Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Νέα ψεύδη της Τουρκίας κατά της Ελλάδας – Τι συζήτησαν Παναγιωτόπουλος-Ακάρ στις Βρυξέλλες (Photos)

Συνεχίζεται η προκλητική ρητορική της Τουρκίας κατά της Ελλάδας. Οι Τούρκοι με ψέματα προσπαθούν να αλλοιώσουν την πραγματική εικόνα της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά. Παράλληλα, «στρέφουν τα βέλη τους» κατά της Γερμανίας για την υποστήριξη στην Ελλάδα. 

Με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, υποστηρίζει πως «η Ελλάδα παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο», και τονίζει πως «είναι απαράδεκτο ο Γερμανός εκπρόσωπος διατυπώνει αβάσιμες καταγγελίες κατά της χώρας μας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Είναι λυπηρά τα ατυχή λόγια του Εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, που έκανε χθες στη συνέντευξη Τύπου, κατά της Τουρκίας με βάση τις παράνομες αξιώσεις της Ελλάδας.

Είναι απαράδεκτο ο Γερμανός εκπρόσωπος να προβαίνει σε αβάσιμες κατηγορίες κατά της χώρας μας, παρόλο που η Ελλάδα είναι η πλευρά που παραβιάζει τον εναέριο χώρο της χώρας μας, πραγματοποιεί πτήσεις πάνω από την ηπειρωτική χώρα μας και παρενοχλεί τα αεροπλάνα μας.

Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στον Γερμανό Εκπρόσωπο ότι η Τουρκία δεν είναι το μέρος που δεν ανταποκρίθηκε στις προσκλήσεις για τις διμερείς συναντήσεις και τα Μέτρα Οικοδόμησης του ΝΑΤΟ για ένα χρόνο και ότι, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία την τελευταία ένταση στο Αιγαίο, δήλωσε ότι είχε παγώσει αυτές τις συναντήσεις.

Καλούμε τη Γερμανία, η οποία ισχυρίζεται ότι καταβάλλει προσπάθειες για διάλογο και αποκλιμάκωση, να μην παίρνει θέση στις διαφορές μεταξύ των δύο συμμάχων, να μην είναι όργανο της ανομίας άλλων χωρών και να μην κάνει μεροληπτικά σχόλια σε τομείς και ζητήματα που δεν έχουν καμία εξουσία και ευθύνη».

Γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών: «Αφορμή για ανησυχία» η επιθετική ρητορική της Τουρκίας και οι παραβιάσεις

Χθες με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας είχε βάλει στο στόχαστρο την Άγκυρα με αφορμή τις προκλήσεις της.

Οι δηλώσεις της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα «δεν βοηθούν τον εποικοδομητικό διάλογο και τη σταθερότητα στην περιοχή», ενώ «ιδιαίτερα η επιθετική ρητορική, καθώς και η τουρκική παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, δίνουν αφορμή για ανησυχία», δήλωσε πριν από λίγο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου σχετικά με τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Βερολίνο μεταξύ αξιωματούχων της Γερμανίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Τουρκίας και την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για το θέμα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστιαν Βάγκνερ δήλωσε: «Επί της αρχής μπορώ να πω ότι λάβαμε γνώση των δηλώσεων που έγιναν τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες και ότι δεν βοηθούν τον εποικοδομητικό διάλογο και τη σταθερότητα στην περιοχή. Και ιδιαίτερα η επιθετική ρητορική, καθώς και η τουρκική παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, δίνουν αφορμή για ανησυχία». Προσέθεσε δε ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καταβάλλει εντατικά προσπάθειες μαζί με τους εταίρους για τον διάλογο και την αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο» και παρέπεμψε στη δήλωση της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ πριν από την αναχώρησή της για την επίσκεψη στο Πακιστάν, στην Αθήνα και στην Άγκυρα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη «γερμανική θέση για την στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών», ο κ. Βάγκνερ επανέλαβε απόσπασμα από την ίδια δήλωση της κυρίας Μπέρμποκ: «Η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, όταν πρόκειται για την ασφάλεια της περιοχής της Μεσογείου. Σε μια περίοδο όπου η τάξη ασφάλειας της Ευρώπης αμφισβητείται θεμελιωδώς από τον Πρόεδρο Πούτιν, πρέπει ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και Ευρωπαίοι εταίροι να στέκουμε ενωμένοι. Πρέπει προβλήματα να λύνονται με συζήτηση και όχι με κλιμάκωση εντάσεων».

Νέα ψεύδη της Τουρκίας κατά της Ελλάδας – Τι συζήτησαν Παναγιωτόπουλος-Ακάρ στις Βρυξέλλες

Σύντομη συνάντηση Παναγιωτόπουλου-Ακάρ στις Βρυξέλλες

Σύντομη συνάντηση είχαν στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ. Το σύντομο τετ α τετ έγινε στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Μετά την «οικογενειακή» φωτογραφία των υπουργών που συμμετείχαν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας είχαν ένα σύντομο τετ-α-τετ. 

Μετά την τυπικά θερμή χειραψία, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Χουλουσί Ακάρ αντάλλαξαν κάποιες κουβέντες.

Παριστάμενοι έλεγαν ότι το κλίμα ήταν καλό, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία ύστερα από την έντονη περίοδο στις διμερείς σχέσεις λόγω της προκλητικής ρητορικής από την πολιτική ηγεσία και την έγερση πρωτοφανών διεκδικήσεων σε βάρος της Ελλάδας. 

Τι συζήτησαν Παναγιωτόπουλος-Ακάρ στις Βρυξέλλες

«Δεν μπορούμε να πάμε έτσι» είπε κατά πληροφορίες ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στον Τούρκο ομόλογό του, αναφερόμενος στην όξυνση των λεκτικών προκλήσεων από την πλευρά της Άγκυρας. Δεν είναι γνωστό πώς τοποθετήθηκε απαντώντας ο Τούρκος υπουργός Άμυνας. 

Δεδομένης της απόφασης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να σταματήσουν οι επαφές των ανώτατων στελεχών μεταξύ Άγκυρας και Αθηνών, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα έχει επί της ουσίας συνάντηση με τον Χουλουσί Ακάρ, με την ευκαιρία της σύναξης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Τι συζήτησαν Παναγιωτόπουλος-Ακάρ στις Βρυξέλλες

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Φαραντούρης: Ευχής έργον να ρίξει την κυβέρνηση η ευρωπαία εισαγγελέας - Οργισμένη αντίδραση από ΝΔ

Την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε η δήλωση του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φαραντούρη, ότι «θα ήταν ευχής έργον να ρίξει την κυβέρνηση η ευρωπαία εισαγγελέας». ...

Σήμερα η πιο μεγάλη ώρα για τον πρωθυπουργό, γιατί ερωτοτροπούν με την γελοιότητα τα σενάρια διπλών εκλογών και πως έχει αποφασίσει να «τελειώσει» τον Φάμελλο ο Κασσελάκης   

Η σημερινή παρέμβαση του πρωθυπουργού αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να πει τα πράγματα με το όνομα τους και να στείλει σαφ...

Φόρτωση άρθρων...