Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Οι ανέξοδες υποσχέσεις του... influencer Κασσελάκη που οδηγούν σε μνημόνιο

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού της Θήβας, αλλά οι 20 μέρες της θητείας του δεν θα του επιτρέψουν ποτέ να αποκτήσει μια εμπειρία στη ρίψη... βλημάτων.

Βέβαια, ο στρατεύσιμος πριν μπει στο Κέντρο Εκπαίδευσης έριξε στον... βρόντο (ή και στον... Γάμο του Καραγκιόζη!) με το... κοστολογημένο πρόγραμμα του για την οικονομία. Τελικά, αποδεικνύεται ότι η... ανοησία δεν έχει κανένα κόστος, ενώ αν τη φορολογούσαμε, μπορεί να είχαμε μηδενίσει και το δημόσιο χρέος!!! Πραγματικά, οι οικονομολόγοι του Κασσελάκη πρέπει να προταθούν για Νόμπελ Οικονομίας, γιατί το κόστος των μέτρων που εισηγήθηκαν φτάνει τα 40 δισ. ευρώ! Ένα μνημόνιο δρόμος δηλαδή...

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Βγήκε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και μέσα σε 2.532 λέξεις, αλλά και με πίνακες και κοστολόγηση μέτρο-μέτρο, τον έστειλε τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ για... βρούβες! Μπορεί να έφυγε ο Τσίπρας, αλλά ο διάδοχος του είναι... άξιος! Πρότεινε μέτρα τεράστιου δημοσιονομικού κόστους που με "ασφαλή" τρόπο οδηγούν στον γκρεμό! Μόνο... 16 δισ. ευρώ το κόστος για τον πρώτο χρόνο και 8 δισ. ευρώ ετησίως, έως το τέλος της τετραετίας. Δηλαδή, 16 συν 24, ίσον 40 δισ. ευρώ. Λογικό ήταν να... κουφαθούν οι τεχνοκράτες του υπουργείου που προχώρησαν στην πλήρη κοστολόγηση των μέτρων! Πάντως, από τη στιγμή που δεν διαχειρίζεται τις τύχες της χώρας, μπορεί να λέει ό,τι θέλει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Και φυσικά, εφόσον υπήρχε περίπτωση να εφαρμόσει τέτοια μέτρα, την άλλη μέρα θα κατέρρεε το σύμπαν. Οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα μας τα... ταχυδρομούσαν για να τα κάνουμε... ταπετσαρίες και οι επενδυτές θα άρχιζαν να διαγράφουν τη λέξη Ελλάδα. Και τι θα έμενε στο τέλος; Μα φυσικά, ένας... Πολάκης, ο οποίος έκανε λόγο για το πιο... αξιόπιστο πρόγραμμα ενός αριστερού κόμματος, κατά τα τελευταία 30 χρόνια! Ο γιατρός από τα Σφακιά με τα διπλά βιβλία έχει και άποψη περί... κοστολόγησης για το πρόγραμμα του κόμματος του, το οποίο οδηγεί σε νέο μνημόνιο! Βέβαια, ό,τι μπορεί πράττει και αυτός, γιατί αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει...

Πάμε να δούμε, πώς αναλύει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, που έδωσε ο Κασσελάκης:

  1. Η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα θα οδηγούσε... μία και έξω σε απώλεια εσόδων ύψους 1,9 δισ. ευρώ.
  2. Ο μηδενισμός του συντελεστή ΦΠΑ στις κατηγορίες βασικών αγαθών, δηλαδή στο αλεύρι, το ψωμί, τα δημητριακά, το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, τα έλαια, τα λαχανικά και φυσικά σε όλα τα είδη διατροφής βρεφών και νηπίων, θα αφαιρούσε από τον προϋπολογισμό 2,3 δισ. ευρώ από το πρώτο έτος.
  3. Η απομείωση των συντελεστών ΦΠΑ στο 21% από 24% στο 11% από 13% και στο 5% από 6%, θα κόστιζε... μόνο 2,4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Δηλαδή στην τετραετία 9,6 δισ. ευρώ.
  4. Η αλλαγή της κλίμακας φορολόγησης των φυσικών προσώπων με μείωση των συντελεστών για τα μικρομεσαία εισοδήματα, θα κόστιζε στον προϋπολογισμό την απώλεια εσόδων... μόνο 3,5 δισ. ευρώ ετησίως ή 14 δισ. ευρώ στην τετραετία.
  5. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4,5% στην τριετία θα οδηγούσε σε απώλειες για το ασφαλιστικό σύστημα 600 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο, 1,3 δισ. ευρώ τον δεύτερο, 1,9 δισ. ευρώ τον τρίτο και 1,9 δισ. ευρώ τον τέταρτο. Άρα, στην τετραετία θα χάνονταν 5,7 δισ. ευρώ.
  6. Η κατάργηση της προκαταβολής φόρου θα οδηγούσε από τον πρώτο χρόνο σε απώλεια εσόδων ύψους 4,2 δισ. ευρώ, ενώ τα επόμενα τρία χρόνια δεν θα έμπαινε σεντ στο δημόσιο ταμείο.
  7. Η μείωση του φόρου ενοικίων θα αφαιρούσε έσοδα 700 εκατ. ευρώ ετησίως ή 2,8 δισ. ευρώ στην τετραετία.

Τα παραπάνω οδηγούν σε κόστος 40 δισ. ευρώ και με τις... υγείες μας! Όμως, υπάρχουν και οι άλλες... αρλούμπες που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες αποδεικνύουν ότι έχει άγνοια βασικών θεμάτων, τα οποία μάλιστα, έχουν έντονο κοινοτικό αποτύπωμα, καθώς γίνονται μέσω συγκεκριμένων διαδικασιών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα:

- Για τη θέσπιση ανώτατου περιθωρίου κέρδους 5% στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και ανώτατου ορίου κέρδους στην λιανική ανά Μεγαβατώρα, σε ετήσια βάση, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι το ευρωπαϊκό πλαίσιο που θεσπίστηκε προσωρινά για την Ουκρανική και κατά συνέπεια ενεργειακή κρίση, επέτρεψε στη χώρα μας και κατόπιν έγκρισης της Επιτροπής στη βάση προσωρινού και έκτακτου χαρακτήρα του μέτρου, τη λειτουργία του μηχανισμού αυτόματης παρακράτησης κερδών στις εταιρείες ενέργειας έως και τον Δεκέμβριο του 2023.    Σήμερα, οι τιμές της ενέργειας έχουν επιστρέψει στα επίπεδα προ του πολέμου, οπότε δεν υπάρχει καν θέμα. Οποιαδήποτε μονιμοποίηση μηχανισμού παρακράτησης κερδών ή ανώτατου πλαφόν κέρδους είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν συνάδει με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ενώ πλέον δεν αναμένεται να έχει ουσιαστική επίδραση στις τιμές, με δεδομένο τα επίπεδα που αυτές έχουν διαμορφωθεί. Αντίθετα είναι εξαιρετικά πιθανό να οδηγήσει σε από-επένδυση στον κλάδο ενέργειας και μείωση του ανταγωνισμού εις βάρους του καταναλωτή.

- Για το πλαφόν στη διύλιση και στα κέρδη της εφοδιαστικής αλυσίδας, αναφέρεται ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου, ενώ θα οδηγήσουν και σε απο-επένδυση στην ελληνική αγορά, προκαλώντας έλλειψη αγαθών και αύξηση τιμών.

- Η αύξηση της φορολόγησης στις επιχειρήσεις θα οδηγήσει σε εγκατάλειψη επενδύσεων και φυγή κεφαλαίων. Αυτό προφανώς, το καταλαβαίνει όχι ένας πρωτοετής φοιτητής οικονομικής σχολής, αλλά και ένας μαθητής Γ΄ Λυκείου!

Το Πρόγραμμα της... Τεχνόπολης, είναι πολλαπλάσιο του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης, που είχε ανακοινώσει ο Τσίπρας το 2014 και για το οποίο μας είχαν ζαλίσει τα... ώτα επί μήνες οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ. Τελικώς, ήρθε τι τρίτο μνημόνιο και μετά οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έγιναν τα καλύτερα... κατοικίδια, που υπάκουαν σε κάθε υπόδειξη των δανειστών. Και μετά περιμένουν αυτοί οι άνθρωποι να τους πάρουμε στα σοβαρά...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σιμόπουλος: «Ο Φλώρος ήταν έξαλλος, έκανε κεφαλοκλείδωμα και έριξε μπουνιά»

Αυτόπτης μάρτυρας στο πρωτοφανές επεισόδιο στη Βουλή το μεσημέρι της Τετάρτης με πρωταγωνιστή τον ανεξάρτητο προερχόμενο από τους Σπαρτιάτες βουλευτή Κωνσταντίνο Φλώρο ήταν ο βουλε...

Βασίλης Γραμμένος: «Ουδέποτε έβρισα τον Κωνσταντίνο Φλώρο, προσπάθησε να με πνίξει»

Την δική του εκδοχή έδωσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Γραμμένος, για τα όσα διαδραματίστηκαν την Τετάρτη στη Βουλή, ανάμεσα στον ίδιο και στον ανεξάρτητο βουλευτή Κωνσ...

Επίθεση ΠΑΣΟΚ κατά Μητσοτάκη

Δριμεία επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ, απαντώντας στα όσα καταλόγισε ο Πρωθυπουργός κατά του Νίκου Ανδρουλάκη. Στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο πρωθυπουργ...

Φόρτωση άρθρων...