Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

Πού κρίθηκε η «μάχη» για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ 

Η διαφορά δέκα ποσοστιαίων μονάδων ανάμεσα στον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Γιώργο Παπανδρέου μοιάζει δύσκολο να καλυφθεί. Αυτό φαίνεται να αναγνωρίζουν ακόμα και οι συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού. 

Η διαφορά έκανε πολλούς να πιστεύουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου στη δήλωσή του, μπροστά στον κίνδυνο να καταποντιστεί με ευρύτατη διαφορά, θα ανακοίνωνε ότι δεν θα κατέλθει στον δεύτερο γύρο, αναγνωρίζοντας τη νίκη του ευρωβουλευτή. 

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, καθώς ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη δήλωσή του έδωσε ραντεβού στους πολίτες για την άλλη Κυριακή.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης διπλασίασε τα ποσοστά του από το 2017 καθώς τότε στον πρώτος γύρο είχε συγκεντρώσει 51.736 ψήφους (ποσοστό 24,73%) και στον δεύτερος γύρο 66.483 ψήφους (43,25%).

Στις εσωκομματικές εκλογές του 2017 στον πρώτο γύρο η Φώφη Γεννηματά είχε πάρει 86.330 ψήφους (ποσοστό 41,27%) και στον δεύτερο γύρο 87.230 (ποσοστό 56,75%).

Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα στις μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας, ο Νίκος Ανδρουλάκης κυριάρχησε στην Κρήτη όπου πήρε ποσοστό άνω του 60%, αλλά και σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία και Νησιά.

Η δύναμη του Γιώργου Παπανδρέου ήταν κυρίως στην Αθήνα, ενώ στην Αττική πρώτευσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, όπως και στον Πειραιά.

Το ενδιαφέρον φαίνεται ότι εστιάζεται στην στρατηγική των υποψηφίων για τον δεύτερο γύρο. Οι Ανδρέας Λοβέρδος, Παύλος Χρηστίδης, Παύλος Γερουλάνος, στις δηλώσεις τους απέφυγαν να πάρουν θέση. 

Πάντως, άπαντες οι προαναφερθέντες μίλησαν για την ανάγκη ενότητας του χώρου, ξορκίζοντας έτσι ενδεχόμενο διασπαστικών κινήσεων. Στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη θεωρούν δεδομένη την επικράτησή του στον δεύτερο γύρο με ακόμη μεγαλύτερη διαφορά, καθώς εκτιμούν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει «δεξαμενές» τέτοιες που να του επιτρέψουν καν να απειλήσει την κυριαρχία Ανδρουλάκη. 

Κομματικές πηγές προβλέπουν ότι την επόμενη Κυριακή θα προσέλθουν στις κάλπες λιγότεροι πολίτες, ωστόσο όσοι έλθουν από τους άλλους υποψηφίους «θα επιλέξουν στην πλειοψηφία τους να πάνε με τον νικητή».

Στο επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου επικρατεί μούδιασμα, καθώς βλέπουν ότι η ανατροπή είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ωστόσο «χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δίνεται» όπως έλεγαν. 

Προσδοκούν στις ψήφους από τους Χάρη Καστανίδη, Παύλο Γερουλάνο και Παύλο Χρηστίδη, αν και ουδείς μπορεί να προβλέψει πόσοι από αυτούς θα προσέλθουν στο δεύτερο γύρο και ακόμη περισσότερο εάν θα πάνε με το ρεύμα ή θα επιλέξουν να στηρίξουν Παπανδρέου. 

Οι επιτελείς του θα δώσουν βάρος την εβδομάδα που έρχεται σε εμφανίσεις και πολιτική αντιπαράθεση με τον Νίκο Ανδρουλάκη δίνοντας έμφαση στην πολιτική ταυτότητα του ΚΙΝΑΛ και της παράταξης. 

Δεν είναι ακόμη βέβαιο εάν ο Γιώργος Παπανδρέου θα θελήσει να προσέλθει αυτή τη φορά σε debate για τον δεύτερο γύρο, κόντρα στον νικητή του πρώτου γύρου.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στην Τήνο για το Πάσχα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην Τήνο θα περάσει τις ημέρες του Πάσχα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την οικογένειά του, σε μία μικρή ανάπαυλα πριν από την προεκλογική περίοδο εν όψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίο...

Φόρτωση άρθρων...