Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

«Πόλεμος» για τα ελληνικά όπλα στην Ουκρανία, τα παραμύθια της Χαλιμάς για τον Δένδια, το «ελληνικό» Russian Today και η Ρωσική Πρεσβεία 

Ως μια ενδιαφέρουσα πολιτικώς ημέρα αναμένεται να εξελιχθεί η σημερινή με αφορμή την συζήτηση στην Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Εκεί όπου θα κυριαρχήσουν οι αντιδράσεις για την απόφαση της Κυβέρνησης να στείλει και στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία, κίνηση που βρίσκει αντίθετους ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ 25 και Ελληνική Λύση. Την Αριστερά δηλαδή, κομμουνιστική και μη, και την εθνικιστική Δεξιά που για ακόμη μια φορά, όπως συνέβαινε και στα αλήστου μνήμης χρόνια της Αντιμνημονιακής φρενίτιδας, χέρι – χέρι, πάνω και κάτω πλατεία, έσπειραν τον διχασμό στην χώρα και άνοιξαν τον δρόμο για την κατάληψη της Βαστίλης του Μαξίμου από τους παλαβούς του ΣΥΡΙΖΑ και το ακροδεξιό συνεταιράκι του Τσίπρα.

@ Αντιθέτως το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, παρότι εξέφρασε αντιρρήσεις  για την απόφαση της Κυβέρνησης να μην ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί για την αποστολή στρατιωτικού υλικού ΔΕΝ διαφωνεί με αυτή την επιλογή, συντασσόμενο καθαρά με τις κοινές Ευρωπαϊκές αποφάσεις. 
Είναι μάλιστα η δεύτερη φορά, μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος, που σε δύο κομβικά θέματα η Χαριλάου Τρικούπη πήρε ξεκάθαρη στάση.
Αναφερόμαστε στην υπόθεση ης ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ των εμβολιασμών αλλά και στην ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ με κάθε μέσο (ακόμη και στρατιωτικού) της Ουκρανίας που δοκιμάζεται από την βάρβαρη Ρωσική εισβολή.   
Και αυτό πιστώνεται στα θετικά του Νίκου Ανδρουλάκη. 

@ Παραμύθια της Χαλιμάς που ανακυκλώνουν συστηματικά, η «Αυγή», το Documento και η «Δημοκρατία» (οι εκδότες των δύο τελευταίων, ως γνωστόν, αναμένεται να απολογηθούν τις επόμενες μέρες για σειρά κακουργημάτων σε ότι έχει να κάνει με σκευωρία της Novartis) είναι τα όσα γράφονται για τις σχέσεις Μητσοτάκη – Δένδια. 
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο Lykavitos.gr, υπάρχει 24ωρη «ανοιχτή γραμμή» μεταξύ Μαξίμου και ΥΠΕΞ, ενώ και το Σάββατο οι δύο άνδρες συναντήθηκαν για περισσότερο από μια ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου σε εξαιρετικό κλίμα.
Οπότε μην «τσιμπάτε» με την ΣΥΡΙΖΑΙΚΗ δημοσιογραφική… παπαρολογία    

@ Μεγάλη αναταραχή όπως μαθαίνουμε προκάλεσε στον Ρωσικό παράγοντα η πρόταση της Προέδρου της Κομισιόν Φον ντερ Λάιεν  να αποφασισθεί η απαγόρευση της λειτουργίας του Russia Today, του Sputnik και των «θυγατρικών τους».
Αλήθεια μεταξύ των «θυγατρικών» του Russia Today και του Sputnik περιλαμβάνεται και ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι που καθημερινά αναπαραγάγει τα ασύστολα ψεύδη της Ρωσικής προπαγάνδας; 
Και το οποίο διατηρεί μόνιμο και ανοιχτό δίαυλο με την Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα; 

 @ Το παράδοξο με τη ρωσική επιρροή στην Ελλάδα επιβεβαιώνεται πάντως και τις τελευταίες μέρες, παρότι έχουμε μια ξεκάθαρη Ρωσική εισβολή σε μια ανεξάρτητη χώρα, επειδή αρνήθηκε να υποταχθεί στις «εντολές» του νεοτσάρου της Μόσχας. 
Έτσι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι συνδεδεμένη με το ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας συνεχίζει να αλληθωρίζει προς τη Ρωσία.
Μάλιστα οι λεγόμενοι φιλορώσοι διαπερνούν παράλληλα όλο το πολιτικό φάσμα.
Στην Άκρα Δεξιά την παραδοσιακή Δεξιά και την Άκρα Αριστερά, ένα σημαντικό κομμάτι πιστεύει ακόμη τα παραμύθια για τη φιλική Ρωσία που θα μας σώσει από τους Τούρκους.
Ακόμη και τώρα που η Μόσχα είναι αυτή που ενισχύει με υπερσύγχρονα όπλα τον σουλτάνο, ένα κρίσιμο μέρος του πληθυσμού περιμένει τη… σωτηρία από τη Μόσχα.
Πάντως η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών είναι ξεκάθαρα πλέον με την πλευρά των δοκιμαζόμενων Ουκρανών.   

@ Πολύ υψηλό είναι το ενδεχόμενο ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ της Ρωσίας, αφού το κόστος ασφάλισης του κρατικού της χρέους αυξήθηκε σε επίπεδο-ρεκόρ μετά τις σκληρότερες κυρώσεις προς τη χώρα που ώθησαν τη Μόσχα να λάβει έκτακτα μέτρα για να θωρακίσει τον χρηματοπιστωτικό της τομέα.
Τα CDS για πενταετές ομόλογο 10 εκατ. Δολαρίων, διαμορφωνόταν στα 4 εκατ. Δολάρια προκαταβολικά και 100.000 δολάρια ετησίως, ποσά που υποδηλώνουν πιθανότητα ΧΡΕΟΚΟΚΟΠΙΑΣ στο 56%, σύμφωνα με την ICE Data Services.
Το ICE είναι ο κύριος οίκος εκκαθάρισης για τα ευρωπαϊκά CDS.
Οι νέες δυτικές κυρώσεις απομονώνουν περαιτέρω την πλούσια σε commodities Ρωσία από την παγκόσμια χρηματοδότηση, επιδιώκοντας να αποτρέψουν την κεντρική της τράπεζα από το να χρησιμοποιήσει ξένα αποθεματικά για να καταπολεμήσει τις κυρώσεις.
Οι όγκοι συναλλαγών αυξήθηκαν την Παρασκευή, καθώς η τιμή προστασίας του χρέους κατέγραψε πτώση-ρεκόρ, κλείνοντας μια εβδομάδα με σοβαρές διακυμάνσεις στις τιμές. 

@ Ακόμη κι όσοι ΣΥΡΙΖΑίοι κατάφεραν να «καταπιούν» και να «χωνέψουν» τελικώς την επιστράτευση του Γιώργου Χουλιαράκη στην Τράπεζα της Ελλάδος στο πλευρό του Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και το συνακόλουθο «ΟΚ» που φέρεται να έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας προς τούτο, έχουν μείνει με το στόμα ανοιχτό διαβάζοντας και ακούγοντας πόσο... προστατευτικός είναι ο κεντρικός τραπεζίτης –και άσπονδος «φίλος» του Αλέξη Τσίπρα και της «πρώτη φορά Αριστεράς» απέναντι στο άλλοτε «πουλέν» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, σε πρόσφατα –καλά ενημερωμένα- παραπολιτικά δημοσιεύματα, ο Στουρνάρας φέρεται να άπλωσε ασπίδα προστασίας έναντι των εσωτερικών αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν στην οδό Πανεπιστημίου για την απότομη «άνοδο» του Χουλιαράκη, με το που εγκαταστάθηκε στο γραφείο του. «Ρε, για δες ο τραπεζίτης...», είναι μια φράση που ακούγεται ολοένα και συχνότερα στην Κουμουνδούρου από στελέχη που έχουν αρχίσει να προβληματίζονται μήπως... παίζεται τίποτα κάτω από τη μύτη τους. 

@ Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι βουλευτές και οι πολιτευτές του «γαλάζιου» ψηφοδελτίου της Θεσσαλονίκης. Και η βασική αιτία είναι ότι στο Μαξίμου αξιολόγησαν τους βουλευτές της περιοχής και βρήκαν ότι είναι «αδύναμοι».
Και όπως καταλαβαίνετε η μετάφραση αυτής της λέξης είναι μεγάλη ανανέωση. Το πιθανότερο σενάριο είναι να «κοπεί» η συντριπτική πλειοψηφία και τα φρέσκα πρόσωπα να είναι δυνατά, που να κάνουν τον ανταγωνισμό αδυσώπητο και αυτό δεν αρέσει στους βουλευτές που έχουν χωρίσει την συμπρωτεύουσα σε προσωπικά βιλαέτια.
Από τα «νέα» πρόσωπα που είναι σίγουρα στο ψηφοδέλτιο είναι η ευρωβουλευτής Μαρια Σπυράκη που θεωρείται βέβαιο πως θα αφήσει εκτός Βουλής κάποιον σημερινό εκλεγμένο «γαλάζιο» βουλευτή. 

@ Η καλή είδηση της ημέρας πάντως είναι πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χθες το αίτημα εκταμίευσης για την Ελλάδα 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,7 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και σχεδόν 1,9 δισ. ευρώ σε δάνεια, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), το βασικό μέσο της Next GenerationEU.
Στις 29 Δεκεμβρίου 2021, η Ελλάδα υπέβαλε στην Επιτροπή αίτημα πληρωμής με βάση την επίτευξη των 15 ορόσημων που επιλέχθηκαν στην  εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου για την πρώτη δόση.
Kαλύπτουν μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στους τομείς της ενεργειακής απόδοσης, της ηλεκτρικής κινητικότητας, της διαχείρισης απορριμμάτων, της αγοράς εργασίας, της φορολογίας, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της υγειονομικής περίθαλψης, των δημόσιων συγκοινωνιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συνολικά κεφάλαια που θα αντλήσει η χώρα μας ανέρχονται σε 30,50 δισ. ευρώ: 17,77 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,73 δισ. σε δάνεια, το 13% των οποίων (3,96 δισ. ευρώ) εκταμιεύτηκε στην Ελλάδα σε προχρηματοδότηση στις 9 Αυγούστου 2021.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κοινή δράση της Ομάδας Streetwork του ΟΚΑΝΑ με ομάδα εθελοντών - Η στήριξη του Γρηγόρη Δημητριάδη

Για ακόμα μια φορά, ο τέως Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, υποστηρίζει τις δράσεις της Ομάδας Παρέμβασης στο δρόμο-Streetwork του Οργανισμού Κατά των ...

Στέφανος Κασσελάκης: Παρακολούθησε την Ακολουθία του Επιταφίου στην Κέρκυρα μαζί με τον Τάιλερ

Στον Ιερό Ναό της Μητρόπλης Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης στην Κέρκυρα βρέθηκε για την Ακολουθία και την περιφορά του Επιταφίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Ο Σ...

Φόρτωση άρθρων...