Σαββάτο
20 Ιουλίου 2024

Παντσέρι για το Qatargate: Λυπάμαι, ζημίωσα την Αριστερά

Η συμφωνία με τη βελγική δικαιοσύνη προβλέπει καταδίκη σε πέντε χρόνια φυλάκισης, από τα οποία θα εκτίσει μόνον το ένα σε σωφρονιστικό ίδρυμα και θεωρεί ότι «είναι μια μέση ποινή», για τα δεδομένα της υπόθεσης.

Παρασκήνιο

«Συγγνώμη» από την Αριστερά που τη ζημίωσε ζητά ο Αντόνιο Παντσέρι, μέσω του συνηγόρου του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

«Ο πελάτης μου λυπάται που με την συμπεριφορά του, ζημίωσε την Αριστερά, την πολιτική του παράταξη», δήλωσε ο Λοράν Κεν, που περιέγραψε τις αρχικές επαφές του Παντσέρι με την Αριστερά του Κατάρ.

«Στην αρχή είχε έλθει σε επαφή με την Αριστερά του Κατάρ, η οποία βρίσκεται πολύ δεξιότερα από τα δικά μας μέτρα και σταθμά, αλλά έχει δείξει ένα ελάχιστο ενδιαφέρον για τα δικαιώματα των εργαζομένων, συμβάλλοντας από το 2017 μέχρι το 2019 στη βελτίωση της κατάστασης. Μια σχέση η οποία ήταν συμβατή με τις ιδέες του Παντσέρι την οποία, όμως, πρόδωσε εντελώς από την στιγμή που πήρε τα χρήματα», ανέφερε ο δικηγόρος του.

Μετά τη συμφωνία θα μείνει στις φυλακές μόνο για ένα έτος αντί για πέντε

Ο Λοράν Κεν ανέφερε ότι ο πελάτης του άρχισε να σκέφτεται το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με τη βελγική δικαιοσύνη λίγο πριν τα Χριστούγεννα. «Είναι 68 ετών και η δίκη πρόκειται να αρχίσει, πιθανώς, όταν θα είναι 72» δήλωσε, προσθέτοντας ότι «θέλει να τελειώσει όσο γίνεται πιο γρήγορα αυτή η υπόθεση».

Σε σχετική ερώτηση της Corriere, απαντά: «ο Παντσέρι κατηγορείται ότι είναι διεφθαρμένος διότι πριν από το 2019 ήταν ευρωβουλευτής και ότι είναι διαφθορέας επειδή θεωρείται αρχηγός μιας εγκληματικής οργάνωσης με αντικείμενο την διαφθορά».

Η συμφωνία με τη βελγική δικαιοσύνη προβλέπει καταδίκη σε πέντε χρόνια φυλάκισης, από τα οποία θα εκτίσει μόνον το ένα σε σωφρονιστικό ίδρυμα και θεωρεί ότι «είναι μια μέση ποινή», για τα δεδομένα της υπόθεσης.

«Η Καϊλή προσπαθεί να υπερασπίσει τον εαυτό της»

Αναφορά έγινε και στην Εύα Καϊλή, που είχε δηλώσει ότι η τσάντα που βρέθηκε σπίτι της ήταν του Παντσέρι.

«Η Καϊλή προσπαθεί να υπερασπίσει την εαυτό της. Ο Παντσέρι θα μιλήσει, θα πει την αλήθεια. Η συμφωνία με την εισαγγελία προβλέπει μια προκαταρκτική δήλωση, αλλά δεν θα είναι ο κατήγορος των άλλων», είπε ο δικηγόρος του.

Σχολιάζοντας την δήλωσή του ότι «ο Παντσέρι δεν είναι ο εγκέφαλος της οργάνωσης», ο συνήγορος υπεράσπισής του, εξήγησε: «Είναι ένας από τους ιθύνοντες μιας οργάνωσης που δεν έχει μορφή πυραμίδας, με έναν μεγάλο αρχηγό σε μαφιόζικο στιλ. Υπάρχουν άτομα του Κατάρ και του Μαρόκου, τα οποία προτείνουν την διαφθορά σε άλλα άτομα. Ο Παντσέρι είναι μόνον ο ενδιάμεσος. Δεν μιλά γαλλικά ή αγγλικά, μόνον ιταλικά. Είναι δύσκολο, λοιπόν, να είναι ο αρχηγός και να συζητά με το Κατάρ και το Μαρόκο».

Όπως δήλωσε ο δικηγόρος του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή, η συμφωνία συνεργασίας δεν αφορά την κόρη του και την σύζυγό του, αλλά «ελπίζει και σε μια δική τους, καλύτερη μεταχείριση».

Σε σχέση, τέλος, με τις συνθήκες κράτησης του Παντσέρι, ο Λοράν Κέν υπογράμμισε:

«Κρατείται στο Σαν Ζιλ, μια από τις δυο χειρότερες φυλακές του Βελγίου. Πολλοί δικαστές αναγνώρισαν ότι στο σωφρονιστικό αυτό ίδρυμα, οι συνθήκες δεν σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ο πελάτης μου είναι στην ίδια κατάσταση με τους άλλους κρατούμενους».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Διπλωματικές πηγές: Πάγιες οι ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό, παραμένουμε προσηλωμένοι στη λύση της επανένωσης

Στις προκλητικές δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, για το Κυπριακό απάντησαν διπλωματικές πηγές από την Α...

Φόρτωση άρθρων...