Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Σε εγρήγορση η Ευρώπη για το β' γύρο των Προεδρικών εκλογών στη Γαλλία - Μονόδρομος η νίκη Μακρόν

Παρασκήνιο

Με κομμένη την ανάσα, αλλά και αισιοδοξία πως ο γαλλικός λαός θα αντισταθεί τελικά στην άνοδο της ακροδεξιάς παρακολουθεί η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη τη μεγάλη μάχη του δεύτερου γύρου των Προεδρικών Εκλογών. 

Σε μία περίοδο έντονων αναταράξεων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση με τον Πούτιν να συνεχίζει την αδιανόητη εισβολή στην Ουκρανία, τον αναθεωρητισμό να προκαλεί ανησυχία για περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων και τους "ακραίους" να κερδίζουν διαρκώς έδαφος σε άλλες χώρες, όπως π.χ την Ουγγαρία, η επικράτηση του Εμμανουέλ Μακρόν αποτελεί μονόδρομο για τη σταθερότητα και τη δημοκρατία. 

Παρά το γεγονός πως η πλειοψηφία των συνυποψηφίων του Γάλλου Προέδρου έσπευσε να στείλει ένα δυνατό μήνυμα ενόψει της κρίσιμης Κυριακής της 24ης Απριλίου για νίκη της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας έναντι της αστάθειας και του ακραίου λαϊκισμού, εντούτοις τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη, αφού οι ακροδεξιοί θα δώσουν τα ρέστα τους για την κατάληψη της εξουσίας, την ώρα που ένα κομμάτι του γαλλικού λαού εμφανίζεται κουρασμένο και πιεσμένο από τσα σύνθετα προβλήματα που προκάλεσε ο covid, τις επιπτώσεις ενεργειακής κρίσης και της αύξησης των τιμών σε βασικά προϊόντα. 

Έμπειροι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από την εκλογική συμπεριφορά των αναποφάσιστων και τα ποσοστά της συμμετοχής. 

Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί με έντονο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο Παρίσι, καθώς η διοίκηση Μακρόν συνιστά ένα πολύτιμο σύμμαχο της χώρας, αφετέρου η επικράτηση των δημοκρατικών δυνάμεων στη Γαλλία θα κόψει τη φόρα σε διάφορους κύκλους δεξιά και αριστερά του πολιτικού συστήματος που θέλουν να εκμεταλλευτούν ενδεχόμενη αναταραχή στην Ευρώπη για να παίξουν εκ νέου το χαρτί της αντισυστημικής ψήφου και να ανελιχθούν στο πολιτικό σκηνικό. 

Σε αυτές τις δυνάμεις συμπεριλαμβάνονται και τα κόμματα της ελληνικής αριστεράς τα οποία πέρα από τη συμπάθεια που τρέφουν στον Πούτιν, στοχεύουν στο να δημιουργήσουν ένα νέο αφήγημα, εκμεταλλευόμενοι ένα ευρύτερο κύμα αβεβαιότητας στην κοινή γνώμη για το μέλλον. 

Εν κατακλείδι, ο επόμενος κρίσιμος γύρος των Προεδρικών Eκλογών στη Γαλλία συνιστά μια ημερομηνία ορόσημο για το επέκεινα στην Ευρώπη, καθώς θα αναμετρηθούν από τη μία πλευρά οι δυνάμεις της λογικής και της ορθότητας με εκείνες της δημαγωγίας και του πολιτικού οπορτουνισμού. 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Επίθεση ΠΑΣΟΚ κατά Μητσοτάκη

Δριμεία επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ, απαντώντας στα όσα καταλόγισε ο Πρωθυπουργός κατά του Νίκου Ανδρουλάκη. Στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο πρωθυπουργ...

Σιμόπουλος: «Ο Φλώρος ήταν έξαλλος, έκανε κεφαλοκλείδωμα και έριξε μπουνιά»

Αυτόπτης μάρτυρας στο πρωτοφανές επεισόδιο στη Βουλή το μεσημέρι της Τετάρτης με πρωταγωνιστή τον ανεξάρτητο προερχόμενο από τους Σπαρτιάτες βουλευτή Κωνσταντίνο Φλώρο ήταν ο βουλε...

Φόρτωση άρθρων...