Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Οι δημοσκοπήσεις... μίλησαν και είπαν πολλά - Πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό στον δρόμο προς τις Ευρωεκλογές

Παρασκήνιο

Ολοκληρώθηκε η δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων από τις εταιρείες σχετικά με τις τάσεις στο εκλογικό σώμα κατά τον Φεβρουάριο.

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων αναλύονται από τα κομματικά επιτελεία, αλλά σε κάθε περίπτωση, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι την κάλπη των Ευρωεκλογών και μπορεί να υπάρξουν μεγαλύτερες ανατροπές και ενδεχομένως ακόμη μεγαλύτερες εκπλήξεις!

Του Λουκά Γεωργιάδη

Ειδικότερα:

  1. Η φθορά της κυβέρνησης είναι δεδομένη και αυτό ίσως να το έχει προκαλέσει η... ίδια! Άνοιξε θέματα όπως ο νόμος των ομόφυλων ζευγαριών, βρέθηκε σε θέση άμυνας στο θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων, πήρε το ρίσκο της ακύρωσης της εξεταστικής περιόδου σε πολλά δημόσια πανεπιστήμια, λόγω των αντιδράσεων για το νόμο που αφορά τη λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, ενώ ήρθε και σαν "κερασάκι στην τούρτα", η αναβίωση της φρίκης των Τεμπών. Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών πιστεύει ότι θα υπάρξει συγκάλυψη ευθυνών, καθώς οι 32 κατηγορούμενοι δεν είναι... αρκετοί, καθώς πρέπει να... πληρώσουν και πολιτικοί. Πάντως, στο κάδρο δεν φαίνεται να είναι τόσο... εμφανής η παρουσία του βασικού υπαίτιου, δηλαδή του σταθμάρχη της Λάρισας, ο οποίος από πρακτικά άσχετος και ανίκανος, αποδείχθηκε άκρως επικίνδυνος. Ο Μητσοτάκης δείχνει να μην ανησυχεί και από τις κινήσεις του φαίνεται ότι έχει άσσους στο μανίκι του έως τις Ευρωεκλογές. Θα σηκώσει το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας, καθώς, τώρα που η ΝΔ βρίσκεται υπό πίεση, ο ίδιος είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένος να προβληθεί ως το ισχυρό "χαρτί", με βάση τα ποσοστά σε επίπεδο δημοφιλίας και καταλληλότητας για την πρωθυπουργία.
  2. Δεύτερο κόμμα είναι οι... "Αναποφάσιστοι", οι οποίοι αναλογικά, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία και επί της ουσίας αποτελούν τους απογοητευμένους, που για διάφορους και διαφορετικούς λόγους ξανασκέφτονται εάν θα την ψηφίσουν, ενώ, μάλλον οι περισσότεροι είναι πεπεισμένοι ότι δεν υπάρχει εναλλακτική. Η συμμετοχή τους ή μη στις προσεχείς εκλογές, θα είναι καθοριστική για το τελικό αποτέλεσμα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι συντριπτική πλειονότητα αυτών, λόγω της χαλαρής διαδικασίας των Ευρωεκλογών, θα θέλει να στείλει ένα μήνυμα στα τρία κόμματα εξουσίας, κινούμενο σε αντισυστημικό μοτίβο, με τάση προς τα δεξιά...
  3. Το γεγονός ότι η κοινωνία γυρίζει την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύει ότι έως το 2027, δύσκολα θα έχει ξεχωρίσει κάποιος από τον Κασσελάκη ή τον Ανδρουλάκη, ώστε να χτυπήσουν στα ίσια τον Μητσοτάκη. Όμως, μπορεί και ο Μητσοτάκης να μην επιτύχει την πολυπόθητη αυτοδυναμία και να απαιτηθεί η σύμπραξη δύο κομμάτων για τη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό δεν θα αποτελεί ένα καλό νέο για τις αγορές, οι οποίες επισημαίνουν διαρκώς ότι η αλλαγή σελίδας για την Ελλάδα και το success story στην οικονομία, έχουν ως βάση την πολιτική σταθερότητα και την πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας. Όταν τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν στις δημοσκοπήσεις, χωρίς την αναγωγή ψήφου, τα 3/4 της συνολικής εκλογικής δύναμης της Νέας Δημοκρατίας, αυτό λέει πάρα πολλά. Ακόμη και το άθροισμα των ποσοστών ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέας Αριστεράς υπολείπεται της Νέας Δημοκρατίας!

Στη χθεσινή δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, η ΝΔ χωρίς αναγωγή βρίσκεται στο 27% από 28,2% στην προηγούμενη δημοσκόπηση, το ΠΑΣΟΚ στο 11,5% από 12,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 10,5% από 10,2%. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι ανεβάζει οριακά το ποσοστό του, που κινείται εντός του στατιστικού σφάλματος.

Το ΠΑΣΟΚ με τη στροφή προς τον... ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον απογοητεύει τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους, οι οποίοι σε επίπεδο εθνικών εκλογών θα προτιμούσαν να ψηφίσουν Μητσοτάκη. Το χειρότερο για τους Κασσελάκη και Ανδρουλάκη είναι ότι δεν μπορούν να αθροίσουν δυνάμεις για να "χτυπήσουν" τον Μητσοτάκη. Αν υπήρχε περίπτωση συγχώνευσης... δι' απορροφήσεως, ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ θα έφευγαν προς τη Νέα Δημοκρατία, ενώ τη μεγαλύτερη ζημιά θα πάθαινε ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θα τροφοδοτούσε τη "Νέα Αριστερά", την "Πλεύση Ελευθερίας" και το ΚΚΕ.

Το ενδεχόμενο μιας συνένωσης δυνάμεων μεταξύ των δύο αυτών κομμάτων θα ισοδυναμούσε με την ανάμειξη... ούζου με ουίσκι! Είναι σίγουρο ότι σε μια τέτοια περίπτωση, αν κάποιος πιει την "μπόμπα" θα καταλήξει στο νοσοκομείο! Συνεπώς, ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να απειληθεί ούτε σ΄ αυτήν την περίπτωση, ενώ τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά των Κασσελάκη και Ανδρουλάκη, όπως π.χ. η καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, οδηγούν σε τραγικά ποσοστά. Πάει αυτό...

  • Οι... sugar commounists του Περισσού εξακολουθούν να κινούνται σ΄ ένα παράλληλο σύμπαν και φαίνεται ότι η καταψήφιση του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, ζημίωσε το ΚΚΕ. Ο Κουτσούμπας είναι... ντεφορμέ και δεν θυμίζει σε τίποτα τις ατάκες της περιόδου των εθνικών εκλογών. Κατά το κοινώς λεγόμενο τα έχει... φτύσει, οπότε, τόσο αυτός και τα στελέχη, όσο και οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ που ονειρεύονται τη... σοσιαλιστική επανάσταση, καλύτερα να πάνε για... ύπνο ή να κάνουν καμιά δουλειά της προκοπής από το να είναι "επαγγελματίες κομμουνιστές".
  • Ως ανερχόμενη δεξιά δύναμη αυτή τη στιγμή έχει αναδειχθεί η "Ελληνική Λύση" του Κυριάκου Βελόπουλου, που παίρνει κόσμο από τη ΝΔ, λόγω του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Το συγκεκριμένο κόμμα "συνεγείρει" ανθρώπους της εκκλησίας, εκκλησιαστικούς λειτουργούς και παράγοντες, φουλ "Πουτινόφιλους" και "ψεκασμένους".
  • Οι "Σπαρτιάτες" έχουν περάσει στη ζώνη της πλήρους αδιαφορίας, καθώς ο "αρχηγός" Κασιδιάρης έχει αποσύρει την εμπιστοσύνη του στον Στίγκα, ενώ το πιθανότερο ενδεχόμενο για την τύχη τους, είναι η μη... αδειοδότηση για συμμετοχή στις Ευρωεκλογές.
  • Η "Νίκη" παραμένει ένα ημίκλειστο κλαμπ που πιστεύει στη Ρωσία, στον Πούτιν και στην... επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, προσελκύοντας κοινό κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, "πουλώντας"... κατανυκτική ατμόσφαιρα με... ψαλμωδίες και ήχους... πλάγιους βυζαντινούς!
  • Η Πλεύση Ελευθερίας δεν έχει καταφέρει να συναρπάσει τα πλήθη, αλλά τα... καταδρομικά "γιουρούσια" της Κωνσταντοπούλου κατά του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να φέρει λίγους... πελάτες παραπάνω.
  • Η "Νέα Αριστερά" προσπαθεί να τραβήξει απογοητευμένους Αντι-Κασσελακικούς και θα προσπαθήσει να μετρήσεις τις δυνάμεις της στις Ευρωεκλογές, ευελπιστώντας ότι στις εκλογές του 2027, θα μπορέσει να τραβήξει κόσμο και να μπει έστω και οριακά στη Βουλή.
  • Όσο για το ΜεΡΑ 25 του ανεκδιήγητου Βαρουφάκη, ο στόχος είναι να ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο του 3% και ας μην βγάλει Ευρωβουλευτή. Απλά θέλει να εγγράψει υποθήκη για τις εθνικές εκλογές του 2027.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ιερώνυμος για παρουσία Μητσοτάκη στη Μητρόπολη: «Εδώ είμαστε για να γιορτάσουμε, όλα τα άλλα τα βρίσκουμε» (Photos)

Στην αποκατάσταση των σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας φαίνεται ότι προσβλέπουν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος. Λίγες...

Φόρτωση άρθρων...