Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Ο Τσίπρας ψάχνει... σωσίβιο στο ΠΑΣΟΚ

Παρασκήνιο

Η πρακτική δοκιμάστηκε στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και εν μέρει διέσωσε τα προσχήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα: όπου η Κουμουνδούρου «χωλαίνει» και δεν μπορεί να παρουσιάσει έναν δικό της αυτοδιοικητικό υποψήφιο ικανό να... μπει στον δεύτερο γύρο, τότε το «χρίσμα» δίνεται σε κάποιον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ ώστε να αποφευχθεί η πανωλεθρία.

Όπου ο Αλέξης Τσίπρας το έκανε, η συνταγή πέτυχε. Όπου επέλεξε να πάει με «πατεντάτες» ΣΥΡΙΖΑΪκές υποψηφιότητες, ο διασυρμός του ήταν απόλυτος.

Σε κάθε συζήτηση που διεξάγεται στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, ο Τσίπρας φέρεται να παραδέχεται το λάθος του αλλά και να δηλώνει στους συνομιλητές του έτοιμος να το διορθώσει στις αυτοδιοικητικές κάλπες του 2023.

Σε απλά ελληνικά, δύο είναι οι δρόμοι που έχει δοκιμάσει ο ΣΥΡΙΖΑ: από τη μία, η «μέθοδος Αρναουτάκη». Ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε από πολύ νωρίς να δημοσιοποιήσει την στήριξή του, το 2019, σε έναν «πράσινο» αλλά απολύτως μετριοπαθή περιφερειάρχη παρά το γεγονός ότι ο κρητικός αυτοδιοικητικός τού είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν μπαίνει σε κανένα... παζάρι μαζί του.

Κάπως έτσι, καίτοι για τους γνωρίζοντες ο Σταύρος Αρναουτάκης ήταν και παραμένει περισσότερο «πράσινος» παρά... «ροζ», η Κουμουνδούρου κατάφερε στις εκλογικές εκπομπές το βράδυ των περιφερειακών εκλογών να βαφτεί το «κάστρο» της Κρήτης «ροζ», αντί για «πράσινο». Λαθροχειρία λέγεται αυτό, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι ουδείς εκ των υποψιασμένων αναγνωστών πέφτει από τα σύννεφα.

Ο άλλος δρόμος είναι ο δρόμος της καταστροφής: ο δρόμος, δηλαδή, της Νοτοπούλου για τον δήμο Θεσσαλονίκης, του Γιαννούλη για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και πάει λέγοντας. «Το θέμα δεν είναι να διασφαλίσουν κάποιοι ότι θα βγουν βουλευτές, αλλά να βγάλουμε εμείς περισσότερους δημάρχους και περιφερειάρχες», λέει ενημερωμένος παράγων της Κουμουνδούρου, αφήνοντας σαφείς αιχμές για το πώς η τομεάρχης Τουρισμού και ο βουλευτής Γιαννούλης κατάφεραν να μπουν στη Βουλή εργαλειοποιώντας την εκστρατεία τους για την Αυτοδιοίκηση.

Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι τώρα που αισθάνεται κυρίαρχος και που οι «φιλοΠΑΣΟΚοι» στο κόμμα έχουν πάρει κεφάλι, ο Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος να μοιράσει... πολλά εγκεφαλικά: οι αναγνώστες, δηλαδή, δε θα πρέπει να εκπλαγούν αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη στήριξή του στην –δεδηλωμένη, εδώ και κάτι μέρες- υποψηφιότητα του Γιάννη Σγουρού για την Περιφέρεια Αττικής, παρά το γεγονός ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα το πάρει... κατάκαρδα η Ρένα Δούρου.

Ταυτοχρόνως, ο Αλέξης Τσίπρας έχει σχεδόν αποφασίσει να δημοσιοποιήσει και τη στήριξή του στην ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Σταμάτη Μαλέλη για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου –κάτι που ο Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του Mega ήθελε ήδη από το 2019, όταν επίσης δρομολογούσε την υποψηφιότητά του. Για να καταλάβετε το μέγεθος των... ρήξεων που σχεδιάζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί να σας αναφέρουμε ότι μία «τολμηρή» πηγή του στην Κουμουνδούρου δεν τού απέκλεισε και το σενάριο να υποστηριχθεί για τρίτη θητεία στον Πειραιά ο... Γιάννης Μώραλης.

Βεβαίως, είπαμε: ειδικά αυτό το τελευταίο είναι εξαιρετικά τολμηρό.

Το γεγονός, όμως, ότι όλες αυτές οι ιδέες έχουν πέσει στο τραπέζι δείχνουν και το μέγεθος της απελπισίας που έχει καταβάλει τον ΣΥΡΙΖΑ για το... καρδιογράφημα νεκρού που εμφανίζουν τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις. Όμως, όπως και να έχει, εκτός από τη δοκιμασμένη συνταγή Αρναουτάκη, υπάρχει και η περίπτωση... Κατσιφάρα: εκεί, δηλαδή, που ο τέως περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας με το «βαρύ» επώνυμο έχασε μία μάχη στην οποία εκκίνησε ως φαβορί, μόνο και μόνο επειδή οι ΠΑΣΟΚογενείς ψηφοφόροι του ενοχλήθηκαν από την προσπάθεια καπηλείας της υποψηφιότητάς του από την Κουμουνδούρου –και, μάλιστα, με έναν τρόπο προδήλως «κουτοπόνηρο».

Τέλος, συνομιλητές μας που ανήκουν στην «Ομπρέλα» έδειξαν να απαξιούν για τις ως άνω πληροφορίες. Όχι γιατί δεν έχει πάρει τίποτα το αφτί τους, ούτε γιατί δε διαφωνούν πολιτικά. Αλλά διότι, όπως μας τόνισε κορυφαίος παράγοντας της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, «οι αυτοδιοικητικές είναι τον Οκτώβρη του 2023. Κάτσε να δούμε ποιος θα είναι αρχηγός ως τότε»...

Δημοσιεύτηκε στο «Καρφί»

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος, γιος της Κατερίνας Παπακώστα, στο ευρωψηφοδέλτιο μετά την αποπομπή Παπανώτα

Ο γιος της Κατερίνας Παπακώστα, Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος, αντικαθιστά τον Δημήτρη Παπανώτα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος είναι ο πρώτος επιλαχών στ...

Γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ για το «θαύμα» Κασσελάκη - Έντονες αντιδράσεις και για τις δηλώσεις Παπανώτα

Βαρύ είναι το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αναφορικά με τις δηλώσεις του υποψήφιου ευρωβουλευτή του κόμματος και δημοσιογράφου, Δημήτρη Παπανώτα. Συγκεκριμέν...

Γιώργος Τσίπρας: Σοκαριστική η αναφορά Κασσελάκη σε «θαύματα» - Δεν εξελέγη για να μεταλλαχθούμε

Την εικόνα της αναταραχής στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αναφορές του Στέφανου Κασσελάκη στο «θαύμα» κατά την βάπτισή του, επιβεβαίωσαν με τον πιο ηχηρό τρόπο οι σημερινές δηλώσ...

Φόρτωση άρθρων...