Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Στο μικροσκόπιο της Αθήνας οι κινήσεις του Ερντογάν, με αυτοπεποίθηση και καθαρές θέσεις ο Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη

Στη Νέα Υόρκη μεταφέρεται το ενδιαφέρον στη σκιά των εξελίξεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν συμμετέχουν στη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. 

Σε μία πραγματικά δύσκολη χρονική συγκυρία, με την Τουρκία να απειλεί αδιάλειπτα την Ελλάδα και να συνεχίζει ατάραχη την επιθετική της ρητορική, αποκτά ειδικό ενδιαφέρον τα όσα θα διαδραματιστούν εντός αμερικανικού εδάφους. 

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός προσέρχεται με αυτοπεποίθηση και ετοιμότητα, αφού η Αθήνα έχει αναβαθμίσει αισθητά το ρόλο της στην νοτιοανατολική Ευρώπη και στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο ζενίθ.  

Η ελληνική πλευρά έχει βάλει τις τουρκικές προκλήσεις στο στόχαστρο της, ενώ ειδικοί αναλυτές ανησυχούν για το εάν οι κραυγές πολέμου των Τούρκων αξιωματούχων ενδέχεται να ξεπεράσουν τα όρια. 

Η «γραμμή» της Αθήνας είναι ξεκάθαρη, αφού εφόσον χρειαστεί θα υπερασπιστεί την εδαφική της κυριαρχία και κάθε σπιθαμή της ελληνικής γης. 

Στην αντίπερα όχθη, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει προκαλέσει οργή σε πολλούς συμμάχους, όπως η Γερμανία, με αφορμή τα ανοίγματα προς τη Ρωσία και την Κίνα και τους θερμούς εναγκαλισμούς με τον κ. Πούτιν. 

Την ίδια ώρα, η ξεκάθαρη θέση που έχει πάρει η Ουάσιγκτον για την κορύφωση των τουρκικών προκλήσεων, αλλά και η πρόσφατη απόφαση για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο προκαλεί δυσφορία και πανικό στην Άγκυρα, που βλέπει πλέον την πλάστιγγα να γέρνει προς την Αθήνα. 

Είναι χαρακτηριστική του κλίματος που κυριαρχεί στην τουρκική πλευρά η παρέμβαση του κ. Ερντογάν στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS, κατά την οποία διαμαρτύθηκε για την πώληση όπλων προς την Ελλάδα. 

Η αμυντική θωράκιση της Ελλάδας και η αλλαγή συσχετισμών στο Αιγαίο έχει ανησυχήσει το καθεστώς Ερντογάν, το οποίο βλέπει πλέον τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαδραματίζει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή. 

Το επόμενο διάστημα κρίνεται πολύ κρίσιμο, με την Αθήνα να βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό για παν ενδεχόμενο και με τον Τούρκο Πρόεδρο να βρίσκεται αντιμέτωπος εκτός των γεωπολιτικών προκλήσεων με μια ζοφερή κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας του.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ανάρτηση Μητσοτάκη για το Πάσχα: Βόλτα με το ποδήλατο μετά το αρνί, βοηθάει και στη χώνεψη

Το δικό του μήνυμα έστειλε ο πρωθυπουργός για το Πάσχα δίνοντας έμφαση τόσο στα έθιμα όσο όμως και στον αθλητισμό και την καλή φυσική κατάσταση. Αφού έκανε, μέσα από την ανάρτη...

Στέφανος Κασσελάκης και Τάιλερ Μακμπέθ συμμετείχαν στο έθιμο των μπότηδων στην Κέρκυρα

Στο έθιμο των μπότηδων που πραγματοποιείται κάθε Μ. Σάββατο το πρωί, συμμετείχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος βρίσκεται στο νησί για τις πασχαλινές του δι...

Φόρτωση άρθρων...