Παρασκευή
17 Μαΐου 2024

Ποιος... θέλει περισσότερο τις δεύτερες εκλογές;

Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαιώνει διαρκώς ότι θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να μην αφήσει τον πρωθυπουργό να «σύρει» τη χώρα σε δεύτερες εκλογές και πως θα συμβάλει στην εξεύρεση κυβερνητικής λύσης από την πρώτη Κυριακή.

Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός έχει σκεφτεί, στην περίπτωση που το ποσοστό της ΝΔ είναι κάτω από 30% και, άρα δεν έχει 100 βουλευτές στην Βουλή που θα προκύψει από την απλή αναλογική, να προ(σ)καλέσει όλα τα υπόλοιπα κόμματα να φτιάξουν «κυβέρνηση μίας εβδομάδας και ενός νομοσχεδίου», για να νομοθετήσει ξανά την απλή αναλογική με 200 ψήφους (ώστε να ισχύσει κατευθείαν και όχι από τις μεθεπόμενες εκλογές...), προκειμένου να ακυρωθούν οι σχεδιασμοί Μητσοτάκη για δεύτερη εκλογική αναμέτρηση με ενισχυμένη αναλογική.

Επειδή όμως αυτό το σενάριο είναι κάπως... δύσκολο να γίνει πραγματικότητα, όσο «χαλαρή» κι αν είναι η ψήφος της απλής αναλογικής, επιστρέφουμε στο βασικό σενάριο: στις διαβεβαιώσεις του Τσίπρα πως θα συμβάλει στην εξεύρεση κυβερνητικής λύσης. Οι διαβεβαιώσεις, αυτές, λοιπόν, συνοδεύονται από μία προϋπόθεση: ο Αλέξης Τσίπρας λέει ότι θα μπει στην κουβέντα μόνο εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «πρώτος και με διαφορά». Και, ως προς το «με διαφορά», εντάξει: κάθε αρχηγός κόμματος εξουσίας πρέπει να θέτει τους εκλογικούς στόχους όσο το δυνατόν ψηλότερα, για προφανείς λόγους. Όμως, η προϋπόθεση της πρωτιάς έχει ένα... ενδιαφέρον:

Βλέπετε, στην απλή αναλογική, η πραγματικότητα είναι ότι το κατά πόσον ένα κόμμα είναι πρώτο ή δεύτερο δεν παίζει και μεγάλη σημασία, υπό την έννοια ότι αν η διαφορά μεταξύ τους είναι μικρή, τότε μπορεί και οι αριθμοί των κοινοβουλευτικών τους ομάδων να είναι επίσης πολύ κοντά. Με άλλα λόγια, αν υποτεθεί, για παράδειγμα, ότι η ΝΔ θα έχει 32% και ο ΣΥΡΙΖΑ 28%, τότε ο ένας θα έχει περί τους 110 βουλευτές και ο άλλος κάτι λιγότερους από 100. Ο πρώτος δε θα έχει μπόνους εδρών άρα, οι πιθανότητες να μπορέσει ο δεύτερος να τα βρει με κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης για σχηματισμό κυβέρνησης θα απέχουν μόνο κατά... 12 με 15 βουλευτές από τις πιθανότητες που θα έχει ο πρώτος για τον ίδιο σκοπό.

Σύμφωνα με το «Καρφί», ο Αλέξης Τσίπρας, δεν θέτει την πρωτιά ως μοναδική προϋπόθεση για την «προοδευτική κυβέρνηση» μόνο και μόνο επειδή πρέπει να δείχνει την αυτοπεποίθηση του πρώτου, αλλά και διότι σε διαφορετική περίπτωση, ο ίδιος θα έχει... περισσότερους λόγους να διεξαχθούν δεύτερες εκλογές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Βλέπετε, ο ένας θα θέλει να «πιάσει» την αυτοδυναμία και να έχει το «μαχαίρι και το πεπόνι» στην εξουσία. Ο άλλος, όμως, θα θέλει να διασωθεί πολιτικά. Και αυτό μπορεί να το κάνει μόνο μέσω της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης –αν τα πράγματα, βεβαίως, πάνε όπως τα σχεδιάζει.

Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε να βάλει νερό στο προγραμματικό κρασί του και να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας κατευθείαν μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής, τότε, ελέω και της «χαλαρής ψήφου» της συγκεκριμένης εκλογικής αναμέτρησης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε κόψει το νήμα της κάλπης δεύτερος και σίγουρα με ποσοστό κάτω του 32% που «έπιασε» το 2019.

Τότε, λοιπόν, θα έπρεπε να εξηγήσει ο Αλέξης Τσίπρας γιατί το 32% έγινε... 28 ή 27% (κι αυτό, στην καλύτερη περίπτωση...) όταν ο ίδιος μιλάει τόσο καιρό για την «χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης», για τους «30.000 νεκρούς της πανδημίας», για την «ακρίβεια που θερίζει τους πολίτες» και άλλα ηχηρά παρόμοια. Επειδή, λοιπόν, αυτό δεν μοιάζει και πολύ εύκολο να εξηγηθεί, θα είχαν περισσότερα ερείσματα όσοι τον περιμένουν στη γωνία, να τού ζητήσουν να... δώσει την θέση του σε κάποιον άλλον επειδή δεν κατάφερε, έπειτα από 3,5 χρόνια, να «πιάσει» καν τις επιδόσεις της μεγάλης ήττας του 2019.

Όμως, οι δεύτερες εκλογές θα φέρουν συσπείρωση και αυξημένα ποσοστά στους δύο «μεγάλους» -αν το ΠΑΣΟΚ, ασφαλώς, δεν κάνει την έκπληξη. Με άλλα λόγια, το 34-35% του Μητσοτάκη μπορεί άνετα να γίνει 40% και το 27% του Τσίπρα μπορεί να γίνει ακόμη και λίγο μεγαλύτερο από το 32%. Στην περίπτωση αυτή, ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορεί να υποστηρίξει ότι κατάφερε, έστω και ηττώμενος, να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματος, «απέναντι σε όλο το σύστημα και στα μίντια».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χρυσόγονος: Ο Κασσελάκης είναι ο Μαυρογιαλούρος του 2024, ο κασσελακισμός είναι μια μορφή τραμπισμού

Δριμεία κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, και στον «κασσελακισμό» εξαπέλυσε ο υποψηφίος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Χρυσόγονος. Όπως είπε σε ραδιοφωνική το...

Φόρτωση άρθρων...