Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, σήμερα η Άγκυρα απέστειλε ηλεκτρονικές επιστολές με τις θέσεις και τις απόψεις της σχετικά με την επίλυση των «προβλημάτων του Αιγαίου» -με την υπογραφή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου– σε 25 πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, στα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και στον Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ελήφθησαν από διπλωματικές πηγές, όπως αναφέρει το Anadolu, στις επιστολές που εστάλησαν την 1η Σεπτεμβρίου, δόθηκε έμφαση στις «παράνομες δράσεις» και τα «μαξιμαλιστικά αιτήματα» της Ελλάδας, όπως λέει η Άγκυρα.

Η επιστολή αναφέρει ότι υπάρχει μια σειρά από στενά συνδεδεμένα και αλληλένδετα προβλήματα στο Αιγαίο, όπως το πλάτος των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου, η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των χωρικών υδάτων, η παραβίαση του μη στρατιωτικού καθεστώτος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και ότι υπάρχουν νησιά, βραχονησίδες και βράχια, καθώς επίσης περιοχές εξυπηρέτησης όπως SAR, FIR και NAVTEX που δεν ανήκουν στην ελληνική κυριαρχία σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται στην επιστολή ότι η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι έχει δέκα ναυτικά μίλια εναέριου χώρου, παρά το ότι το πλάτος των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο είναι 6 ναυτικά μίλια, υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει μη επικαλυπτόμενα χωρικά ύδατα και σύνορα εναέριου χώρου, ενώ η όποια κατάσταση δεν αναγνωρίζεται από καμία άλλη χώρα.

Ακόμα, αναφέρεται πως η Τουρκία πιστεύει ότι τα ζητήματα του Αιγαίου μπορούν να επιλυθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου με την αμοιβαία αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των έννομων συμφερόντων των δύο χωρών.

Η επιστολή καταλήγει διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, καθώς αναφέρει ότι… παρά την στάση της Τουρκίας υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας, η Ελλάδα αποφεύγει τον διάλογο, κλιμακώνει τις εντάσεις και μεταφέρει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέρος των προβλημάτων του Αιγαίου.