Η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τις καταγγελίες Ανδρουλάκη σχετικά με την απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του τραβά και θα τραβήξει ακόμη περισσότερο τα φώτα της δημοσιότητας μετά τις ολιγοήμερες διακοπές του καλοκαιριού. Εκτός από την ουσία της υπόθεσης, το ΠΑΣΟΚ επιχείρησε μέσα από αυτή την κίνηση να βάλει στο τραπέζι μια διαφορετική ατζέντα, το περιεχόμενο της οποίας χτυπά στο μαλακό υπογάστριο της ίδιας της Δημοκρατίας.

Ανέδειξε ένα θέμα που εκ των πραγμάτων σχηματοποιεί ένα τείχος με την Κυβέρνηση. Η Χαριλάου Τρικούπη έχει αντιληφθεί πως όσο περνούν οι μήνες και οδεύουμε προς τις εθνικές εκλογές, τόσο η πίεση που θα δέχεται από την Νέα Δημοκρατία θα αυξάνεται, γι’ αυτό και προσπαθεί να χαράξει μια διαχωριστική γραμμή για να περιφρουρήσει ανάμεσα σε άλλα και το δικό της κεντρώο ακροατήριο.

Η μάχη για την δεξαμενή των μετριοπαθών ψηφοφόρων αποτελεί μια σύνθετη υπόθεση και από την εξέλιξη της αναμένεται να κριθεί στο τέλος του δρόμου και ο χαρακτήρας της επόμενης Κυβέρνησης. Αν θα είναι δηλαδή ξανά μονοκομματική, ή αν θα οδηγηθούμε σε Κυβέρνηση συνεργασίας. Όμως χρειάζεται να μπει και μια νέα παράμετρος στη συγκεκριμένη εξίσωση, καθώς οι καταγγελίες Ανδρουλάκη και το πολωτικό κλίμα που δημιουργείται, δεν θα αφήνει πολλά περιθώρια για τον σχηματισμό μιας συμμαχικής κυβέρνησης μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ σε λίγους μήνες από σήμερα.

Ο κ. Ανδρουλάκης στοχεύει στο να καταγράψει ένα σημαντικό ποσοστό όταν ανοίξουν οι κάλπες, με το να παίρνει διαρκώς αποστάσεις από τη σημερινή Κυβέρνηση. Στην αντίπερα όχθη, το Μέγαρο Μαξίμου αντέδρασε με ψυχραιμία στο επίμαχο θέμα, και δρώντας πολύ έξυπνα, κινήθηκε θεσμικά στέλνοντας τη διερεύνηση της υπόθεσης στη Βουλή για να λάμψει όλη η αλήθεια.

Στην κυβερνητική παράταξη γνωρίζουν ότι μέσα από τη σύνθεση της νέας Βουλής που θα προκύψει, το εγχείρημα μιας κυβέρνησης συνεργασίας θα είναι δύσκολο. Τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς και ως εκ τούτου η επιτάχυνση των κινήσεων με στόχο την αυτοδυναμία καθίσταται αναπόφευκτη. Γι’ αυτό και η γαλάζια παράταξη ανεβάζει στροφές, δίνει έμφαση στην καθημερινότητα, ενισχύει την ατζέντα της κοινής λογικής και βάζει σε απόλυτη προτεραιότητα την πολιτική της κυριαρχία στο πάλαι ποτέ μεσαίο χώρο.