Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Ο «ντοπαρισμένος» Μητσοτάκης, ο Τσίπρας και οι «κασέτες» της… Ομόνοιας, αλλά  και η αδιαφορία της κοινής γνώμης για την… υποκλοπολογία 

Παρασκήνιο

Ιδιαιτέρως «ανεβασμένος» ήταν όπως μάθαμε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την προχθεσινή ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, που συν τοις άλλοις καταχειροκροτήθηκε. 
Όπως μας μετέφεραν στενοί του συνεργάτες, το δυσώδες κλίμα της… υποκλοπολογίας έχει «ντοπάρει» τον πρωθυπουργό, που συστηματικά αλλά και θεσμικά, εκτός από τους Τσίπρα, Βαξεβάνη κλπ θα στοχεύει πλέον ανοιχτά και σε όποια κέντρα, ο ίδιος θεωρεί, πως απεργάζονται την αποσταθεροποίηση της Κυβέρνησης.
Συν τοις άλλοις αυτό είναι και ένα αφήγημα που «πουλάει» και ενισχύει επικοινωνιακά την Κυβέρνηση…

@ Την ίδια στιγμή πάντως υπάρχει και μια σχετική αγωνία για τις κυλιόμενες μετρήσεις, και πως αυτές θα καταγράψουν τελικά το κλίμα του βούρκου που συντηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν και είναι ακόμη νωρίς για τελικά συμπεράσματα, η υπόθεση των υποκλοπών συνεχίζει να ΜΗΝ συγκινεί την πλειοψηφία της κοινής γνώμης, που παρακολουθεί μάλλον ΑΔΙΑΦΟΡΗ την ροή των… αποκαλύψεων των ενεργούμενων της Κουμουνδούρου.     

@ Έχει κι αυτό τη σημασία του: επειδή οι καιροί είναι πονηροί, στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου έχουν κάνει τα... κουμάντα τους: η στήλη, λοιπόν, έχει πληροφορηθεί εξ εγκύρων πηγών ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαμηνύσει σε όλα τα κεντρικά στελέχη του κόμματός του να μην διανοηθούν να πάρουν με κανέναν τρόπο οποιαδήποτε λίστα που να συνδέεται με παρακολουθήσεις, υποκλοπές κτλ. Μού λένε, μάλιστα, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να πράξει το ίδιο, προκειμένου να μην κατηγορηθεί αργότερα πως ήξερε ή πως αποδέχθηκε προϊόντα παράνομων παρακολουθήσεων ή πως συμμετέχει σε κάποια σύγχρονη εκδοχή της... διανομής κασετών στην «Ομόνοια». 

@ Σε μία, αν μη τι άλλο, περίεργη δήλωση για την πολύκροτη υπόθεση των υποκλοπών, προέβη ο δικηγόρος του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη  αλλά και υπεύθυνος του Τομέα Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιάννης Μαντζουράνης.
Ο κ. Μαντζουράνης ανέφερε χαρακτηριστικά πως δεν υπάρχουν στοιχεία για τις παρακολουθήσεις, παρά μόνο μαρτυρίες.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μαντζουράνης δήλωσε για τα στοιχεία των υποκλοπών:
«Τα γραφεία έκλεισαν. Μεταφέρθηκαν. Ο λογιστής άλλαξε και τα μηχανήματα όδευσαν αρχικά προς κάποια οικία, στα υπόγεια κάποιας κατοικίας στο Ψυχικό και μετά προς άγνωστον κατεύθυνση» ανέφερε αρχικά για να συμπληρώσει: «Αυτό τι σημαίνει; Ότι υπάρχει αδυναμία κτήσης ή ανάκτησης των αποδείξεων, οι οποίες είτε έχουν εξαφανιστεί, με την έννοια είτε έχουν καταστραφεί, είτε έχουν φυλαχτεί σε κάποιο ντουλάπι καλοκλειδωμένες, ώστε να χρησιμοποιηθούν ή να απειλείται ότι θα χρησιμοποιηθούν προς τους κατάλληλους αποδέκτες».
Σαν πολλά δεν γνωρίζει για την υπόθεση ο κ. Μαντζουράνης; Θα είχε προφανώς ενδιαφέρον να τον καλούσε κάποια αρμόδια αρχή, για να εισφέρει με την επιπλέον πληροφόρηση που διαθέτει ως φαίνεται στην διαλεύκανση της δυσώδους αυτής υπόθεσης.  

@ Πολλές σκέψεις για το πολιτικό του μέλλον κάνει τον τελευταίο καιρό ο Απόστολος Κατσιφάρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, ο πρώην περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας δεν έχει αποφασίσει τι σκοπεύει να κάνει στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά της έκθεσης του στη λαϊκή ετυμηγορία, ως υποψήφιος βουλευτής Αχαϊας ή της διεκδίκησης του δήμου Πατρέων. 
Όσον αφορά την πρώτη επιλογή, γνωρίζει πολύ καλά ότι η πρώτη έδρα είναι καπαρωμένη από τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος εκλέγεται χωρίς σταυρό λόγω της ιδιότητάς του ως πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης. Αν πάντως σκέφτεται τη δεύτερη επιλογή, η στήλη τον πληροφορεί ότι η Χαριλάου Τρικούπη θα αργήσει να δώσει το… πράσινο φως. Αν δηλαδή το δώσει…  

@ Γράψε-σβήσε ονόματα…  Έτσι προχωράει η διαδικασία για τον Κωνσταντίνο Ζέρβα για τον ανασχηματισμό που αναμένεται να γίνει στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα προχωράει κανονικά η προσέλκυση νέων προσώπων για το ψηφοδέλτιο του με επαφές με σημαντικά πρόσωπα της πόλης από διάφορους τομείς.  Ο Ζέρβας θέλει ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο για να μην έχει τις αντίστοιχες δεσμεύσεις με αντιδημάρχους όπως έχει τώρα , οι οποίες δεν του επιτρέπουν να διοικήσει όπως θέλει..

@ Αν και η αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα θα επιβραδυνθεί σε μόλις 2,5% το 2023, το 2024 η οικονομία θα ανακάμψει στο 3,2% το 2024, βοηθούμενη από την απορρόφηση στα κεφάλαια του RRF και τη βελτίωση των οικονομικών των νοικοκυριών, εκτιμά η UBS.
Η αύξηση του ΑΕΠ κατά μόλις 2,5% για την Ελλάδα το 2023 είναι κυρίως λόγω της στασιμότητας στην Ευρωζώνη, αφού τα ιστορικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι η ασθενέστερη κατά 1% ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, μειώνει την ελληνική ανάπτυξη κατά 1%-1,2%.
Παρόλα αυτά, η UBS «βλέπει» ότι η χώρα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό το επόμενο έτος και ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 152% του ΑΕΠ έως το 2024, από το 159% του ΑΕΠ το 2023 και το 167% του ΑΕΠ φέτος.
Η Ελλάδα επίσης θα αποπληρώσει 2,7 δισ. ευρώ δανείων από το πρώτο πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης (Greek Loan Facility – GLF), τα οποίο προέρχονται από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας το Μάιο του 2010, στις αρχές του 2023. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να εκδώσει ομόλογα αξίας 8 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, το οποίο είναι στα ίδια επίπεδα με το με αυτά που έχει αντλήσει η Ελλάδα μέχρι στιγμής το 2022.

@ Η ακρίβεια οδηγεί όλο και περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο να αφήνουν απλήρωτους φόρους, με αποτέλεσμα σε μηναία βάση τα φέσια προς την εφορία να αυξάνονται κατά 700 εκατ. ευρώ περίπου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία έχει διαμορφωθεί πλέον στα 113 δισ. ευρώ, οι δε απλήρωτοι φόροι στο 9μηνο του 2022 ανήλθαν σε 6,3 δισ. ευρώ.
Από τα 113 δισ. ευρώ του συνολικού ληξιπρόθεσμου χρέους τα 26,2 δισ. ευρώ κρίνονται ως ανεπίδεκτα είσπραξης.
Να σημειωθεί πως προ έτους, στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία είχαν ανέλθει στα 109,4 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 24,8 δισ. ευρώ είχαν κριθεί ως ανεπίδεκτα είσπραξης.

@ Στο 7,5% διαμορφώθηκε το τελικό επιτόκιο για το νέο senior preferred ομόλογο της Εθνικής Τράπεζας, από το 7,75% που τέθηκε αρχικά, και το κουπόνι στο 7,25%, ενώ η τράπεζα αντλεί 500 εκατ. ευρώ, από την έκδοση, τη στιγμή που οι προσφορές ξεπέρασαν το 1,1 δισ. ευρώ.
Το ομόλογο είναι διάρκειας 5  ετών με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν τα 4 έτη, δηλαδή τύπου 5NC4, ενώ την έκδοση "τρέχουν" οι BofA Securities, Goldman Sachs Bank Europe SE, IMI – Intesa Sanpaolo, Nomura και UBS Investment Bank. 
Το νέο senior preferred ομόλογο της Εθνικής αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Ba3 από τη Moody’s και B+ από την S&P, ενώ θα εισαχθεί για διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.
H Moody’s πρόσφατα αναβάθμισε την αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων καταθέσεων της ΕΤΕ σε Ba2 από Ba3, υπογραμμίζοντας την ισχυρή κεφαλαιακή της θέση και τονίζοντας πως οι προοπτικές της παραμένουν θετικές και αντανακλούν τη δυνατότητα περαιτέρω αναβάθμισης τους επόμενους 12 - 18 μήνες με βάση τη μεγαλύτερη ενίσχυση του προφίλ φερεγγυότητάς της και της ανθεκτικότητας να αντιμετωπίσει τυχόν αντίθετους ανέμους από τις τρέχουσες πληθωριστικές πιέσεις και την αύξηση των επιτοκίων που θα αποδυνάμωναν την ικανότητα αποπληρωμής των δανειοληπτών.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μέχρι και ο Γκλέτσος... αγανάκτησε με τον Κασσελάκη: «Απογοήτευση το παιδί, ψήφο από μένα δεν παίρνει, τέλος» (εικόνες)

Σε πλήρη μεταστροφή της άποψής του για τον Στέφανο Κασσελάκη προχώρησε ο Απόστολος Γκλέτσος όπως προκύπτει τόσο από ανάρτησή του στο Facebook όσο και από απαντήσεις που έδωσε στα σ...

Γιώργος Τσίπρας: Σοκαριστική η αναφορά Κασσελάκη σε «θαύματα» - Δεν εξελέγη για να μεταλλαχθούμε

Την εικόνα της αναταραχής στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αναφορές του Στέφανου Κασσελάκη στο «θαύμα» κατά την βάπτισή του, επιβεβαίωσαν με τον πιο ηχηρό τρόπο οι σημερινές δηλώσ...

«Καρφιά» Αντώναρου κατά Γιώργου Τσίπρα: «Δεν χρειαζόμαστε νέους Κατρούγκαλους»

«Σε μια κορυφαία εκλογική αναμέτρηση ένα μεγάλο κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πάει -και πρέπει να πάει- με μια γραμμή κι ενιαίο λόγο. Όσοι θέλουν να παίξουν τον δικό τους ταμπουρά, αυτο...

Φόρτωση άρθρων...