Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Πως θα γίνει η «επιστροφή» των μαρμάρων στην Ελλάδα - Η βασική πρόταση που συζητούν Λονδίνο και Αθήνα

Μυστικές συναντήσεις του Προέδρου του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν τόσο με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, όσο και με τον Υπουργό εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Παρασκήνιο

Έχει φουντώσει το τελευταίο διάστημα η διαχρονική συζήτηση για το πάγιο αίτημα της χώρας μας να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο.

Φαίνεται μάλιστα πως οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό.

Το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν μπορεί να αφαιρέσει εκθέματα της συλλογής του. Την ίδια ώρα είναι απίθανο η ελληνική κυβέρνηση να δεχτεί την λύση του δανεισμού των εκθεμάτων. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τις συζητήσεις σε νέο ναυάγιο, ωστόσο όπως φαίνεται υπάρχει καλή θέληση να ξεπεραστεί και αυτό το εμπόδιο. 

Η τηλεόραση του ΑΝΤ1 μετέδωσε, μάλιστα, πληροφορίες για το πως μπορεί να γίνει στην πράξη εφικτή η έκθεση των αρχαιοτήτων στην Ελλάδα.

Ο ανταποκριτής του καναλιού στη Βρετανία, Ισαάκ Καριπίδης, αποκάλυψε την φόρμουλα που έχει τεθεί επί τάπητος.

«Μιλώντας χθες το βράδυ με ανώτερο κρατικό αξιωματούχο της Βρετανίας, που ασχολείται με το θέμα, μου είπε το εξής πολύ σημαντικό: “Με δεδομένο πως ποτέ καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τη λύση του δανεισμού, ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, χωρίς να αλλάξει ο νόμος του 1963, που απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά στο Βρετανικό Μουσείο να αφαιρέσει αντικείμενα από τις συλλογές του, είναι το Βρετανικό Μουσείο να ανοίξει ένα είδος παραρτήματος στην Ελλάδα“» ανέφερε.

Ο Βρετανός αξιωματούχος εξήγησε πως «έτσι, τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα εξακολουθούν να ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο, όπως ο νόμος επιβάλλει, αλλά την ίδια στιγμή θα βρίσκονται στην Αθήνα, όπως επιθυμεί η ελληνική πλευρά».

Γλυπτά του Παρθενώνα

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο ο Γιώργος Γεραπετρίτης αποκάλυψε ότι έχει συναντηθεί με τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν ώστε να συζητήσουν για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

«Είναι αλήθεια ότι υπάρχει διάλογος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου» δήλωσε στον Guardian ο υπουργός Επικρατείας ο οποίος συμπλήρωσε πως «πρόκειται για προκαταρκτικές συνομιλίες και, ναι, έχω συναντηθεί με τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, για να συζητήσουμε το θέμα».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τούρτα με λάθος ηλικία στα κεράκια έσβησε ο Κασσελάκης για τα γενέθλιά του (Videos&Photos)

Σε ψαροταβέρνα στη Θήβα έφαγε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ορκωμοσία στον στρατό μαζί με τον σύζυγό του, Τάιλερ Μακμπέθ, τους γονείς του, τους συνεργάτες του και στρατιώτες από τ...

Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι...

Η πρόταση δυσπιστίας απορρίφθηκε από 159 βουλευτές, καθώς στους 158 της Νέας Δημοκρατίας, προστέθηκε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κατσιβαρδάς που προέρχεται από τους "Σπαρτιάτες". ...

Φόρτωση άρθρων...