Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Ο Μητσοτάκης και οι κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα με «θηράματα» τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ

Ο Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τους νέους διευθυντές στο Δημόσιο, μοίρασε πολλές «φάπες» στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, κερδίζοντας τις εντυπώσεις και επιβεβαιώνοντας τη χαώδη διαφορά που τον χωρίζει από τους αντιπάλους του...

Η νέα στρατηγική του πρωθυπουργού εστιάζει σε ένα μοτίβο ισορροπιών μεταξύ των δύο κομμάτων της Κεντρο-Αριστεράς, ώστε να παραμένουν κοντά κοντά στα ποσοστά και να καθίσταται δύσκολη η περίπτωση να ξεχωρίσει κάποιος και να αποσπαστεί. 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα χάλια του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούν να μαζευτούν με τίποτα, ενώ από την άλλη πλευρά, το ΠΑΣΟΚ «τσιμπάει» κάτι ψιλά, αλλά δεν έχει τα... φόντα να αποσπαστεί έναντι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Άλλωστε οι εκλογές του 2027 αργούν πολύ και δεν ξέρουμε τι μπορεί να μεσολαβήσει...  

Η συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Κασσελάκη την περασμένη εβδομάδα, πέραν της θεσμικής προσέγγισης, ξεδιπλώνει και το πλαίσιο για τις κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα. Όσο ο Κασσελάκης θα προσπαθεί να βρει τρόπο ανάκαμψης του κόμματος πηγαίνοντας στον κόσμο και περπατώντας στο... πεζοδρόμιο, τόσο ο Μητσοτάκης και τα στελέχη της κυβέρνησης θα ρίχνουν «φάπες» στον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο. 

Ο συγκεκριμένος, έχει πιαστεί πολλές φορές να είναι αδιάβαστος και όσο διατυπώνει τις θεωρίες και τις... αμπελοφιλοσοφίες του, τόσο «κοκκινίζει» ο σβέρκος του! Για να μην πούμε για το "ξύλο" που τρώνε ο Πολάκης και μερικοί ακόμη... φιλοκασσελακικοί μέσα στη Βουλή. 

Η τακτική του Μητσοτάκη πλέον γίνεται περισσότερο ορατή. Θα παρακολουθεί τον Κασσελάκη γι αυτά που θέλει να πει, θα εκθέτει τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή όποτε θέλει και θα εξιτάρει την εσωκομματική αντιπολίτευση κατά του Στέφανου, όσο θέλει. Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις ευνοεί τους σχεδιασμούς του Μητσοτάκη για να "κοντύνει" όσο θέλει το ημι-διαλυμένο... τσαντίρι της Κουμουνδούρου, το  οποίο δεν ξέρει πού πατάει και πού βρίσκεται! Ακόμη και αν του μείνει το 70% των ψηφοφόρων των τελευταίων εκλογών, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ θα καθηλωθεί πέριξ του 15%. Και επειδή έρχονται Ευρωεκλογές, ας σκεφτούμε ότι ο Τσίπρας είχε λάβει το 2019 ποσοστό 23,75%, ενώ ήταν στην κυβέρνηση. Υπήρχε δηλαδή η συγκολλητική ουσία της εξουσίας. Σκεφτείτε δε, που μπορεί να πάει το ποσοστό στις προσεχείς Ευρωεκλογές, από τη στιγμή που υπάρχουν διαλυτικές τάσεις, μετά από την εκλογή-έκπληξη του Stefanos. Η διπλή συντριβή στις δύο εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις με Τσίπρα, αλλά και η ανυπαρξία του κόμματος στις πρόσφατες Αυτοδιοικητικές Εκλογές, έχουν μετατρέψει το κόμμα σε... σουρωτήρι!

Από την άλλη πλευρά, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι δεύτερο κόμμα στις Ευρωεκλογές, ωστόσο, στην καλύτερη περίπτωση, θα παρουσιάσει μια σημαντική ανάκαμψη σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2019, όπου ως Κίνημα Αλλαγής είχε λάβει ποσοστό 7,72%. Στις Ευρωεκλογές παρατηρείται διαχρονικά μικρή συμμετοχή και πιο χαλαρή ψήφος. Σίγουρα η Νέα Δημοκρατία θα καταγράψει σημαντική φθορά, αλλά από την άλλη πλευρά, οι αντίπαλοι της δεν... συγκινούν. Μάλιστα, το κακό για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ είναι ότι η αποχή προέρχεται σταθερά από τον χώρο τους, κάτι που αναδεικνύει την απογοήτευση που υπάρχει. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θα... βράσουν στο ζουμί τους! 

Ο Κασσελάκης θέλει να εδραιώσει τον ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση έστω και με μία ψήφο διαφορά από το ΠΑΣΟΚ, ενώ το ΠΑΣΟΚ θέλει να αποσπαστεί σημαντικά, ώστε να έχει το πάνω χέρι στη διεκδίκηση νέων ψηφοφόρων από έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα παραπαίει και ένα ΠΑΣΟΚ που θα βρίσκεται σε τροχιά αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακόμη και σε περίπτωση συνεργασίας, ο ένας θα θέλει να απορροφήσει τον άλλον. Κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατο για τον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, ενώ έχει περιορισμένα περιθώρια ως προς την αντίθετη εκδοχή του. 
Απέναντι στα παραπάνω ο Μητσοτάκης θα επιστρατεύσει την τακτική της "συμμετρικής φθοράς". Δηλαδή, θα προκαλεί ρήγματα και στους δύο. Στόχος είναι να παραμείνουν καθηλωμένα τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα να παραμένει η χαώδης διαφορά στην "καταλληλότητα για την πρωθυπουργία" μεταξύ του Μητσοτάκη και των άλλων δύο αντιπάλων του. 
Αρκεί να σημειωθεί ότι τόσο ο Κασσελάκης όσο και ο Ανδρουλάκης χαρακτηρίζονται ως «καταλληλότεροι για πρωθυπουργοί», από τους μισούς, σε σχέση με όσους θα τους ψήφιζαν! Εν ολίγοις, ο Μητσοτάκης θα παίζει... μπάλα ως καταλληλότερος και από κει και πέρα τον λόγο έχει το... χάος! 
Η τακτική αυτή έχει ως στόχο να παραμείνει ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους δύο και να μην αποσπαστεί κάποιος, ο οποίος θα τραβήξει τον πιο αδύναμο. Εν ολίγοις ο Μητσοτάκης έχει όλο το περιθώριο της απαιτούμενης χρονικής άνεσης και διαθέτει την πρωτοβουλία των κινήσεων, ώστε να έχει απέναντι του δύο ισοδύναμους... αδύναμους! 
Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι το θέμα της ακρίβειας και η ενίσχυση του πλαισίου στήριξης των πολιτών αποτελούν κυρίαρχο στοίχημα για την κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά, οι αντίπαλοι του θεωρούν ότι με τη θεωρία του "ώριμου φρούτου", μπορεί κάποια στιγμή να γίνουν... πρωθυπουργοί. 
Ιδίως, ο Κασσελάκης δείχνει να μην κρατιέται και η σιγουριά που διατυπώνει μπορεί να του γυρίσει μπούμερανγκ. 
Ήδη, πολλοί εκ των εσωκομματικών αντιπάλων του, σκέφτονται να μην εγκαταλείψουν το σκάφος, αλλά να περιμένουν στη... γωνία, το βράδυ των Ευρωεκλογών. Θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον η συνέχεια. Όπως και για το ΠΑΣΟΚ...
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η Ελεονώρα Μελέτη μίλησε για όλα στον Νίκο Χατζηνικολάου: Γιατί θέλω να εκλεγώ ευρωβουλευτής της ΝΔ

Ο Νίκος Χατζηνικολάου φιλοξένησε στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» την Ελεονώρα Μελέτη. Η Ελεονώρα Μελέτη τόνισε αρχικά πως έχει τη στήριξη του άνδρα της και ότι αποφάσισαν από κοιν...

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Στον σταθμό μετρό «Grecia» στη Χιλή με τα αντίγραφα από ελληνικές αρχαιότητες

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ολοκληρώνοντας την επίσημη επίσκεψή της στη Χιλή, πραγματοποίησε στον σταθμό του μετρό «Grecia» στο Σαντιάγο τα αποκαλυπτήρια α...

Φόρτωση άρθρων...