Τρίτη
06 Δεκεμβρίου 2022

Ρουμπάτης στην Εξεταστική Επιτροπή: «Ναι, παρακολουθούσαμε τον Πιτσιόρλα, ενημέρωσα τον Τσίπρα»

Την παρακολούθηση του Στέργιου Πιτσιόρλα παραδέχθηκε σύμφωνα με πληροφορίες ο Ιωάννης Ρουμπάτης, κατά την κατάθεσή το ενώπιον των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής.

Ο διοικητής της ΕΥΠ την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ, φέρεται να είπε ότι ο Στέργιος Πιτσιόρλας, τότε επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ και διορισμένος από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, διαπραγματευόταν την πώληση τεράστιας έκτασης εθνικού εδάφους σε ξένες εταιρείες που σχετίζονται με τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας και την οικογένεια Άσαντ.

Προκειμένου να τεκμηριώσει τους λόγους που καθιστούσαν τότε αναγκαία την παρακολούθηση του Στέργιου Πιτσιόρλα, παρουσίασε στα μέλη της εξεταστικής, χάρτη της υπό εκποίηση έκτασης (το ⅕ ενός ελληνικού νησιού με 10 χιλιόμετρα ακτογραμμή)  (σ.σ. εκτιμάται ότι πρόκειται για τη Ζάκυνθο), ενώ αποκάλυψε και τα ονόματα των τότε υποψήφιων επενδυτών.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο Ιωάννης Ρουμπάτης φέρεται να είπε ότι ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα για τις πληροφορίες που έχουν περιέλθει στην ΕΥΠ αναφορικά με την δράση ενός τεχνοκράτη (σ.σ. του κ. Πιτσιόρλα) για να προσθέσει ότι ο τότε Πρωθυπουργός του ζήτησε να συνεχίσει την παρακολούθηση. 

Ο Ιωάννης Ρουμπάτης υποστήριξε ότι η επισύνδεση στο κινητό τηλέφωνο του Στέργιου Πιτσιόρλα σταμάτησε όταν ο δεύτερος προήχθη από τον Αλέξη Τσίπρα από πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ σε υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ρουμπάτης: «Η εισαγγελέας δεν θα υπέγραφε την επισύνδεση Ανδρουλάκη αν δεν ήταν σύμφωνη με το νόμο»

Εκτός αυτών, ο μάρτυρας αν και υποστήριξε αρχικά πως δεν προτίθεται να επικαλεστεί το απόρρητο, αρνήθηκε στην συνέχεια να ενημερώσει τα μέλη της εξεταστικής αναφορικά με τις πληροφορίες που παρείχε στον τότε Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις παρακολουθήσεις του Σπύρου Σαγιά και Στέργιου Πιτσιόρλα με τον ισχυρισμό ότι αποτελούν ιδιωτικές συζητήσεις. Σε άλλο σημείο ο Ιωάννης Ρουμπάτης φέρεται να υποστήριξε πως μόνο στην επιτροπή Θεσμών μπορεί να τοποθετηθεί επί θεμάτων της ΕΥΠ και όχι στην εξεταστική ενώ παραδέχθηκε ότι ο διοικητής και το προσωπικό των μυστικών υπηρεσιών ακόμα και ενώπιον δικαστικών αιθουσών.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο Ιωάννης Ρουμπάτης κλήθηκε να απαντήσει και για τις αποκαλύψεις της πρώην Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία σε συνέντευξη της στα «Παραπολιτικά» είπε πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε στην κατοχή του απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες από παρακολουθήσεις τις ΕΥΠ. 

Ο μάρτυρας φέρεται και πάλι να απέφυγε την παροχή απαντήσεων υποστηρίζοντας πως όσα είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου μπορεί να είναι αλήθεια… μπορεί και όχι.

Ο Ιωάννης Ρουμπάτης κλήθηκε να εκφράσει γνώμη για το αν είναι νόμιμη η παρακολούθηση βουλευτών ή ευρωβουλευτών για να υποστηρίξει ότι κατά την άποψή του είναι παράνομη ενώ επανέλαβε ότι για όλα τα θέματα που χειρίστηκε ο ίδιος ενημέρωνε τον τότε πρωθυπουργό είτε προφορικά είτε με γραπτά σημειώματα. 

Ωστόσο, στην συνέχεια φέρεται να είπε πως θα μπορούσε να δικαιολογηθεί η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη αρκεί να υπήρχε τεράστιος όγκος πληροφοριών καθώς και ότι η αρμόδια εισαγγελέας για την εποπτεία της ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου, έχει τεράστια εμπειρία και δεν θα ‘άναβε το «πράσινο φως» για την επισύνδεση χωρίς τεκμηρίωση.

Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ φέρεται παραδέχθηκε ότι τα ηλεκτρονικά αρχεία της υπηρεσίας για τις επισυνδέσεις καταστρέφονται, διατηρούνται όμως γραπτές σημειώσεις για 2 χρόνια, εκτιμώντας πως και για την υπόθεση Ανδρουλάκη θα έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο. Ο ίδιος φέρεται μάλιστα να μίλησε για φακέλους ειδικού χειρισμού στους οποίους έχουν πρόσβαση ελάχιστοι υπάλληλοι της ΕΥΠ.

Αναφορικά με τα παράνομα λογισμικά παρακολούθησης φέρεται να είπε ότι επί δικής του θητείας δεν υπέπεσε στην αντίληψή του η ύπαρξη συστήματος spyware στην Ελλάδα, είτε από ιδιώτη είτε από κρατικό φορέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ιωάννης Ρουμπάτης φέρεται να συμφώνησε με τον τρόπο που οι ελληνική κυβέρνηση, πρώην και νυν, αντιμετωπίζει τις απόπειρες εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία και δικαιολόγησε την σημαντική αύξηση των νόμιμων επισυνδέσεων, εξαιτίας των αυξημένων μεταναστευτικών ροών και των λοιπών εθνικών κινδύνων που προκύπτουν.

Ρουμπάτης: «Πιθανόν εκτός ελληνικής επικράτειας η παρακολούθηση του ΚΚΕ»

Σχετικά με τις παρακολουθήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ ο Ιωάννης Ρουμπάτης διέψευσε κατηγορηματικά την εμπλοκή της ΕΥΠ ενώ δεν απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρχει εμπλοκή άλλων δυνάμεων εκτός ελληνικής επικράτειας.

Ακόμα, χαρακτήρισε τον προκάτοχό του στη διοίκηση της ΕΥΠ, Θεόδωρο Δραβίλλα, ως πολύ σοβαρό και προσεκτικό άνθρωπο, τονίζοντας πως ό,τι έκανε, το έκανε με πολλή προσοχή.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ανανεωτική Αριστερά: «Το μόνο πράγμα που ενδιαφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πάση θυσία να επιστρέψει στην εξουσία»

Στη λογική της αυτόνομης πορείας του ΠΑΣΟΚ επιμένει η Ανανεωτική Αριστερά. Παράλληλα, ζήτησε να εκπονηθεί ένα συνεκτικό αφήγημα που να εμπνέει τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Η Σ...

Φόρτωση άρθρων...