Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Novartis: Τι αποκαλύπτει η εισαγγελική πρόταση- καταπέλτης για την άσκηση πιέσεων σε Αλαφούζο, Σάλλα, Βγενόπουλο και Γιώργο Παπαχρήστο

Με μία πρόταση- καταπέλτη η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ελένη Μετσοβίτου ζητεί την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο.

 

Η παραπομπή γίνεται για μια σειρά από αδικήματα που σχετίζονται με παρεμβάσεις στην έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς στην υπόθεση Novartis με κορωνίδα την εσκεμμένη στοχοποίηση των δέκα πολιτικών προσώπων.

 

Στο Ειδικό Δικαστήριο και οι Τουλουπάκη, Ντζούρας, Μανώλης

Μαζί με τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός ζητεί να δικαστούν η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας εγκλημάτων διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι δύο πρώην επίκουροι εισαγγελείς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης.

Τα αδικήματα που έχουν αποδοθεί στους κατηγορούμενους εισαγγελείς αφορούν κακουργηματική και πλημμεληματική κατάχρηση εξουσίας με ηθικό αυτουργό τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Αναλυτικά, η κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας αφορά στο σχέδιο εμπλοκής των δέκα πολιτικών προσώπων με τη διαβίβαση αμελλητί της σχετικής δικογραφίας στη Βουλή τον Φεβρουάριο του 2018 και τη μη αποστολή της μηνύτριας αναφοράς των Λοβέρδου, Κεγκέρογλου και Χριστοφιλοπούλου που αφορούσε τους τότε υπουργούς Ξανθό και Κουρουμπλή.

Η πλημμεληματική κατάχρηση εξουσίας αφορά σε πιέσεις που φέρονται να ασκήθηκαν στον Κων. Φρουζή και άλλους ελεγχόμενους για τις πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά και στους προστατευόμενους μάρτυρες προκειμένου να κατονομάσουν συγκεκριμένα πρόσωπα ως αποδέκτες δωροδοκιών της Novartis.

Επιπλέον, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κατηγορείται για πλημμεληματική παράβαση καθήκοντος σε ό,τι αφορά σε παρεμβάσεις που φέρεται να έκανε στο έργο των εισαγγελέων Ράικου, Αθανασίου, Τσατάνη και Τουλουπάκη.

Στην πολυσέλιδη πρότασή της η κα Μετσοβίτου αναφέρεται εκτενώς στο ρόλο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

 

Χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Εκμεταλλευόμενος καταχρηστικά, όχι μόνο την πολιτική του θέση ως Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης αλλά και τις παλαιότερες θέσεις, στις οποίες είχε υπηρετήσει, ως Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, σε χρόνο που συνυπηρετούσε ως υφισταμένη του η κατηγορουμένη Τουλουπάκη και στην ΕΥΠ, θέσεις που του προσέδιδαν το ανάλογο κύρος, αξιοπιστία και εμπειρία και εμπνέοντάς σε αυτούς, ως πρώην συνάδελφός τους, ανάλογη εμπιστοσύνη. Με τον τρόπο αυτό και αφού προηγουμένως τον ενημέρωναν οι συγκατηγορούμενοι του εισαγγελείς διαφθοράς για την εξέλιξη της υπόθεσης, αυτός με πειθώ, επαναλαμβανόμενες προτροπές, συνεχείς παρεμβάσεις και καθοδήγηση αποσκοπούσε στο να κατευθύνει και να επηρεάζει την υπηρεσιακή τους συμπεριφορά και τις ενέργειές τους, ενθαρρύνοντας αυτούς στη συστηματική παραβίαση πρωταρχικών δικονομικών και δεοντολογικών κανόνων, που διέπουν την διεξαγωγή της προκαταρκτικής εξέτασης».

Η εισαγγελική λειτουργός δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις ενέργειες των κατηγορούμενων συναδέλφων της: «Ανεξάρτητα βέβαια από τους ευνόητους λόγους και επιδιώξεις που ο ίδιος προσωπικά αποσκοπούσε και απέβλεπε, οι συγκατηγορούμενοι του εισαγγελείς όφειλαν να επιδείξουν ιδιαίτερα αυξημένη επιφύλαξη και απεριόριστη προσοχή, έναντι οιουδήποτε, προτάσσοντας το υπηρεσιακό καθήκον και την δικαστική τους συνείδηση, στοιχεία που αποτελούν τον γνώμονα και τον ακρογωνιαίο λίθο της υπηρεσιακής καθαρότητας κάθε εισαγγελικού και δικαστικού λειτουργού».

 

Ο ρόλος Παπαγγελόπουλου αναφορικά με δέσμευση λογαριασμών του επιχειρηματία Γιάννη Αλαφούζου

 

Στην εισήγησή της προς το δικαστικό συμβούλιο του ειδικού δικαστηρίου η κα Μετσοβίτου κάνει ειδική μνεία στο ρόλο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου αναφορικά με τη δέσμευση λογαριασμών του επιχειρηματία Γιάννη Αλαφούζου.

 

Σύμφωνα με την ανώτατη εισαγγελέα, προκύπτει από τις έρευνες ότι το καλοκαίρι του 2016 ο Δημ. Παπαγγελόπουλος άσκησε αφόρητες πιέσεις στον τότε οικονομικό εισαγγελέα Παν. Αθανασίου να επισπεύσει τους φορολογικούς ελέγχους για τον κ. Αλαφούζο και να δεσμεύσει τους λογαριασμούς του, ώστε να μην μπορέσει να λάβει μέρος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

 

Επίσης η εισαγγελική λειτουργός, αναφέρεται σε πιέσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για ενοχοποίηση του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου, αλλά και τους φορολογικούς ελέγχους του αποβιώσαντος επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου.

 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εισαγγελική πρόταση, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος «παρενέβη στο έργο του τότε Οικονομικού Εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, στις παρακάτω αναφερόμενες περιπτώσεις: περί τα τέλη του Σεπτεμβρίου 2015 αλλά και κατά τη διάρκεια του έτους 2016, ενώ ο προαναφερόμενος Οικονομικός Εισαγγελέας διερευνούσε τις ιδιαίτερα σοβαρές υποθέσεις σχετικά με τις λίστες Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, Λουξεμβρούργου, Μ. Βρετανίας και εμβασμάτων εξωτερικού, παρενέβη εκ νέου στο έργο του, σχετικά με υποθέσεις που αφορούσαν σε ιδιοκτήτες ΜΜΕ, ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών-καναλάρχες και συγκεκριμένα τους Ιωάννη Αλαφούζο και Ανδρέα Βγενόπουλο, απαιτώντας από τον εισαγγελέα Αθανασίου να φροντίσει να περατωθεί τάχιστα ο φορολογικός έλεγχος σε βάρος τους. Προκειμένου δε να επιτευχθεί αυτό, ζήτησε από τον εισαγγελέα, να πιέσει τους αρμόδιους φορολογικούς ελεγκτές διατυπώνοντας την απειλή, ειδικά για την υπόθεση του Ανδρέα Βγενόπουλου, ότι αν δεν περαιωθεί άμεσα ο φορολογικός έλεγχος, θα καταγγείλει μέσω των τηλεοπτικών σταθμών, ότι οι ελεγκτές που διενήργησαν τον έλεγχο, τα έχουν αρπάξει από τον Βγενόπουλο, παρότι δεν είχε στοιχεία για κάτι τέτοιο. Με την πράξη του αυτή αποσκοπούσε να προκαλέσει βλάβη στον Ανδρέα Βγενόπουλο, ο οποίος, με τον τρόπο αυτό και εσπευσμένα, θα καθίστατο ύποπτος και διωκόμενος για εγκλήματα χωρίς προηγούμενο επαρκή και ενδελεχή έλεγχο των στοιχείων που υπήρχαν.

Όσον αφορά δε στην διενεργούμενη έρευνα σε βάρος του Ιωάννη Αλαφούζου, περί τον Αύγουστο 2016, άσκησε αφόρητες και ιδιαίτερες πιέσεις, προκειμένου να περατωθεί γρήγορα ο φορολογικός έλεγχος με σκοπό ώστε, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, να δεσμευτούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του και κατ' αυτό τον τρόπο να αποκλειστεί από τη διαδικασία χορήγησης αδειών των τηλεοπτικών σταθμών, λόγω έλλειψης οικονομικής φερεγγυότητας. Ως μέσον δε πίεσης διοχέτευσε στον τύπο την πληροφορία, στην οποία ανέφερε ότι ο εισαγγελέας Αθανασίου ολιγωρούσε σχετικά με την διεκπεραίωση του φορολογικού έλεγχου σε βάρος του Ιωάννη Αλαφούζου, φοβούμενος επιθέσεις από ΜΜΕ συμφερόντων του τελευταίου και διότι ήταν οπαδός του Παναθηναϊκού».

 

Η εισαγγελέας αναφέρεται και σε πιέσεις του Παπαγγελόπουλου με στόχο το Μιχάλη Σάλλα

«Με τον ίδιο τρόπο παρενέβη επανειλημμένα στο έργο του ιδίου ως άνω Οικονομικού Εισαγγελέα για τις υποθέσεις του διοικητή της Τράπεζας Πειραιώς Μιχαήλ Σάλλα. Ενώ στην Οικονομική Εισαγγελία εκκρεμούσε έρευνα σε βάρος του συγκεκριμένου τραπεζίτη, επικοινωνούσε τηλεφωνικά πολλές φορές με τον εισαγγελέα Αθανασίου και τον ρωτούσε για την πορεία των υποθέσεών του, δηλαδή αν υπήρχαν ενδείξεις σε βάρος του και αν θα παραπεμφθεί. Επίσης ζητούσε να ενημερωθεί για τις απόψεις και τις θέσεις που είχαν οι Επίκουροι Εισαγγελείς για τις υποθέσεις αυτές, τις οποίες ερευνούσαν, του ζήτησε επίσης να ενημερωθεί όταν οι επίκουροι εισαγγελείς θα τελείωναν και θα υπέβαλαν τα πορίσματά τους. Όταν δε, στα τέλη του 2016, υποβλήθηκαν τα σχετικά πορίσματα στον εισαγγελέα Αθανασίου, τα οποία περιλάμβαναν εισήγηση για παραπομπή του Μιχαήλ Σάλλα αλλά και άλλων πολλών τραπεζικών στελεχών για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, όπως άπιστά, ξέπλυμα χρήματος με το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου κλπ, πληροφορήθηκε το γεγονός αυτό από άγνωστη δική του πηγή, τηλεφώνησε στον Π. Αθανασίου και του ζήτησε επιτακτικά να κρατήσει τις υποθέσεις αυτές και να μην σπεύσει να ασκήσει ποινικές διώξεις σε βάρος του Σάλλα και των υπολοίπων. Στη συνέχεια, αρχές του Απριλίου 2017, όταν πλέον ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βάρος του Μιχαήλ Σάλλα και πολλών άλλων στελεχών της τράπεζας Πειραιώς, ο κατηγορούμενος τηλεφώνησε στον εισαγγελέα Αθανασίου και του ζήτησε εξηγήσεις, επειδή δεν τον ενημέρωσε προηγουμένως για την εξέλιξη αυτή, διατυπώνοντας την έντονη δυσαρέσκεια του για το γεγονός αυτό. Με την πράξη του αυτή, σκόπευε να ωφελήσει πρόσωπα που διώχθηκαν ποινικά, τουλάχιστον με την καθυστέρηση της άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος τους, παρότι τα σχετικά υποβληθέντα πορίσματα των Επίκουρων Εισαγγελέων δικαιολογούσαν την άσκηση ποινικής δίωξης στο χρόνο που έλαβε χώρα.

Για την ανωτέρω περιγραφόμενη πράξη της παράβασης καθήκοντος, με τις μερικότερες πράξεις που φέρεται ότι τελέστηκε σε βάρος των εισαγγελέων Τσατάνη, Ράικου και Αθανασίου και οι οποίες αποτελούν εξακολούθηση της ίδιας αξιόποινης συμπεριφοράς με ενότητα του δόλου, υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής, ικανές να επιστηρίξουν κατηγορία κατά του κατηγορουμένου ενώπιον του ακροατηρίου και πρέπει να γίνει η σχετική κατηγορία σε βάρος αυτού».

Κατασκευασμένα στοιχεία κατά του Γ. Χ. Παπαχρήστου
 
Ιδιαίτερο κεφάλαιο στην εισαγγελική πρόταση για την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου αποτελείτο αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, που κατά την κατηγορία, φέρεται, μεταξύ άλλων, ότι τελέστηκε στην προσπάθειά του να εμπλέξει σε αξιόποινη πράξη με κατασκευασμένα στοιχεία τον δημοσιογράφο των ΝΕΩΝ Γιώργο Παπαχρήστο. Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας αναφέρει ότι ο πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης παρενέβη στο έργο τού τότε Οικονομικού Εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου: Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 ο εισαγγελέας Αθανασίου επισκέφθηκε τον κατηγορούμενο στο γραφείο του στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο κατηγορούμενος τον ρώτησε αν διεξάγει έλεγχο σε βάρος του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου και παρότι ο εν λόγω εισαγγελέας του απάντησε ότι δεν είχε κανένα στοιχείο εναντίον του, ο κατηγορούμενος του ζήτησε να κοιτάξει "να φτιάξει κάτι", υπονοώντας φυσικά να κατασκευάσει στοιχεία σε βάρος του δημοσιογράφου, παρότι τέτοια στοιχεία δεν υπήρχαν. Στην πράξη του προέβη έχοντας σκοπό να βλάψει τον δημοσιογράφο Παπαχρήστου καθιστώντας τον υπαίτιο τέλεσης αξιόποινων πράξεων με κατασκευασμένα στοιχεία 
 

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός με την πρότασή της προς το δικαστικό συμβούλιο ζητεί να μην γίνει κατηγορία για ένα άλλο σκέλος της έρευνας που αφορά τις καταγγελίες του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή. Ο επιχειρηματίας έχει καταθέσει εκτενώς ότι έγινε αποδέκτης εκβιαστικών πρακτικών από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και από τον εκδότη Γιάννη Φιλιππακη και τους δημοσιογράφους Γιάννα Παπαδάκου και Αλέξανδρο Τάρκα. Η κα Μετσοβίτου εισηγείται την απαλλαγή όλων από όλες τις κατηγορίες, όπως και την απαλλαγή του εκδότη Κώστα Βαξεβάνη για δημοσιεύματα που σχετίζονται με την έρευνα της Novartis.

Την απόφαση για το εάν και ποιοι από τους κατηγορούμενους και για ποιες κατηγορίες θα παραπεμφθούν στο εδώλιο του ειδικού δικαστηρίου αναμένεται να λάβει τις προσεχείς εβδομάδες το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κατά Φαραντούρη: Προσβάλλει τους ανώτατους δικαστές

Σκληρή απάντηση έδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στον Νίκο Φαραντούρη για τις δηλώσεις του σύμβουλου ευρωπαϊκής πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, που μετ...

Σήμερα η πιο μεγάλη ώρα για τον πρωθυπουργό, γιατί ερωτοτροπούν με την γελοιότητα τα σενάρια διπλών εκλογών και πως έχει αποφασίσει να «τελειώσει» τον Φάμελλο ο Κασσελάκης   

Η σημερινή παρέμβαση του πρωθυπουργού αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να πει τα πράγματα με το όνομα τους και να στείλει σαφ...

Φόρτωση άρθρων...