Οι επόμενες εκλογές - όποτε και αν προκύψουν - θα διεξαχθούν για πρώτη φορά με το σύστημα της απλής αναλογικής και στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν πάρει «χαρτί και μολύβι» κάνοντας υπολογισμούς αναφορικά με τα ποσοστά και τις έδρες που θα εκλέξει το κόμμα.

Στις δημοσκοπήσεις που φτάνουν στη ηγετικά κλιμάκια του κόμματος καταγράφονται ήδη τρεις εκλογικές περιφέρειες, όπου το ΠΑΣΟΚ μπορεί να περάσει τον ΣΥΡΙΖΑ: το Νότιο Αιγαίο, η Κεντρική Μακεδονία και η Κρήτη.

Όσον αφορά την Κρήτη, όλες οι δημοσκοπήσεις - φανερές ή μυστικές - δείχνουν μεγάλη ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στους 3 από τους 4 νομούς, το Κίνημα πλησιάζει σε απόσταση αναπνοής τον ΣΥΡΙΖΑ και βρίσκεται πολύ κοντά για να περάσει δεύτερο κόμμα.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφει μάλιστα σηµαντική υποχώρηση σε σχέση µε τα ποσοστά των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών. Ο πολιτικός ανταγωνισµός προµηνύεται ιδιαίτερα σκληρός, καθώς και τα δύο κόµµατα προσδοκούν υψηλά ποσοστά από τις συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες.

Σε ότι αφορά την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η δημοσκόπηση της Opinion Poll για λογαριασμό του ΕΚΦΡΑΣΗ 97 έφερε την πρώτη ανατροπή. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το κυβερνών κόμμα προηγείται με 19,2 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και 18,5 μονάδες έναντι του ΚΙΝΑΛ. Στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 17,8% και ο ΣΥΡΙΖΑ τρίτος με 17,1

Τη στιγμή που το κόμμα κρατάει τη δυναμική του στην περιφέρεια, συγκεντρώνοντας διψήφια ποσοστά σε πολλούς νομούς και μαζεύοντας τη διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια Αττικής και αυτό φαίνεται σε όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις.

Έτσι δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η Χαριλάου Τρικούπη έχει σημάνει συναγερμό ώστε να πυκνώσουν οι παρεμβάσεις στις γειτονιές της Αθήνας, με εξορμήσεις στελεχών για επικοινωνία διά ζώσης με τους πολίτες. Περιοδείες στην Αττική έκανε και θα συνεχίσει να κάνει και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος για να ενισχύσει την προσπάθεια, προσανατολίζεται να είναι υποψήφιος στον νότιο τομέα της Β’ Αθήνας.