Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Πανίσχυρη η Νέα Δημοκρατία με απόλυτα κυρίαρχο τον Μητσοτάκη, ποιος θα εκτοξεύσει τελικά την «βόμβα» στην Βουλή και ο… ίλιγγος του ΣΥΡΙΖΑ με τις δημοσκοπήσεις

Παρασκήνιο

Το ξεκάθαρο μήνυμα ΕΝΟΤΗΤΑΣ που εξέπεμψε χθες η Νέα Δημοκρατία μέσα από την εκδήλωση του Ιδρύματος Αντώνης Σαμαράς, απέδειξε για ακόμη μια φορά το μέγεθος της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΟΗΣΙΑΣ της «παιδικής χαράς» της Κουμουνδούρου και διαφόρων γνωστών… αναλυταράδων των ΜΜΕ που ο ως σύγχρονοι Νοστράδαμοι «προβλέπουν», περίπου από την μέρα της εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη, την… διάλυση της ΝΔ στα εξ ων συνετέθη.
Ο Lykavitos.gr και η στήλη το έχουν ξαναγράψει: Μέχρι τις εκλογές ΚΑΝΕΙΣ δεν θα ΤΟΛΜΗΣΕΙ να αμφισβητήσει τον Μητσοτάκη, που παραμένει ένας ΠΑΝΙΣΧΥΡΟΣ πρωθυπουργός με 156 βουλευτές στην Κοινοβουλευτική του ομάδα και ένας Πρόεδρος της ΝΔ που ΕΛΕΓΧΕΙ απόλυτα το κόμμα.
Κάτι που προφανώς αδυνατούν να το αντιληφθούν στον ΣΥΡΙΖΑ, και συνεχίζουν να χάνουν χρόνο και πολιτική ενέργεια ασχολούμενοι με διάφορα ξέμπαρκα ΓΡΑΦΙΚΑ ΝΟΥΜΕΡΑ της Δεξιάς.   

@ Θα «χυθεί αίμα» σήμερα στην Βουλή, κατά την διάρκεια της συζήτησης του νέου νόμου για την ΕΥΠ. Τουλάχιστον αυτό διαδίδουν διάφορα δημοσιογραφικά… καρακόλια της Κουμουνδούρου, υπονοώντας πως ο Τσίπρας θα εμφανίσει νέα στοιχεία για τις υποτιθέμενες υποκλοπές. 
Μήπως όλοι αυτοί στον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κρατούν χαμηλούς τόνους; Γιατί κάπου οι κεραίες μας έπιασαν, πως ο Μητσοτάκης και όχι ο Τσίπρας θα ρίξει τελικά την «βόμβα» στην συζήτηση…

@ Η τελευταία φουρνιά δημοσκοπήσεων και οι επαφές Τσίπρα με δημοσκόπους έχουν προκαλέσει ίλιγγο και βέρτιγκο στην Κουμουνδούρου. Ωστόσο, η στήλη εδώ θα αποκαλύψει στους αναγνώστες της ένα ακόμη παρασκήνιο σχετιζόμενο με έρευνες κοινής γνώμης: ο ίλιγγος δεν αφορά μόνο την πρόθεση ψήφου ή το γεγονός ότι οι πολίτες απορρίπτουν και αποδοκιμάζουν τον τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στέλνουν και... «προσωπικά» μηνύματα: με άλλα λόγια, όλα τα μεγέθη που αφορούν στο προσωπικό προφίλ του Αλέξη Τσίπρα, πάνε από το κακό στο χειρότερο. Είτε μιλάμε για την περίφημη «καταλληλότητα για την πρωθυπουργία», είτε για την καταλληλότητα «σπασμένη» σε θεματικές, το προφίλ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ τελεί υπό κατάρρευση. Ακόμη και στα θέματα διαφάνειας, που το προηγούμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας διατηρούσε στην καταλληλότητα διαχείρισής τους μία βραχεία κεφαλή έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη, την έχει πλέον χάσει κι αυτή στις μισές μετρήσεις που δημοσιεύονται και σε άλλες τόσες που έχουν φτάσει στην Κουμουνδούρου...

@ Υπάρχει κάποια γκρίνια και μουρμούρα στους κόλπους της ΝΔ και δη στην κοινοβουλευτική ομάδα η οποία προς το παρόν δεν βγαίνει προς τα έξω, για να μη χαλάσει το κλίμα ακόμη περισσότερο.
Για να αντιληφθείτε τι γίνεται και τι παίζεται στο παρασκήνιο ενόψει των εκλογών και της μάχης του σταυρού, σας μεταφέρουμε ότι πολλοί βουλευτές διαμαρτύρονται στον γραμματέα της ΝΔ Παύλο Μαρινάκη για τη σύνθεση των κλιμακίων που εξορμούν στην περιφέρεια.
Οι βουλευτές λοιπόν ενοχλούνται σφόδρα από τη παρουσία γενικών γραμματέων υπουργείων που απολαμβάνουν έντονης προβολής σε μία περίοδο αμιγώς  προεκλογική.
Τα περισσότερα βέλη βέβαια τα δέχονται οι υποψήφιοι που πλασάρονται ως οι ευνοούμενοι του Μαξίμου.

@ Γυαλί που ράγισε και προσπαθεί να ξανακολλήσει, μοιάζει η σχέση της κυβέρνησης με τους τραπεζίτες. Μετά τις πολεμικές τυμπανοκρουσίες της προηγούμενης Πέμπτης, με πρωτομάστορα της ρήξης την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και «μπουρλοτιέρη» τον πρωθυπουργό, οι τόνοι αρχίζουν να πέφτουν.
Οι δύο πλευρές, δηλαδή η κυβέρνηση και οι τράπεζες, θέλουν να βάλουν… κάτω από το τραπέζι το πολεμικό κλίμα. Ρόλο έχει διαδραματίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, και η Τράπεζα της Ελλάδος. Η ολική ρήξη αποφεύχθηκε στο παρά πέντε καθώς το λάδι στη φωτιά έριξαν “τα λόγια” και το κακό κλίμα που δημιουργήθηκε κατά το ραντεβού του υπουργείου Οικονομικών με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών την περασμένη Πέμπτη.
Πλέον, οι δύο πλευρές συζητάνε προκειμένου να διαμορφώσουν την τελική λύση για ευάλωτους δανειολήπτες, η οποία πρόταση θα κατατεθεί στις αρμόδιες ευρωπαϊκές τραπεζικές αρχές από εβδομάδα. Οι συναντήσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος είναι πυρετώδεις προκειμένου να γίνουν οι υπολογισμοί για το ενδεχόμενο κόστος, να καθοριστεί το ύψος της στήριξης και η περίμετρος των δανείων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.

@ De facto παράταση πήρε το πλάνο περαιτέρω εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας, πλην σούπερ μάρκετ και τραπεζών όπου εφαρμόζεται από φέτος το καλοκαίρι.
Η παράταση αυτή δόθηκε μετά την απόφαση του Υπουργείου Εργασίας, κατά την περασμένη εβδομάδα, να ανανεώσει την προθεσμία απογραφής όλων των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα στο σύστημα Εργάνη'.
Συγκεκριμένα, αντί της 30ής Νοεμβρίου 2022, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προβούν στις σχετικές ενέργειες έως τις 20 Δεκεμβρίου 2022.
Δεδομένου ότι η απογραφή των μισθωτών στο σύστημα ''Εργάνη ΙΙ'' είναι αναγκαία τεχνική προϋπόθεση για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η παράταση της ψηφιακής απογραφής των εργαζομένων κατά 20 ημέρες ισοδυναμεί αυτόματα με ισόχρονη παράταση κάθε παραπέρα εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
Ωστόσο, η προαναφερθείσα παράταση της απογραφής δεν είναι ο μόνος λόγος για να πάει η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, σταδιακά, σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, παραπίσω. Υπάρχει και άλλος ένας.
Αυτός είναι η διαβούλευση την οποία έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Εργασίας με εκπροσώπους των κλάδων σε σχέση με την εφαρμογή αυτή.

@ Υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον προσέλκυσε η έκδοση του ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred bond) της Alpha Bank, με την Τράπεζα να αντλεί τελικώς από τις αγορές 450 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας αισθητά τον αρχικό στόχο των 300 εκατ. ευρώ.
H έκδοση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον άνω των 100 επενδυτών με τα κύρια μέρη της να καλύπτονται κατά 42% από θεσμικούς επενδυτές και υπερεθνικούς οργανισμούς, 45% από διαχειριστές κεφαλαίων και 13% από το wealth management. Τα 2/3 της έκδοσης τοποθετήθηκαν εκτός Ελλάδος, αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών στις προοπτικές της Τράπεζας και της χώρας.
Η Τράπεζα, αξιοποιώντας τη θετική δυναμική που επικρατεί στις αγορές την παρούσα χρονική στιγμή, αποφάσισε να καλύψει εκ των προτέρων μέρος των μελλοντικών αναγκών της σε κεφάλαια MREL, επιτυγχάνοντας έτσι νωρίτερα τον στόχο που είχε θέσει.

@ Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Τράπεζας Πειραιώς, με σταθερές προοπτικές, στο B (high) από Β προηγουμένως, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης DBRS.
Όπως αναφέρει ο οίκος, η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει την πρόσφατη σημαντική βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου, με την DBRS να επισημαίνει ωστόσο ότι η τράπεζα παραμένει αδύναμη σε σύγκριση με τα διεθνή πρότυπα.
Κατά την άποψη του οίκου αξιολόγησης, η Τράπεζα Πειραιώς θα είναι σε θέση να διατηρήσει ένα ισχυρότερο προφίλ κινδύνου σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν, ακόμη και αν αυτό ενσωματώνει την αναμενόμενη πίεση από τον υψηλότερο πληθωρισμό και την ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη, ως απόρροια της συνεχιζόμενης απομόχλευσης και της καθαρής πιστωτικής επέκτασης, καθώς και της πιο ισχυρής κάλυψης έναντι των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs). 
Η DBRS προσθέτει ότι η αναβάθμιση ενσωματώνει επίσης την ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης του Ομίλου, με τον οίκο να εκτιμά ότι η ο Όμιλος θα συνεχίσει την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίων υποστηριζόμενος από τα υψηλότερα περιθώρια επιτοκίου και το χαμηλότερο πιστωτικό κόστος, δεδομένου του βελτιωμένου προφίλ κινδύνου.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γιώργος Τσίπρας: Σοκαριστική η αναφορά Κασσελάκη σε «θαύματα» - Δεν εξελέγη για να μεταλλαχθούμε

Την εικόνα της αναταραχής στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αναφορές του Στέφανου Κασσελάκη στο «θαύμα» κατά την βάπτισή του, επιβεβαίωσαν με τον πιο ηχηρό τρόπο οι σημερινές δηλώσ...

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Προσωπική απόφαση Κασσελάκη η αποπομπή Παπανώτα - Το είχε αποφασίσει εδώ και μέρες

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η αποπομπή του Δημήτρη Παπανώτα, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε την α...

Φόρτωση άρθρων...