Τρίτη
14 Μαΐου 2024

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Οι άξονες που θα κινηθεί το κόμμα - Συνεχείς πρωτοβουλίες και προτάσεις

Πολιτική

Μια μικρή ανάπαυλα από τα προβλήματα της καθημερινότητας, αλλά και ένα… break από τη σκληρή, αλλά θεσμική αντιπολιτευτική ατζέντα απέναντι στην κυβέρνηση έκαναν ο Νίκος Ανδρουλάκης, οι βουλευτές και τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, με άλλους να αφήνουν πίσω τους το κλεινόν άστυ και άλλους να παραμένουν εντός των «τειχών».

Άπαντες γνωρίζουν ότι η επιστροφή τους στα καθήκοντα συμπίπτει με την αφετηρία ενός νέου και εξαιρετικά απαιτητικού πολιτικού κύκλου, με δεδομένο ότι η Χαριλάου Τρικούπη έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση του Κινήματος Αλλαγής, έχοντας ως μεταβλητή το χρόνο των εκλογών.

Ο πρώτος άξονας έχει να κάνει με συνεχείς πολιτικές πρωτοβουλίες και προτάσεις για όλα τα μεγάλα θέματα, με σαφές πολιτικό και ιδεολογικό πρόσημο.

Τρία ζητήματα που τοποθετεί το Κίνημα Αλλαγής πολύ ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής του, είναι η ενεργειακή κρίση, το ράλι ανατιμήσεων που ψαλιδίζει το εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων και η κοινωνική στέγαση.

Όσον αφορά το πρώτο πεδίο, το Κίνημα Αλλαγής, ως η Δημοκρατική Παράταξη που ιστορικά δεν περιορίζεται στην κριτική αλλά ορθώνει πολιτικό λόγο και για την επόμενη μέρα, με συνέπεια προτείνει εδώ και καιρό την επιβολή πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής και στα τιμολόγια, τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας ώστε να μην είναι μόνο το κράτος (μέσω των επιδοτήσεων) και οι πολίτες (μέσω των αυξήσεων) που υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης.

Στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τάσσεται υπέρ της ομαλότερης απεξάρτησης από το λιγνίτη, ήτοι μικρότερη μεταβατική περίοδο με το φυσικό αέριο, ώστε να οδηγηθούμε γρηγορότερα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σημαντική θέση στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει, επίσης, η ταχύτερη μετάβαση προς την πράσινη εποχή με ένα καλύτερο δίκτυο υψηλής διασυνδεσιμότητας, ώστε χιλιάδες Έλληνες να είναι και παραγωγοί και καταναλωτές.

Παράλληλα, το ΚΙΝΑΛ προτείνει μια νέα μορφή ΕΚΑΣ για 350.000 συνταξιούχους και μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, ενώ δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική πολιτική, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κάνει σημαία την κοινωνική στέγαση, μέσα από την εμπειρία του προγράμματος που εφαρμόζει στην Πορτογαλία ο σοσιαλιστής Πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα και αφορά τρία προγράμματα χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μάλιστα, μέρος της πρότασής του αυτής, υιοθέτησε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, με την ομιλία του στη Βουλή, οδηγώντας πηγές της Χαριλάου Τρικούπη να κάνουν λόγο για αντιγραφή των προτάσεων του ΚΙΝΑΛ.

 

Δημοσιεύθηκε στο «Καρφί»

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δηλώσεις Μητσοτάκη - Ερντογάν: Διάσταση απόψεων για Μονή της Χώρας, μειονότητα και Χαμάς - Συμφωνίες σε Οικονομικά, Πολιτική Προστασία

Θετικό ήταν το κλίμα στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Έλληνας πρωθυπουργός σήκωσε το γάντι και απάντησε άμεσα στον Ερντογάν...

Φόρτωση άρθρων...