδες ότι θα έραβαν εκλογικό κουστούμι και τα έδιναν όλα στα κανάλια που έβγαιναν. Ορισμένοι εξ αυτών εμφανίζονταν και… βασιλικότεροι του βασιλέως.
Τώρα όμως τα πάντα αλλάξαν. Οι υπουργοί απαλλάχθηκαν από το άγχος του ανασχηματισμού και οι βουλευτές έπεσαν με τα μούτρα στη μάχη του σταυρού.
Αφού δε μπήκαν στην κυβέρνηση, ας μείνουν βουλευτές, γιατί με την απλή αναλογική κάποιοι θα μείνουν μετεξεταστέοι…

@ Πυκνώνει την παρουσία του στα γαλάζια κομματικά δρώμενα  ο πρώην Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος επιθυμεί   να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ. και να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας. 
Για παράδειγμα, το Σεπτέμβριο βρέθηκε με κλιμάκιο της ΝΔ στην Αλεξανδρούπολη και επισκέφθηκε την τοπική οργάνωση του κόμματος στην πρωτεύουσα του Έβρου.
Αυτή λέγεται ότι ήταν η πρώτη, ουσιαστικά, κομματική του έξοδο μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες και την επανενεργοποίησή του.
Έμπειροι υψηλόβαθμοι κομματικοί  λένε ότι για να ξεκινήσει κομματικές περιοδείες πρέπει να χει πάρει το πράσινο φως από το Μαξίμου και ο νοών νοείτο. 

@ Δεν χρειάζεται να είναι κανείς... πρύτανης στο  πολιτικό ρεπορτάζ για να γνωρίζει ότι το μόνο κοινό που έχουν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Παύλος Πολάκης είναι ότι ανήκουν στην ίδια Κοινοβουλευτική Ομάδα. Όμως, όπως δηκτικά παρατηρούν διάφοροι «φίλοι» του Ευκλείδη στην Κουμουνδούρου, πλέον έχουν αποκτήσει ένα ακόμη κοινό: ότι αμφότεροι εκφράζουν τις απόψεις τους στο facebook και περιορίζουν εκεί την άσκηση κριτικής και αντιπολίτευσης. Όμως, υπάρχει μία διαφορά: ότι ο Τσακαλώτος είναι ο πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος και, ως εκ τούτου, η απουσία του από τα κοινοβουλευτικά έδρανα έχει αρχίσει να συζητείται εντόνως. Για τον Πολάκη, πάλι, ισχύει το αντίθετο: περισσότεροι ανακουφίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή απέχει από τη Βουλή και τα κανάλια, παρά τούς λείπει...

@ Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ελληνικό πρόγραμμα ύψους 800 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των μη οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το πρόγραμμα εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου κρίσης για τις κρατικές ενισχύσεις, το οποίο εκδόθηκε από την Επιτροπή στις 23 Μαρτίου 2022 και τροποποιήθηκε στις 20 Ιουλίου 2022.
Στο μέτρο θα μπορούν να υπαχθούν μη οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και πλήττονται από την κρίση
Από την 1η Οκτωβρίου 2022 και εξής, το μέτρο θα καλύπτει την κατανάλωση έως και 2 000 kWh μηνιαίως για μη οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας με παροχή ενέργειας έως και 35 kVA.
Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, οι επιλέξιμοι δικαιούχοι θα δικαιούνται να λαμβάνουν περιορισμένα ποσά ενίσχυσης με τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων. Το μηνιαίο ποσό επιδότησης ανά εταιρεία θα καθορίζεται ανάλογα με την τιμή χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά.

@ Τέλος  τα χάρτινα εισιτήρια στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας; Όχι, σε απόλυτο βαθμό, αλλά είναι σαφής η κατεύθυνση για την ενίσχυση της χρησιμοποίησης των πλαστικοποιημένων καρτών ATH.ENA Card και προσεχώς, των τραπεζικών καρτών, οι οποίες θα λειτουργούν ως εισιτήρια.
Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όπως σχολίασε δημοσίως χθες ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς, σε εκδήλωση εταιρείας,  "έχει ξεκινήσει μια συνεργασία με τον ανάδοχο του ΑΣΣΚ του ΟΑΣΑ, ώστε το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου να "ανοίξει” μέσα από συνεργασία με τράπεζες".
Όπως ανέφερε ο Γ.Γ. Μεταφορών "η τραπεζική κάρτα θα μπορεί να χρησιμοποιείται στο μετρό, στα λεωφορεία και σε όλα τα ΜΜΜ", υπογραμμίζοντας ότι "εργαζόμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να συμβασιοποιήσουμε μια τέτοια αλλαγή στο σύστημα που έχουμε δομήσει, είναι ένας τρόπος για να ανοίξουν κι άλλες συνεργασίες".
Σύμφωνα με συγκοινωνιολόγους, η χρήση των τραπεζικών καρτών, όλων των κατηγοριών (πιστωτικές, χρεωστικές, κ.α.) ως εισιτηρίων αποτελεί μια σημαντική εναλλακτική μέθοδο για τους επιβάτες.

@ Mία νέα εποχή στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ελλάδα, έναν νέο τρόπο πληρωμών, χωρίς πορτοφόλι, φέρνει η νέα mobile εφαρμογή "payzy by COSMOTE”. Tο νέο app είναι μια ολιστική λύση, εντελώς ψηφιακή, για όλους αυτούς που θέλουν ευελιξία και απλότητα στην καθημερινότητά τους. 
Το payzy by COSMOTE, που παρουσιάστηκε επίσημα στο πλαίσιο εκδήλωσης στο Διοικητικό Μέγαρο του Ομίλου ΟΤΕ, είναι προϊόν της COSMOTE Payments, θυγατρικής του Ομίλου ΟΤΕ, η οποία έχει λάβει άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος ως ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος. Το payzy επιτρέπει στον χρήστη να καλύπτει καθημερινές αγορές και λογαριασμούς, κάνοντας παράλληλα συναλλαγές με τους δικούς του ανθρώπους, μέσα από το κινητό του εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια.
Το payzy by COSMOTE είναι μια πρωτοποριακή λύση για όλες τις καθημερινές πληρωμές και συναλλαγές. Μέσω εφαρμογής στο κινητό (iOS & Android), ο χρήστης μπορεί να αποκτήσει έναν ελληνικό IBAN λογαριασμό, να εκδώσει χρεωστική VISA κάρτα (ψηφιακή ή/και φυσική) και να κάνει όλες τις αγορές του σε φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα. Χωρίς κόπο και με ασφάλεια. Επίσης, με το payzy μπορεί να πληρώσει λογαριασμούς στη στιγμή.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο ξάδερφος του Κασσελάκη και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να βάλει «μπλόκο» στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, έχουν προκύψει πολλά ερωτήματα σχετικά με το πού θα καταλήξουν οι ψή...

Κακλαμάνης κατά ΣΥΡΙΖΑ: Μήπως ο κ. Κασσελάκης προσβλέπει στις ψήφους των Σπαρτιατών;

Με αφορμή την απόφαση του Αρείου Πάγου για τον αποκλεισμό συμμετοχής των Σπαρτιατών στις Ευρωεκλογές ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Χρ. Κακλαμάνης σχολίασε τη στάση του ΣΥΡ...

Φόρτωση άρθρων...