Κυριακή
23 Ιουνίου 2024

Ελένη Ράικου: «Ο Παπαγγελόπουλος ζητούσε να κατασκευαστούν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα»

«Με λέγατε υπουργάκο;», διερωτήθηκε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης. «Ποτέ, μόνο Ρασπούτιν», απάντησε η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

«Δεν υπήρξαν ποτέ στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα», επανέλαβε η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, κατά την σημερινή κατάθεσή της στο Ειδικό Δικαστήριο, αναφερόμενη στην υπόθεση Novartis.

Αναφερόμενη στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, είπε ότι «ήθελε πολιτικά πρόσωπα εδώ και τώρα, δεν ήθελε τη διερεύνηση της Novartis, είχε εμμονή στην κατασκευή στοιχείων» και προσέθεσε: «γνώριζε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα».

Ειδικότερα, κατά την δέκατη ημέρα της δίκης στο Ειδικό Δικαστήριο που δικάζεται ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η πρώην επικεφαλής Ελένη Τουλουπάκη, συνέχισε για τρίτη δικάσιμο την κατάθεσή της η Ελένη Ράικου, την οποία διαδέχθηκε η Ελένη Τουλουπάκη, μετά την παραίτησή της πρώτης (κυρίας Ράικου).

Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασία η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, Βασιλική Ηλιοπούλου, υπέβαλε διευκρινίστηκες ερωτήσεις στην Ελένη Ράικου με πολιτική χροιά, αλλά και με χαρακτηρισμούς κατά πρώην πολιτικών προσώπων, όπως είναι για τον Γιάννο Παπαντωνίου τον οποίο χαρακτήρισε «ως καμένο χαρτί για το κόμμα του».

Δεν έλειψαν και τα ευτράπελα στη δίκη, όταν ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος υπέβαλε ερωτήσεις προς τη μάρτυρα, όπως σε ποιες ταβέρνες βρέθηκαν, σε ποια εκδήλωση με Οριεντάλ και με τη συμμετοχή χορευτριών με ελαφρά ενδυμασία βρέθηκαν, με γραβάτες δώρα, κ.λπ., αλλά και με χαρακτηρισμούς, όπως «υπουργάκο».

Τα ευτράπελα 

Μεταξύ του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της Ελένης Ράικου υπήρξε ο εξής διάλογος:

Παπαγγελόπουλος: Είπατε ότι με αποκαλούσατε Δημήτρη και σας αποκαλούσα Ελένη. Είναι σύνηθες φαινόμενο με δέκα χρόνια διαφορά (σ.σ.: κατά την εισαγγελική επετηρίδα), αν δεν είχαμε καλές σχέσεις; Ξέρετε άλλο εισαγγελέα να με αποκαλεί Δημήτρη;

Μάρτυρας: Ήμασταν στο ίδιο γραφείο. Και με τον κ. Αθανασίου, Παναγιώτη και Ελένη αποκαλούμαστε.

Παπαγγελόπουλος: Η Τουλουπάκη με αποκαλεί ακόμα κύριο εισαγγελέα πάντως.

Παπαγγελόπουλος: Έχετε έρθει στο σπίτι μου με το σύζυγο σας;

Μάρτυρας: Ναι και έχει έρθει ο κατηγορούμενος σπίτι μου και με άλλους συναδέλφους. Έχω πει ότι έχουμε συναντηθεί εκτός γραφείου 2-3 φορές.

Ακολούθησε σωρεία ερωτήσεων του κατηγορουμένου προς τη μάρτυρα σχετικά με το εάν έχουν επισκεφθεί μαζί διάφορες ταβέρνες της Αττικής. Ο διάλογος προκάλεσε γέλια στην αίθουσα. Μάλιστα, ο κατηγορούμενος έκανε αναφορά σε βάπτιση στην οποία βρέθηκαν μαζί, υπενθυμίζοντας στη Ράικου κάποια χορεύτρια Οριεντάλ που είχε εμφανιστεί στη συγκεκριμένη κοινωνική εκδήλωση.

Παπαγγελόπουλος: Επίτιμο με λέγατε;

Ράικου: Όχι.

Παπαγγελόπουλος: Υπουργάκο με λέγατε;

Ράικου: Ποτέ. Μόνο Ρασπούτιν σας έλεγα.

Παπαγγελόπουλος: Σε εμένα το έχετε πει προσωπικά;

Ράικου: Σε όλους το έλεγα.

Παπαγγελόπουλος: Έχουμε βγει σε πολλές ταβέρνες και ρεστοράν;

Ράικου: Ποτέ, σε καμία.

Παπαγγελόπουλος: Στον Κουρσάρο δεν έχουμε φάει; Στο Nόστος το μεζεδοπωλείο της Ηλιούπολής δε έχουμε φάει;

Ράικου: Ποτέ.

Παπαγγελόπουλος: Θα τα αποδείξω όλα. Με πήγατε δύο φορές σε ταβέρνες κοντά στο σπίτι σας στη Λεωφόρο Πεντέλης;

Ράικου: Δεν ξέρω ταβέρνες στην Πεντέλη.

Παπαγγελόπουλος: Στη βάφτιση της αδελφής σας με καλέσατε και ήμουνα ο μοναδικός εισαγγελέας που καλέσατε;

Ράικου: Ήσασταν προϊστάμενος μου.

Παπαγγελόπουλος: Με βάλατε στο ίδιο τραπέζι με τον Τραγάκη το βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, που λέτε ότι, δεν είχατε σχέση με πολιτικούς;

Ράικου: Δεν ήταν δική μου η βάφτιση. Ήταν της αδελφής μου

Παπαγγελόπουλος: Γκρίνιαξα που με βάλατε με πολιτικό; Άρα αφού το δέχτηκε να μην της θυμίσω και το θέαμα με τη γυμνή χορεύτρια Οριενταλ; Aυτός ήταν και λόγος που έφυγα...

Παπαγγελόπουλος: Όταν επιστρέφατε από τα ταξίδια σας, είτε υπηρεσιακά, είτε για να δείτε τα παιδιά σας, μου φέρνατε δώρα;

Ράικου: Ποτέ.

Παπαγγελόπουλος: Αυτή τη γραβάτα τη θυμάστε; (σ.σ.: δείχνει τη γραβάτα που φορούσε). Επίτηδες την έβαλα!

Ράικου: Είναι ντροπή..

«Καμένο χαρτί ο Παπαντωνίου»

Σε νέες ερωτήσεις της προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου για το εάν επιθυμούσε να ανανεωθεί η θητεία της και για το λόγο αυτό συνομιλούσε με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, η Ελένη Ράικου απάντησε:

«Δεν ήθελα να ανανεωθεί η θητεία μου στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Αυτό που είπα ήταν πως αν δεν ήταν ο συγκεκριμένος υπουργός (σ.σ.: κ. Παπαγγελόπουλος), ίσως σκεφτόμουν να καθίσω. Αλλά δεν ήθελα ανανέωση γενικά» και ακολούθησε ο εξής διάλογος

Πρόεδρος: Μήπως διαβλέψατε ότι θα προέκυπτε ευθύνη υπουργού στην υπόθεση και δεν θα μπορούσατε να μη το στείλετε επειδή καραδοκούσε ο Παπαγγελόπουλος;

Μάρτυρας: Έχουμε στείλει τόσες στη Βουλή. Δεν μπορώ να ξέρω για την υπόθεση αυτή. Η πορεία μου έχει δείξει…

Πρόεδρος: Ξέρουμε την πορεία σας, μη πηγαίνουμε σε αυτά.

Μάρτυρας: Έχω στείλει σωρεία δικογραφιών στη Βουλή.

Πρόεδρος: Ποιον; Τον Παπαντωνίου; Αυτός ήταν καμένο χαρτί για κόμμα του!

Ο «Ρασπούτιν»

Αναφερόμενη στον χαρακτηρισμό «Ρασπούτιν» που απέδωσε στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, η Ελένη Ράικου σχολίασε ότι «είχε γνωστοποιηθεί, όλος ο κόσμος τον έλεγε Ρασπούτιν», με την πρόεδρο να απαντά: «Δεν τον έλεγε όλος ο κόσμος. Κάποιοι τον λέγατε, εγώ δεν το ήξερα».

Μάνος Ροδουσάκης (υπεράσπιση κ. Παπαγγελόπουλου): Είστε εισαγγελέας και σας επισκέπτεται συνάδελφος σας και σας λέει ότι τον πήρε ο υπουργός και του είπε όσα σας είπε κατά δήλωση σας ο Παπαγγελόπουλος. Τι δίωξη και για ποιο αδίκημα θα ασκούσατε;

Μάρτυρας: Οποιοσδήποτε θα εκλάμβανε ότι εξέλαβε κι εγώ. Αυτό συνιστά ευθέως παρέμβαση. Είναι παράβαση καθήκοντος, αλλά για υπουργό δε μπορεί ο εισαγγελέας.

Μάνος Ροδουσάκης: Σε τι συνίσταται η παράβαση καθήκοντος;

Μάρτυρας: Ρωτήστε την εισαγγελέα που έκανε την πρόταση στο συμβούλιο πλημμελειοδικών.

Πρόεδρος: Είστε λίγο επιθετική. Ελάτε να μας κάνετε μάθημα, δεν έχουμε ξαναδικάσει.

Μάρτυρας: Δε σας κάνω μάθημα, αλλά ως μάρτυρας ήρθα να πω κάποια πραγματικά περιστατικά.

Η πρόεδρος της έδρας επανήλθε με ερωτήσεις της στη μάρτυρα, σχετικά με την αίσθηση που είχε ότι ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός της ζήτησε με το τηλεφώνημα του να κατασκευάσει στοιχεία.

Πρόεδρος: Δεν καταλαβαίνω με ποια νοητική διεργασία το «έχεις και παρά έχεις στοιχεία», πως μπορεί να το εκλάβατε ως «κατασκεύασε στοιχεία».

Μάρτυρας: Η εντύπωση που μου δημιουργήθηκε ήταν αυτή.

Πρόεδρος: Μήπως έπρεπε να ακουστεί η μαγική λέξη «κατασκευή»;

Μάρτυρας: Απ' όλη την κατάθεση μου στη Βουλή προκύπτει ότι η στιχομυθία μεταξύ μας είναι η συγκεκριμένη. Πουθενά δεν είπα ότι μου ζήτησε να κατασκευάσω στοιχεία, αλλά αυτό εξέλαβα, όπως θα καταλάβαινε ο μέσος εισαγγελέας. Δεν υπήρχαν στοιχεία και ήθελε κατηγορούμενους εδώ και τώρα.

Ακόμη, ο κ. Παπαγγελόπουλος έκανε δήλωση σχετικά με τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Ιωάννη Γράβαρη ο οποίος χειρίστηκε την πειθαρχική αγωγή της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτσαμάνη, στον οποίο κλήθηκε να καταθέσει και η κυρία Ράικου, αλλά έκανε αναφορά και στην πρώην και πάλι εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ξένη Δημητρίου (διαδέχθηκε την κ. Κουτσαμάνη).

Συγκεκριμένα ο κ. Παπαγγελόπουλος, ανέφερε: «Η κυρία Ράϊκου κατήγγειλε την κυρία Δημητρίου ως κομματικό όργανο και τον κύριο Ιωάννη Γράβαρη. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδέποτε είχα σχέσεις μαζί του, τον είχα συναντήσει μια- δυο φορές και τώρα αν τον δω δε θα τον αναγνωρίσω. Ο ανέντιμος για να καλύψει τον εαυτό του κατηγορεί ως ανέντιμους τους άλλους».

Τέλος, ο κ. Παπαγγελόπουλος είπε ότι η κυρία Ράικου κατά την διάρκεια της κατάθεσής της, «έχει πέσει σε αντιφάσεις που κανείς λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να αντέξει».
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η Δόμνα Μιχαηλίδου δίνει απάντηση για ένα απαράδεκτο σκίτσο: Ευτελίζεται το δράμα των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας

Την αντίδραση της Δόμνας Μιχαηλίδου προκάλεσε η χθεσινή γελοιογραφία στο φύλλο της Εφημερίδας των Συντακτών, που σχολιάζει την απομάκρυνση της από το κυβερνητικό σχήμα. Στη γελο...

Καρτερός: Η εκτίμηση του Στέφανου Κασσελάκη ότι «αντέξαμε» δεν λέει σχεδόν τίποτε

Ο αρθρογράφος της "Αυγής", Θανάσης Καρτερός, επέλεξε από τη στήλη του στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας, να ασκήσει έντονη και καυστική κριτική απέναντι στην στρατηγική που ακολ...

Φόρτωση άρθρων...