Τρίτη
31 Ιανουαρίου 2023

Πως θα γίνει η «επιστροφή» των μαρμάρων στην Ελλάδα - Η βασική πρόταση που συζητούν Λονδίνο και Αθήνα

Μυστικές συναντήσεις του Προέδρου του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν τόσο με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, όσο και με τον Υπουργό εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Παρασκήνιο

Έχει φουντώσει το τελευταίο διάστημα η διαχρονική συζήτηση για το πάγιο αίτημα της χώρας μας να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο.

Φαίνεται μάλιστα πως οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό.

Το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν μπορεί να αφαιρέσει εκθέματα της συλλογής του. Την ίδια ώρα είναι απίθανο η ελληνική κυβέρνηση να δεχτεί την λύση του δανεισμού των εκθεμάτων. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τις συζητήσεις σε νέο ναυάγιο, ωστόσο όπως φαίνεται υπάρχει καλή θέληση να ξεπεραστεί και αυτό το εμπόδιο. 

Η τηλεόραση του ΑΝΤ1 μετέδωσε, μάλιστα, πληροφορίες για το πως μπορεί να γίνει στην πράξη εφικτή η έκθεση των αρχαιοτήτων στην Ελλάδα.

Ο ανταποκριτής του καναλιού στη Βρετανία, Ισαάκ Καριπίδης, αποκάλυψε την φόρμουλα που έχει τεθεί επί τάπητος.

«Μιλώντας χθες το βράδυ με ανώτερο κρατικό αξιωματούχο της Βρετανίας, που ασχολείται με το θέμα, μου είπε το εξής πολύ σημαντικό: “Με δεδομένο πως ποτέ καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τη λύση του δανεισμού, ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, χωρίς να αλλάξει ο νόμος του 1963, που απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά στο Βρετανικό Μουσείο να αφαιρέσει αντικείμενα από τις συλλογές του, είναι το Βρετανικό Μουσείο να ανοίξει ένα είδος παραρτήματος στην Ελλάδα“» ανέφερε.

Ο Βρετανός αξιωματούχος εξήγησε πως «έτσι, τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα εξακολουθούν να ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο, όπως ο νόμος επιβάλλει, αλλά την ίδια στιγμή θα βρίσκονται στην Αθήνα, όπως επιθυμεί η ελληνική πλευρά».

Γλυπτά του Παρθενώνα

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο ο Γιώργος Γεραπετρίτης αποκάλυψε ότι έχει συναντηθεί με τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν ώστε να συζητήσουν για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

«Είναι αλήθεια ότι υπάρχει διάλογος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου» δήλωσε στον Guardian ο υπουργός Επικρατείας ο οποίος συμπλήρωσε πως «πρόκειται για προκαταρκτικές συνομιλίες και, ναι, έχω συναντηθεί με τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, για να συζητήσουμε το θέμα».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σπύρος Καπράλος, Συγκρούσεις και Πολιτική Επικοινωνία: Η ανατομία ενός War Room, Εκδόσεις Παπαζήση (2019)

Οι εθνικές εκλογές πλησιάζουν και οι υποψήφιοι όλων των κομμάτων παίρνουν θέση μάχης με φόντο μια νέα εκλογική αναμέτρηση. Κάθε πολιτικό πρόσωπο που εμπλέκεται στη συγκεκριμένη δια...

Συνηγορός Καϊλή: «Δεν λέει πουθενά ότι έδωσε τη βαλίτσα με τα χρήματα στον πατέρα της για να τα κρύψει»

«Πουθενά δεν λέει ότι έδωσε την βαλίτσα με τα χρήματα στον πατέρα της για να τα κρύψει». Αυτή είναι η πρώτη αντίδραση του Μιχάλη Δημητρακόπουλου, δικηγόρου της Εύας Καϊλή με αφορμή...

Φόρτωση άρθρων...