Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

O «διμέτωπος» αγώνας της Κυβέρνησης σε Στρασβούργο και Θεσσαλονίκη

Αγώνα σε δύο μέτωπα, σε Στρασβούργο και Θεσσαλονίκη, θα δώσει η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτή την εβδομάδα.

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι ανυπολόγιστες ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel» στη Θεσσαλία, ανατρέποντας κάθε κυβερνητικό σχεδιασμό και πλάνο ενόψει της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Αύριο Τρίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Στρασβούργο επικεφαλής κλιμακίου, προκειμένου να συναντηθεί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την αρωγή από την Ευρώπη για την κακοκαιρία που σχετίζεται και με την Kλιματική Aλλαγή. 

«Θα συζητήσω μαζί της τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη πρέπει να σταθεί δίπλα στην πατρίδα μας, προκειμένου να έχουμε μια σημαντική οικονομική υποστήριξη για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη καταστροφή που συνδέεται άμεσα με την κλιματικά κρίση. Απαιτείται η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το επιχειρησιακό κέντρο της Λάρισας, απ' όπου ανακοινώθηκαν τα μέτρα ανακούφισης των πλημμυροπαθών.
Από την πρώτη στιγμή που διαπίστωσε ιδίοις όμμασοι τις καταστροφές που προκλήθηκαν από την πρωτοφανή κακοκαιρία, ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί, κατά τη σύσκεψη των δημάρχων των πληγέντων περιοχών στο δημαρχείο της Καρδίτσας την περασμένη εβδομάδα, ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται και σηκώνοντας προσωπικά το βάρος της επίλυσης και απάλυνσης των προβλημάτων, μιλώντας σε πρώτο ενικό δεσμεύτηκε ότι θα κινητοποιήσει "ό,τι ευρωπαϊκό πόρο υπάρχει για να μπορέσουμε να έχουμε πρόσθετη στήριξη, για να καλύψουμε πρώτα απ' όλα τις ανάγκες σε αποζημιώσεις των νοικοκυριών. Θα ξεκινήσουν άμεσα οι καταγραφές των ζημιών - οικοσκευές και αποζημίωση των σπιτιών που έχουν καταστραφεί".

«Τα χρήματα θα τα βρούμε, είτε είναι εθνικοί πόροι, είτε είναι ευρωπαϊκοί πόροι. Δεν θα υπάρχει -ζήτημα πόρων» είχε διαβεβαιώσει, και αυτό ακριβώς σπεύδει να εξασφαλίσει αύριο στο Στρασβούργο όπου θα συζητήσει τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία σε πρώτη φάση αφορά την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ έπονται και περαιτέρω ενισχύσεις που θα ακολουθήσουν για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών αλλά και την ανασυγκρότηση και θωράκιση των πληγέντων περιοχών.

Από την Πέμπτη κιόλας η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ανάρτησή της στο twitter υπογράμμισε την ετοιμότητα της Ευρώπης να συνδράμει όσους επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Ελλάδα.

«Είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετέφερα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την ισχυρή μας ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για να κινητοποιήσουμε την υποστήριξη», ανέφερε η Ευρωπαία αξιωματούχος.   

Η πρώτη «μάχη» που θα δώσει ο Πρωθυπουργός αύριο, για τις όσο το δυνατόν μεγαλύτερες δεσμεύσεις από ευρωπαϊκής πλευράς, για στήριξη στις κρίσιμες στιγμές που περνά η Ελλάδα, θα κρίνει και την επόμενη μάχη στη Θεσσαλονίκη, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Από το βήμα της ΔΕΘ, όπου θα ανέβει με μία εβδομάδα καθυστέρηση, μετά την αναβολή της προγραμματισμένης ομιλίας και συνέντευξης τύπου λόγω των καταστροφικών γεγονότων στη Θεσσαλία, αναμένεται να αποτυπωθούν τα αποτελέσματα των πρώτων επαφών με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την «ώθηση» που θα δώσουν ή όχι στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση και αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι πολίτες της Θεσσαλίας. 

«Θα μιλήσουμε για όλα αυτά τα θέματα αναλυτικά, θα απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις, θα μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας, δεν θα ωραιοποιήσουμε τίποτα, αλλά δεν θα μηδενίσουμε και τίποτα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνοντας την εισαγωγική του ομιλία, από το συντονιστικό κέντρο της Λάρισας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ιερώνυμος για παρουσία Μητσοτάκη στη Μητρόπολη: «Εδώ είμαστε για να γιορτάσουμε, όλα τα άλλα τα βρίσκουμε» (Photos)

Στην αποκατάσταση των σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας φαίνεται ότι προσβλέπουν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος. Λίγες...

Στέφανος Κασσελάκης: Παρακολούθησε την Ακολουθία του Επιταφίου στην Κέρκυρα μαζί με τον Τάιλερ

Στον Ιερό Ναό της Μητρόπλης Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης στην Κέρκυρα βρέθηκε για την Ακολουθία και την περιφορά του Επιταφίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Ο Σ...

Φόρτωση άρθρων...