Πέμπτη
30 Ιουνίου 2022

Στο ναδίρ οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, πως αντιδρά η Αθήνα στον παροξυσμό Ερντογάν

Πολιτική

Δεν μπαίνει στο παιχνίδι της ακραίας πόλωσης του Ερντογάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνεχίζει πάνω σε μία συγκεκριμένη στρατηγική με ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση και σχέδιο για την επόμενη μέρα. 

Ο εκνευρισμός και η αμηχανία της τουρκικής ηγεσίας για τα όσα διαδραματίστηκαν στο πρόσφατο ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, ξεπερνά κάθε όριο, ενώ η Αθήνα βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τους συμμάχους της και σε διαρκή ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε πρόκληση από την Άγκυρα.      

Για μία ακόμη φορά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο ναδίρ, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τις κινήσεις της απέναντι πλευράς τους επόμενους μήνες. 

Η γεωπολιτική αναβάθμιση του ρόλου της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή τρομάζει το καθεστώς Ερντογάν, με αποτέλεσμα οι γείτονες να συνεχίζουν την αδιέξοδη πολιτική των διαρκών προκλήσεων, πυροδοτώντας την ένταση σε κάθε ευκαιρία και δικαιώνοντας όλους όσοι κάνουν λόγο για τον «ταραξία» της ανατολικής Μεσογείου. 

Η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη σε όλα τα επίπεδα, ανιχνεύοντας διαρκώς τις κινήσεις των Τούρκων, οι οποίοι ενδέχεται να κορυφώσουν την επιθετική τακτική τους ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες. Η ενόχληση του Ταγίπ Ερντογάν για τους διπλωματικούς χειρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αμερικανικό παράγοντα είναι εμφανής, ενώ η σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο την επιρροή της Τουρκίας στο διεθνές status quo, σε μία περίοδο που ο Τούρκος Πρόεδρος αναζητά ένα αφήγημα για να προσπεράσει τα σοβαρά εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. 

Το ερώτημα που τίθεται επίσης από πολιτικούς αναλυτές αφορά στους χειρισμούς Ερντογάν στο μεταναστευτικό, καθώς είναι εξαιρετικά πιθανό το σενάριο εργαλειοποίησής του από  τον ίδιο, προκειμένου να εκβιάσει για μία ακόμη φορά την Ευρώπη.  

Την ίδια ώρα, η σφοδρή αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις πρόσφατες εξελίξεις στην αμερικανική πρωτεύουσα έρχεται να ακυρώσει τα έωλα επιχειρήματα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην Ελλάδα για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μητσοτάκη. Είναι σαφές όπως οι κερδισμένοι πόντοι του Πρωθυπουργού σε διπλωματικό επίπεδο είναι εκείνοι που διεγείρουν την οργή στην απέναντι όχθη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Δεν χρειάζεται άλλη αστάθεια εντός του ΝΑΤΟ - Τα «καρφιά» για τον Ερντογάν

«Ξεπεράστηκαν οι καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, για την άρση του βέτο της Τουρκίας. «Συναντιόμαστ...

ΝΑΤΟ: Έτσι αποτιμά η Αθήνα τον συμβιβασμό της Τουρκίας με Σουηδία, Φινλανδία - Οι σημαντικές επαφές Μητσοτάκη

Την ικανοποίηση της εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας σ...