Τρίτη
21 Μαΐου 2024

Που οδηγεί η ένταση; Oι επιδιώξεις της Τουρκίας και το εθνικό μέτωπο στην Ελλάδα

Παρασκήνιο

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα η κλιμακούμενη ένταση από την πλευρά της Τουρκίας με ρητορική που παραπέμπει σε πολεμικό κλίμα προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για το τι θέλει να κερδίσει ο Ερντογάν μέσα από αυτή τη στρατηγική. Μπορεί άραγε ο Τούρκος πρόεδρος να επιδιώξει ένα θερμό επεισόδιο και αν ναι, γιατί;

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι λεονταρισμοί της Άγκυρας έχουν δύο στόχους.

Αφενός να μεταφέρουν το ενδιαφέρον της εσωτερικής κοινής γνώμης αλλού, όχι στα σύνθετα και πολλαπλά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της γείτονος. Αφετέρου ο Ερντογάν πιστεύει και πιέζει να δημιουργηθούν τετελεσμένα και να οδηγήσει την Ελλάδα στο τραπέζι του διαλόγου σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτησης, εγείροντας θέματα και "γκρίζες ζώνες" που ουσιαστικά δεν υφίστανται.

Με άλλα λόγια, η Άγκυρα επιδιώκει να επιβάλλει την ατζέντα της, σηκώνοντας στα ύψη τους τόνους απέναντι στην Αθήνα. Από τη δική της πλευρά, η ελληνική Κυβέρνηση παρακολουθεί την έντονη προκλητικότητα των γειτόνων με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, εμμένοντας στις καθαρές θέσεις σχετικά με το τι αποτελεί αντικείμενο διαλόγου με την Τουρκία.

Πέρα από τη στρατηγική διεθνοποίησης του ζητήματος με στόχο να εκθέτει σε κάθε ευκαιρία την απαράδεκτη συμπεριφορά του καθεστώτος Ερντογάν απέναντι σε μία χώρα που εκτός των άλλων είναι και σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, η Αθήνα έχει θέσει σε απόλυτη ετοιμότητα τις διπλωματικές και αμυντικές υπηρεσίες της χώρας, προκειμένου να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα και αν χρειαστεί την εθνική της κυριαρχία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα και μπροστά στην κλιμάκωση της ακραίας ρητορικής από την απέναντι όχθη, σχηματοποιείται στο εσωτερικό της χώρας ένα αρραγές μέτωπο, το οποίο στέλνει και ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως η χώρα ενωμένη εμφανίζεται έτοιμη για να αντιμετωπίσει μια δύσκολη συγκυρία στα εθνικά της θέματα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Θεσσαλονίκη: Δίπλα – δίπλα Κασσελάκης και Ανδρουλάκης στις εκδηλώσεις για την Γενοκτονία των Ποντίων

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσαν το «παρών» στις εκδηλώσεις– Να μην σταματήσουν ποτέ οι προσπάθειες για τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ποντίων δήλωσε ο δή...

Φόρτωση άρθρων...