Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κανείς δεν θα δοξαστεί ψευδόμενος»

Παρασκήνιο

Στο θέμα των παρακολουθήσεων αναφέρεται εκ νέου το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. 

«Ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κανείς δεν θα δοξαστεί ψευδόμενος», τονίζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Μια από τις πιο σοβαρές διαστάσεις του σκανδάλου της παράνομης παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη, ήταν η αποκάλυψη ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, δεν διαθέτει ηλεκτρονικό αρχείο καταγραφής των αποφάσεων άρσης του απορρήτου, αλλά χειρόγραφο, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατος ο έλεγχος του από την Αρχή.

Σύμφωνα με τη χθεσινή απάντηση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, οι ίδιοι αποκάλυψαν και παραδέχτηκαν:

1. Τον Μάρτιο του 2021 , προστέθηκε στο Ν 2225/1994 η παρ. 12 (με το άρθρο 37 παρ.2 Ν.4786/2021,ΦΕΚ Α 43/23.3.2021), με την οποία ορίστηκε ότι 'με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθορίζονται όλες οι τεχνικές και διαδικαστικές λεπτομέρειες για να θέσει σε εφαρμογή και λειτουργία τη διαδικασία της παρ. 4 ως προς την παράδοση του αποσπάσματος της διάταξης με ηλεκτρονικό κρυπτογραφημένο μήνυμα'», αναφέρει η Χαριλάου Τρικούπη.

«Η εν λόγω απόφαση ΔΕΝ εκδόθηκε ακόμη, αφήνοντας σκόπιμα, στο απόλυτο ανέλεγκτο, τις αποφάσεις άρσης του απορρήτου επικοινωνιών των πολιτών.

2. Με το Ν.4871/2021(ΦΕΚ Α 246/10.12.2021), η Κυβέρνηση μετά από εννιά μήνες διαχώρισε τη διαδικασία άρσης του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας της ΕΥΠ και όρισε ότι δημιουργείται μια ηλεκτρονική πλατφόρμα παράδοσης της διάταξης για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας, η οποία λειτουργεί στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π) και 'με απόφαση του Διοικητή της Ε.Υ.Π. καθορίζονται όλες οι τεχνικές και διαδικαστικές λεπτομέρειες για τη θέση σε εφαρμογή και λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας…'», προσθέτει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

«Γιατί διαχωρίστηκε η διαδικασία από την Κυβέρνηση; Και πρωτίστως γιατί ο διοικητής της ΕΥΠ και ο πολιτικός του προϊστάμενος κ. πρωθυπουργός, δεν προχώρησαν ποτέ στη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας; Ποτέ δεν έλαβε ηλεκτρονικά η ΑΔΑΕ τις διατάξεις της ΕΥΠ και ποτέ δεν μπόρεσε να ελέγξει το εύρος και την ποιότητα των αποφάσεων άρσης για λόγους εθνικής ασφάλειας;», συμπληρώνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Για το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, οι «επισπεύδοντες», όπως τους χαρακτηρίζει, υπουργοί κ.κ. Τσιάρας και Πιερρακάκης, που «απέτυχαν να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα κατά την προσφιλή κυβερνητική τακτική, εκτέθηκαν και καλούνται να απαντήσουν:

Ποια η σκοπιμότητα της κυβέρνησης να αφήσει απολύτως έξω την Ανεξάρτητη Αρχή από τη διαδικασία του ελέγχου των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ; Γιατί αφαιρέθηκε σταδιακά κάθε δυνατότητα ελέγχου των αποφάσεων της ΕΥΠ;

Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετούσε η απόφαση της κυβέρνησης να μην ενημερώνεται ηλεκτρονικά η ΑΔΑΕ για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ;

Γιατί στερούν το δικαίωμα του κάθε πολίτη να ανιχνεύσει τυχόν παράνομη παρακολούθησή του, καθώς δεν υπάρχει αρχείο;», σημειώνει η Χαριλάου Τρικούπη.

«Τα υπόλοιπα στη Βουλή, εκεί όπου τη δεύτερη φορά ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κανείς δεν θα δοξαστεί ψευδόμενος», καταλήγει το ΠΑΣΟΚ.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το... rebranding του Τσίπρα δια χειρός Publicis (εικόνες)

Τα smartphones είναι μεγάλη διευκόλυνση, αλλά είναι και και ένα όπλο στα χέρια των αδιάκριτων. Οι επώνυμοι αυτού του πλανήτη δεν έχουν πια ησυχία, ούτε μέσα στο αεροπλάνο, στην πτή...

Η Κωνσταντοπούλου ανέβηκε να μιλήσει στο βήμα της Βουλής με ένα «βουνό» από έγγραφα (Photos)

Με ένα «βουνό» από έγγραφα εμφανίστηκε στο βήμα της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου, για την ομιλία της επί της πρότασης δυσπιστίας. H επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας χρειάστηκε τη ...

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κατά Φαραντούρη: Προσβάλλει τους ανώτατους δικαστές

Σκληρή απάντηση έδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στον Νίκο Φαραντούρη για τις δηλώσεις του σύμβουλου ευρωπαϊκής πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, που μετ...

Φόρτωση άρθρων...