Κυριακή
12 Μαΐου 2024

Ομπρέλα προστασίας πάνω από τη χώρα σήκωσε η Κυβέρνηση, τι σηματοδοτούν οι συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία  

Παρασκήνιο

Με ένα ολιστικό σχέδιο εξωστρέφειας και στοχευμένων διπλωματικών κινήσεων καθ' όλη τη διάρκεια της τελευταίας διετίας η σημερινή Κυβέρνηση κατάφερε να αναβαθμίσει το γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και να δημιουργήσει ένα τείχος αμυντικής προστασίας από την διαρκώς αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα. 

Η Αθήνα κρατώντας χαμηλούς τόνους επένδυσε στη σύναψη στρατηγικών συμμαχιών με την Γαλλία και τις ΗΠΑ, αλλάζοντας άρδην τα δεδομένα στο γεωπολιτικό status quo και προκαλώντας ταυτόχρονα έντονο εκνευρισμό στην Άγκυρα, η οποία δέχεται εσχάτως συνεχείς ήττες στη διπλωματική σκακιέρα.


Η Ελλάδα πλέον αποτελεί το νούμερο ένα παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, με το Παρίσι και την Ουάσιγκτον να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα και την ηγεσία της. 

Η εμπέδωση ενός κλίματος ασφάλειας και σιγουριάς έρχεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εικόνα, ενώ ο θετικός αντίκτυπος των τελευταίων εξελίξεων θα επηρεάσει πέρα από κάθε αμφιβολία τη σύναψη νέων συμφωνιών σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων που συνιστά νούμερο ένα προτεραιότητα για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη. 

Η πολυσχιδής εξωτερική πολιτική και οι αμυντικές συμφωνίες με άλλες δυνάμεις της περιοχής όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και άλλες στον αραβικό κόσμο συμπληρώνουν το παζλ των κινήσεων της Αθήνας για τη μετάβαση σε μία νέα εποχή που η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίζεται ως παρίας και ικέτης αλλά ως μια υπολογίσιμη περιφερειακή δύναμη που υπερασπίζεται την ειρήνη και την ομαλότητα, αλλά και το διεθνές Δίκαιο, αλλά δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της όταν απειλούνται τα κυριαρχικά της δικαιώματα. 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το βίντεο του Νίκου Ανδρουλάκη στο Tik Tok: Εύχεται καλή επιτυχία στη Σάττι με ΠΑΣΟΚ και Ανδρέα

Καλή επιτυχία ευχήθηκε στην Μαρίνα Σάττι, που διαγωνίζεται στον ημιτελικό της Eurovision ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Nίκος Ανδρουλάκης. Στο βίντεο του από την περιοδεία στο Ρέθυμνο ακ...

Ο Κασσελάκης έβγαλε το ακουστικό και αποχώρησε από τηλεοπτική συνέντευξη όταν ρωτήθηκε για Βασιλειάδη και Σπίρτζη

«Δεν θα απολογηθώ εγώ για αυτό που σκέφτεται όλος ο ελληνικός λαός», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στο MEGA και στην εκπομπή της Σίσσυς Χρηστίδου στο πλ...

Φόρτωση άρθρων...