Τετάρτη
24 Απριλίου 2024

Οι στρατηγικές κινήσεις Μητσοτάκη ενόψει της κρίσιμης συνόδου του ΝΑΤΟ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την κρίσιμη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, όπου Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθούν για πρώτη φορά εκ του σύνεγγυς, μετά από την κορύφωση της τουρκικής προκλητικότητας τους τελευταίους μήνες.

Η ελληνική πλευρά έχει βάλει στην ακί του στοχάστρου της την κλιμακούμενη ένταση της Άγκυρας, η οποία έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια, απέναντι δε σε μία χώρα που υποτίθεται πως αποτελεί σύμμαχο στο πλαίσιο της ευρωατλαντικής συμμαχίας.

Κατά τη διήμερη παραμονή του στις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινήθηκε απαρέγκλιτα στη γραμμή διεθνοποίησης των τουρκικών προκλήσεων, ενημερώνοντας τους ομολόγους του για τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του Αιγαίου και όχι μόνο.  

Εξάλλου, η Κυβέρνηση καλύφθηκε απόλυτα από το προσχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο ζητά με σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει άμεσα να αμφισβητεί την κυριαρχία, αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών μελών της Ε.Ε, όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος και να επιστρέψει σε μια διαδικασία αποκλιμάκωσης με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και σε ένα πλαίσιο σχέσεων καλής γειτονίας.

Στην Αθήνα εκτιμούν πως αυτή η πορεία συνιστά μονόδρομο για να μειωθεί η ένταση στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου που έχει δημιουργηθεί με απόλυτη ευθύνη της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά που αποτελεί τη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ευρώπη, έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν, καταδικάζοντας κάθε μορφή αναθεωρητισμού και επιθετικές ενέργειες από την πλευρά του και τον καλεί να σταματήσει εδώ και τώρα τις απαράδεκτες προκλήσεις.  

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΕΛΚ Μανφρεντ Βέμπερ τόνισε σχετικά: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Τουρκία να απειλεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα οποιουδήποτε κράτους μέλους και, συνεπώς, της ίδιας της Ε.Ε.».

Το ολιστικό σχέδιο Μητσοτάκη για διεθνοποίηση της ακραίας στάσης των γειτόνων δείχνει πως "πιάνει τόπο", ενώ η Ελλάδα παρακολουθεί με ψυχραιμία και ετοιμότητα τις εξελίξεις, χωρίς να πέφτει στην παγίδα της πόλωσης, εκφράζοντας ωστόσο την αποφασιστικότητα της να αντιμετωπίσει με κάθε τρόπο τον τουρκικό αναθεωρητισμό και να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εφόσον αυτό καταστεί απαραίτητο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κασσελάκης για Παπανώτα: Καλά έκανα που τον διέγραψα - Η ηγεσία φαίνεται στις πράξεις, όχι στα λόγια

«Καλά έκανα και διέγραψα τον κύριο Παπανώτα, να δούμε αν ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει το ίδιο για τον βουλευτή του από τη Δράμα, ο οποίος μιλά με ρατσιστικό λόγο, προσβάλλει μία ολόκλη...

Ο βουλευτής της «Νίκης» με τους καλικάντζαρους ξαναχτυπά: Οι πιστοί φιμώνονται και μοιράζουν σφαλιάρες ακόμα και μέσα στην Εκκλησία

Σε διαφορετική γραμμή από την επίσημη θέση της «Νίκης» που εξέφρασε τον αποτροπιασμό και καταδίκασε την επίθεση στη βουλευτή της ΝΔ Αγγελική Δεληκάρη από στέλεχος της στην Καβάλα κ...

Φόρτωση άρθρων...