Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Ο Τσίπρας, το στοίχημα της αξιοπιστίας και οι λωτοφάγοι

Παρασκήνιο

Τα ρέστα του σε παροχές και κλείσιμο του ματιού σε συνταξιούχους και μικρομεσαίους επεφύλαξε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διήμερη παρουσία του στη ΔΕΘ.

Με το χρόνο να πιέζει ασφυκτικά και τις μετρήσεις της να καταδεικνύουν το έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ της Κουμουνδούρου και της κοινής γνώμης, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί πλέον να αλλάξει το κλίμα, παίζοντας το γνωστό και ασφαλές χαρτί των παροχών, επενδύοντας κατά κύριο λόγο στη δυσαρέσκεια και τις αναταράξεις που προκαλεί η ενεργειακή κρίση και τα υψηλά ποσοστά ακρίβειας.

Με χαρακτηριστική άνεση η ηγεσία του δεύτερου κόμματος στο ελληνικό κοινοβούλιο μοίρασε υποσχέσεις, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει από που θα αντλήσει τα σχετικά κονδύλια για να κάνει πράξη το σχέδιο του, εφόσον ο ελληνικός λαός του δώσει την ευκαιρία για τη δεύτερη φορά αριστερά.

Το άνοιγμα στη μεσαία τάξη, το οποίο περιείχε και μικρή δόση αυτοκριτικής, αποδίδοντας τις φορομπηχτικές επιλογές της περιόδου 2015-2019 στην πίεση που δημιουργούσαν τα μνημόνια, δεν φαίνεται να μπορεί να καταγράψει θετικό αντίκτυπο, καθώς στο πεδίο αυτό η Κυβέρνηση έχει ήδη μειώσει δραστικά σειρά φόρων, ενώ ακόμη είναι νωπές οι μνήμες από την εποχή της διακυβέρνησης των Τσίπρα-Καμμένου.

«Οι πολίτες δεν είναι λωτοφάγοι», σχολίαζε χαρακτηριστικά κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας με μακρόχρονη εμπειρία. Είναι σαφές πως ο πρώην πρωθυπουργός επενδύει σε ένα αφήγημα πόλωσης και διαχωριστικών γραμμών, ανεβάζοντας στα ύψη τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Κυβέρνηση.

Το θέμα των επισυνδέσεων θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για τους επόμενους μήνες, ενώ ο στόχος της στρατηγικής Τσίπρα είναι η συσπείρωση της αριστερής πτέρυγας του κόμματος του με ατζέντα, που διεγείρει τα ανακλαστικά της, όπως συμβαίνει με την περίπτωση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Το ζήτημα είναι πως η εμμονή του κ. Τσίπρα σε μια θεματολογία που επί το πλείστον απευθύνεται στο ακροατήριο της ριζοσπαστικής αριστεράς περιορίζει την όποια στόχευση για άνοιγμα σε άλλα ακροατήρια, τη στιγμή δε που τη συγκεκριμένη δεξαμενή διεκδικεί ξανά και το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη.

Με αυτά τα δεδομένα το εγχείρημα της ανατροπής του πολιτικού σκηνικού καθίσταται μια εξαιρετική δύσκολη εξίσωση, την ώρα δε που σε περίοδο κρίσεων όπως η τρέχουσα, η κοινωνία συσπειρώνεται συνήθως γύρω από την Κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Επιμένει ο Φαραντούρης: Ευχής έργον να παραιτήσει η Ευρωπαία εισαγγελέας την κυβέρνηση εάν συσκοτίζει σκάνδαλα

Σε επανάληψη της δήλωσής του που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις προχώρησε ο σύμβουλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φαραντούρης το πρωί της Πέμπτης λέγοντας στον ΣΚΑΪ ότι είναι «ευ...

Ο Πέτρος Παππάς «αδειάζει» τον Φαραντούρη: Οι κυβερνήσεις ανεβαίνουν και πέφτουν από τη θέληση της πλειοψηφίας του λαού

«Αδειάζει» τον Νίκο Φαραντούρη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Παππάς, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του πρώτου ότι «θα ήταν ευχής έργον να ρίξει την κυβέρνηση η Ευρωπαία ...

Φόρτωση άρθρων...