Πέμπτη
16 Μαΐου 2024

Οι εξελίξεις στην υπόθεση των επισυνδέσεων, το κλίμα και οι προοπτικές για το σχηματισμό Κυβέρνησης το 2023

Παρασκήνιο

Άνω κάτω έχει γίνει το πολιτικό σκηνικό μετά από τις αποκαλύψεις γύρω από την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη και την διερεύνηση της μέσα από τις προβλεπόμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Το κλίμα πολώνεται επικίνδυνα και όλα δείχνουν πως η χώρα θα πάει στις εθνικές εκλογές μέσα σε μια ατμόσφαιρα έντονης τοξικότητας.

Η Κυβέρνηση, μετά το αρχικό μούδιασμα και τις αναταράξεις που προκλήθηκαν στο εσωτερικό της, δίνει έμφαση στη διαλεύκανση της υπόθεσης μέσα από τη Βουλή, προκειμένου να χυθεί άπλετο φως και να μην μείνουν σκιές που διαταράσσουν τις σχέσεις εμπιστοσύνης και πλήττουν την εικόνα της κυβερνητικής παράταξης. Στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας ήδη καταγράφονται φωνές που παίρνουν αποστάσεις, αλλά στην ουσία των τοποθετήσεων τους συντάσσονται με τη γραμμή Μητσοτάκη για να βγουν «όλα στο φώς».

Στην αντίπερα όχθη, ο Σύριζα που για τρία περίπου χρόνια βρίσκεται στην αφάνεια, αδυνατώντας από τα έδρανα της αντιπολίτευσης να σχηματοποιήσει μια σοβαρή εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, βρήκε την ευκαιρία να σηκώσει τη φωνή του, σε μία ευρύτερη προσπάθεια να αποκομίσει οφέλη από τη φθορά της Κυβέρνησης. Στην Κουμουνδούρου επενδύουν με κάθε τρόπο στην ραγδαία αποδόμηση της Νέας Δημοκρατίας, μήπως και πετύχουν πριν τις εθνικές εκλογές την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις  που κυριαρχούν στην κοινωνία, αλλά και τα αποτελέσματα των πρόσφατων μετρήσεων δείχνουν πως τα κέρδη για τον κ. Τσίπρα είναι μέχρι στιγμής ελάχιστα.

Στη Χαριλάου Τρικούπη σηκώνουν πλέον ένα τείχος απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κίνηση που σίγουρα σχετίζεται με το ζήτημα της σταθερότητας την επομένη των εθνικών εκλογών και την προοπτική σχηματισμού συμμαχικής κυβέρνησης. Η παράμετρος αυτή έρχεται να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη στρατηγική Μητσοτάκη, καθώς λαμβάνοντας υπόψη τη στάση του Νίκου Ανδρουλάκη, πρέπει πάση θυσία να στοχεύσει σε μονοκομματική Κυβέρνηση.

Η αυτοδυναμία καθίσταται πια μονόδρομος για τη γαλάζια παράταξη, σε μία συγκυρία όχι μόνο πολιτικών, αλλά και έντονων οικονομικών αναταράξεων. Η μάχη θα είναι σκληρή, το αποτέλεσμα όμως αβέβαιο.           

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η Ξάνθη αγκάλιασε τον Γιώργο Αυτιά

Συνεχίζει ακάθεκτος την πορεία προς το λαό ο Γιώργος Αυτιας και μετά τον Έβρο βρέθηκε στην Ξάνθη. Εκεί ήταν και ο Χρήστος Σταϊκούρας όπου είχαν με τον Γιώργο Αυτιά ιδιαίτερη συνάντ...

Δημοσκόπηση MRB: Ενισχυμένη η Νέα Δημοκρατία, παλεύουν για τη δεύτερη θέση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ (κάρτες)

Θετικά αξιολογούν οι πολίτες την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα στην Τουρκία. Καταλληλότερος Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ισχυρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντ...

Φόρτωση άρθρων...