Πέμπτη
16 Μαΐου 2024

Ο... νικητής των Ευρωεκλογών Κασσελάκης και η... παλαιά «Νέα Αριστερά» που αναζητεί ρόλο

Χθες, οι "11" που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσαν το όνομα του νέου κομματικού φορέα, ο οποίος φέρει το όνομα "Νέα Αριστερά", αλλά θα είναι... δομημένος από τα ίδια χρησιμοποιημένα "υλικά" που γνωρίζαμε από τη θητεία Τσίπρα.

Ο Κασσελάκης, μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, εμφανίστηκε... σίγουρος ότι θα είναι πρώτος στις Ευρωεκλογές και... τίναξε την μπάνκα στον αέρα!

Βεβαίως, η απόφαση της κυβέρνησης για την επιστολική ψήφο ανοίγει την όρεξη στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να... ονειρεύεται ό,τι θέλει και να πιστεύει ότι όλοι απανταχού απόδημοι του πλανήτη θα τον ψηφίσουν! Και άλλοι ερωτεύτηκαν την εξουσία, αλλά δεν έκαναν και έτσι!

loukas_georgiadis

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Αναγνωρίζουμε ότι κανένας δεν λέει ότι θα κατέβει σε εκλογές για να χάσει, αλλά έτσι όπως είναι σήμερα το πολιτικό σκηνικό, μπορεί να χαρακτηριστεί κάποιος ως πολύ... γραφικός, αν πιστεύει ότι θα κερδίσει τον Μητσοτάκη, τουλάχιστον στις επικείμενες Ευρωεκλογές!

Ο Κασσελάκης, φαίνεται ότι παρασύρεται από τον Πολάκη, ο οποίος λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές του περασμένου Μαΐου, έβλεπε τον ΣΥΡΙΖΑ να... προηγείται κατά 4-5 μονάδες και να σχηματίζει κυβέρνηση με την απλή αναλογική! Λίγη συστολή δεν βλάπτει, γιατί όταν δεν υπάρχει τότε, πολύ εύκολα, ένας γραφικός μπορεί να γίνει και εντελώς γελοίος! Ο Κασσελάκης πρέπει να λύσει σοβαρά υπαρξιακά ζητήματα στο κόμμα του και μετά να ονειρεύεται πρωθυπουργία, την... επόμενη δεκαετία!

Ο Μητσοτάκης, ως κυρίαρχος του παιχνιδιού και έχοντας μπροστά του το εν εξελίξει success story της ελληνικής οικονομίας, ύψους πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, θα επιδιώξει ώστε στις προσεχείς Ευρωεκλογές, να υπάρξει ανταγωνισμός και... αλληλοφαγωμάρα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κασσελάκης έχοντας τη σφραγίδα του κόμματος, μπορεί να ευνοηθεί σε κάποιο βαθμό από την επιστολική ψήφο, αποσπώντας τη στήριξη ψηφοφόρων που υπό άλλες συνθήκες δεν θα ψήφιζαν. Ωστόσο, πρέπει να δει πώς θα σταματήσει την πορεία του στον κατήφορο και μάλιστα με... σπασμένα φρένα! Αν νομίζει ότι με την υπάρχουσα κατάσταση θα κερδίσει εκλογές, τότε να του ευχηθούμε... περαστικά! Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να τον... βοηθήσει για να ανακάμψει και να διατηρηθεί σε απόσταση αναπνοής από το ΠΑΣΟΚ, αλλά πρέπει να το... θέλει και ο ίδιος ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ!

Όπως γράφαμε και την προηγούμενη εβδομάδα, η επιστολική ψήφος είναι μια πρόβα τζενεράλε για τις εθνικές εκλογές του 2027. Θα δει ο Μητσοτάκης πώς θα περπατήσει το... έργο στις Ευρωεκλογές και αναλόγως θα κινηθεί και θα αποφασίσει. Με την επιστολική ψήφο ο Κασσελάκης μπορεί να κερδίσει κάτι... ψιλά παραπάνω από τους απόδημους και να ελπίζει ότι θα κοντραριστεί με τον Ανδρουλάκη, ωστόσο, κάτι τέτοιο θα γίνει με ποσοστά κάτω του 20%.

Από την άλλη πλευρά, η "Νέα Αριστερά" που ανακοίνωσαν χθες οι "11" με επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση, μάλλον θα είναι δύσκολο να έχει τη δυναμική ενός νέου αριστερού κόμματος, με τα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και αν οι ιδρυτές του προσπαθήσουν να λειτουργήσουν με τον ίδιο τρόπο που λειτούργησε ο Τσίπρας.

Το εγχείρημα Χαρίτση-Αχτσιόγλου-Τσακαλώτου και λοιπών, θα είναι δύσκολο να σταθεί στις Ευρωεκλογές, καθώς το νέο κόμμα δεν διαθέτει... φράγκα και επιπλέον, θα είναι σχετικά λίγοι αυτοί που θα κινητοποιηθούν για να το στηρίξουν. Όσο ο Τσίπρας παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη, μάλλον ένα τέτοιο εγχείρημα, όπως αυτό των "εντεκαδάτων", δύσκολα θα έχει τύχη. Μάλιστα, η συμμετοχή των δύο μουσουλμάνων βουλευτών Ξάνθης και Ροδόπης δεν είναι προς όφελος της κίνησης των "11". Επιπλέον, όσοι προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και αισθάνονται ριζοσπάστες θα πάνε σε άλλα κόμματα, καθώς η Αχτσιόγλου και οι λοιποί, φέρουν τη... ρετσινιά των υπονομευτών του Τσίπρα και των αποστατών.

Ο Μητσοτάκης, μέσα από τον κατακερματισμό της Αριστεράς επιτυγχάνει την καθήλωση των ποσοστών Ανδρουλάκη και Κασσελάκη σε τροχιά μη κυβερνησιμότητας, ώστε να είναι εμφανής η διαφορά σε σχέση με την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα ήθελε έναν μαζικό επαναπατρισμό ψηφοφόρων στο ΠΑΣΟΚ, αλλά μια "διαμερισματοποίηση" της αριστερής πολυκατοικίας, με πολλούς ενοίκους, από τους οποίους, κανένας δεν θα κατέχει... οροφοδιαμέρισμα, αλλά δυάρια και γκαρσονιέρες!

Μια τέτοια κατάσταση, θα διατηρήσει το ισχυρό momentum για τον Μητσοτάκη έως το 2027, ο οποίος θα διαχειρίζεται μια τεράστια "προίκα", άνω των 62 δισ. ευρώ, αλλάζοντας ακόμη περισσότερο την εικόνα της χώρας τα επόμενα 3,5 χρόνια. Ο Μητσοτάκης κυριαρχεί, ο Ανδρουλάκης δεν μπορεί να σηκώσει το... βάρος ενός εν αναμονή πρωθυπουργού, ο Κασσελάκης βρίσκεται σε φανερή αδυναμία ανάκαμψης του κόμματος με απώλεια προσανατολισμού και οι "11" θα δοκιμαστούν στην πράξη, αλλά δεν έχουν τύχη...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γιώργος Μουρούτης: Πλήθος υπουργών και στελεχών στην εκδήλωση του υποψήφιου ευρωβουλευτή της Ν.Δ. (Photos)

Μεγάλη επιτυχία είχε η χθεσινή εκδήλωση του υποψήφιου ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Μουρούτη, στο κέντρο της Αθήνας. Εκτός της μεγάλης συμμετοχής, σημαντική ήταν κα...

Φόρτωση άρθρων...