Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεκδίκησε έναν αναβαθμισμένο ρόλο για την Ελλάδα μέσα και έξω από την Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός σε πολλές δημόσιες τοποθετήσεις του τόνισε πως η χώρα δεν προστατεύει μόνο τα δικά της σύνορα, αλλά και τα σύνορα ολόκληρης της Ευρώπης. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έχει πρωταγωνιστήσει σε κοινές πρωτοβουλίες για ένα πιο ανθεκτικό και βιώσιμο ευρωπαϊκό μέλλον.

Η κορυφαίας σημασίας αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία και η έλευση των πρώτων έξι μαχητικών Rafale στην 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας, έρχονται να φωτίσουν ακόμη περισσότερο αυτή τη διάσταση, ότι δηλαδή η Αθήνα λειτουργεί κατά κάποιον τρόπο ως εμπροσθοφυλακή της Ε.Ε, βάζοντας το κοινό καλό πάνω από όλα. Ελλάδα και Γαλλία πιστεύουν πως η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για το μεγάλο άλμα που πρέπει να κάνουν οι Βρυξέλλες προς την ολοκλήρωση με τη δημιουργία ευρωστρατού.

Η Γαλλική Προεδρία δύναται στην παρούσα φάση να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία, ώστε να αναζητηθούν τα περιθώρια να προχωρήσει το επίμαχο εγχείρημα και να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις από κράτη-μέλη.

Η εξέλιξη αυτή θα καλλιεργούσε αίσθημα ασφάλειας για τους πολίτες και αυτοπεποίθησης για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς οι οποίοι ακόμη αναζητούν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις τοπικές κοινωνίες. Το σχέδιο για την κοινή αμυντική πολιτική συνιστά μια μεγάλη πρόκληση για τους ηγέτες και τους επικεφαλής της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας.

Πρέπει ακόμη πολλά βήματα να γίνουν, αλλά στο τέλος του δρόμου η Ευρώπη θα έχει πέρα από κάθε αμφιβολία θωρακιστεί και "ταραξίες" όπως ο κ. Ερντογάν θα χάσουν τον ύπνο τους.