Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Κλιμακώνουν την ένταση οι Τούρκοι – Εξοπλίζουν το «Oruc Reis» με ανθυποβρυχιακά συστήματα

Τη δημιουργία κλίματος έντασης ανάλογου με εκείνο του 2020 ενδέχεται να επιδιώκουν οι Τούρκοι, όπως εκτιμούν Έλληνες αξιωματούχοι. Η επικείμενη κάθοδος του ερευνητικού «Oruc Reis» από τη Μαύρη Θάλασσα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο αναμένεται να αποτελέσει καταλυτικός παράγοντας για τον βαθμό αλλά και τον χρόνο μιας περαιτέρω επιδείνωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Εξοπλισμένο με ανθυποβρυχιακά αμυντικά συστήματα, με νέο λογισμικό που πλέον αναβαθμίζει από δισδιάστατη σε τρισδιάστατη τη δυνατότητά του απεικόνισης του βυθού και σχεδόν διπλάσια εμβέλεια καλωδίων, το «Oruc Reis» είναι αυτή τη στιγμή ίσως ένα από τα πλέον σύγχρονα ερευνητικά σκάφη στον κόσμο, ενσωματώνοντας τεχνολογίες αιχμής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά το γεγονός ότι οι Τούρκοι έχουν δεσμεύσει με Navtex για τις ανάγκες ερευνών του «Oruc Reis» τον μισό κόλπο της Αττάλειας από τις 25 Σεπτεμβρίου έως και τις 24 Μαρτίου 2023, μέσα στις πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας είναι να στείλει το σκάφος στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου, δημιουργώντας για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια συνθήκες κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου Άμυνας εξηγούν η αναβάθμιση λογισμικού του «Oruc Reis» και η απόκτηση της δυνατότητας να πραγματοποιεί τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες αποτελούν ξεκάθαρη απόδειξη ότι το τουρκικό σκάφος σχεδιάζει να πλεύσει ή ακόμη και να απλώσει καλώδια εντός της ελληνικής ΑΟΖ  πλησίον του Καστελόριζου και αυτό γιατί η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή είναι η μόνη για την οποία η Τουρκία δεν έχει τρισδιάστατη απεικόνιση του βυθού της.

H Τουρκία εξέδωσε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας Navtex, μέσω της οποίας δεσμεύει θαλάσσια περιοχή δυτικά της Λέσβου για έρευνες εντοπισμού υδρογονανθράκων από το ερευνητικό πλοίο «Yunus». 

Η Navtex έχει ισχύ μέχρι και τις 5 Οκτωβρίου, αν και μέχρι προχθές Παρασκευή τουλάχιστον το πλοίο παρέμενε δεμένο στο Karaburum (πρώην Μέλαινα) στο άκρο της χερσονήσου Ερυθραίας απέναντι από τη Φώκαια. 

Αξιοποιώντας την παρουσία του «Yunus» στο Βόρειο Αιγαίο, η Άγκυρα προχώρησε παράλληλα την περασμένη Τετάρτη και την Πέμπτη στη διεξαγωγή ναυτικών ασκήσεων και μάλιστα με πραγματικά πυρά στον κόλπο του Ξηρού.

Στη συγκεκριμένη άσκηση έλαβαν μέρος σημαντικές μονάδες του τουρκικού στόλου, με τουλάχιστον τρεις εξ αυτών (τορπιλάκατοι) εν συνεχεία να κινούνται με κατεύθυνση νότια προς το Αιγαίο Πέλαγος, με σκοπό, πιθανόν (όπως αξιολογήθηκε από επιτελείς του Πενταγώνου) να αποτελέσουν τα πλοία συνοδείας του «Yunus» όταν αποφασιστεί να αφήσει το αγκυροβόλιό του.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο Μεϊμαράκης τρολάρει τη «μεταγραφή» Σπηλιωτόπουλου: Με πήρε η Ούρσουλα τηλέφωνο να μάθει τι γίνεται

Με σκωπτικό τρόπο σχολίασε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, την ένταξη του Άρη Σπηλιωτόπουλου στο επιτελείο Κασσελάκη ως αναλυτής δημοσκοπήσεων. «Είναι...

«Πλάτη» Αχτσιόγλου στις Ευρωεκλογές

Παρά την έκβαση της εσωκομματικής μάχης στον ΣΥΡΙΖΑ, η Έφη Αχτσιόγλου δηλώνει παρών. Η πρώην υπουργός και συνιδρύτρια της Νέας Αριστεράς δε θα μπορούσε να μείνει εκτός κάδρου στον...

Φόρτωση άρθρων...