Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Στο ναδίρ οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, πως αντιδρά η Αθήνα στον παροξυσμό Ερντογάν

Δεν μπαίνει στο παιχνίδι της ακραίας πόλωσης του Ερντογάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνεχίζει πάνω σε μία συγκεκριμένη στρατηγική με ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση και σχέδιο για την επόμενη μέρα. 

Ο εκνευρισμός και η αμηχανία της τουρκικής ηγεσίας για τα όσα διαδραματίστηκαν στο πρόσφατο ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, ξεπερνά κάθε όριο, ενώ η Αθήνα βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τους συμμάχους της και σε διαρκή ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε πρόκληση από την Άγκυρα.      

Για μία ακόμη φορά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο ναδίρ, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τις κινήσεις της απέναντι πλευράς τους επόμενους μήνες. 

Η γεωπολιτική αναβάθμιση του ρόλου της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή τρομάζει το καθεστώς Ερντογάν, με αποτέλεσμα οι γείτονες να συνεχίζουν την αδιέξοδη πολιτική των διαρκών προκλήσεων, πυροδοτώντας την ένταση σε κάθε ευκαιρία και δικαιώνοντας όλους όσοι κάνουν λόγο για τον «ταραξία» της ανατολικής Μεσογείου. 

Η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη σε όλα τα επίπεδα, ανιχνεύοντας διαρκώς τις κινήσεις των Τούρκων, οι οποίοι ενδέχεται να κορυφώσουν την επιθετική τακτική τους ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες. Η ενόχληση του Ταγίπ Ερντογάν για τους διπλωματικούς χειρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αμερικανικό παράγοντα είναι εμφανής, ενώ η σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο την επιρροή της Τουρκίας στο διεθνές status quo, σε μία περίοδο που ο Τούρκος Πρόεδρος αναζητά ένα αφήγημα για να προσπεράσει τα σοβαρά εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. 

Το ερώτημα που τίθεται επίσης από πολιτικούς αναλυτές αφορά στους χειρισμούς Ερντογάν στο μεταναστευτικό, καθώς είναι εξαιρετικά πιθανό το σενάριο εργαλειοποίησής του από  τον ίδιο, προκειμένου να εκβιάσει για μία ακόμη φορά την Ευρώπη.  

Την ίδια ώρα, η σφοδρή αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις πρόσφατες εξελίξεις στην αμερικανική πρωτεύουσα έρχεται να ακυρώσει τα έωλα επιχειρήματα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην Ελλάδα για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μητσοτάκη. Είναι σαφές όπως οι κερδισμένοι πόντοι του Πρωθυπουργού σε διπλωματικό επίπεδο είναι εκείνοι που διεγείρουν την οργή στην απέναντι όχθη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στα δικαστήρια ο Βασίλης Γραμμένος μετά το επεισόδιο με τον Φλώρο: «Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη»

Στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων προσήλθε σήμερα ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Γραμμένος, προκειμένου να δηλώσει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας στην α...

Σπίρτζης κατά Κασσελάκη: Κακώς λέει το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» - Δεν φαίνεται να υπάρχει προοπτική να γίνει πρωθυπουργός

Αιχμές και πυρά κατά του Στέφανου Κασσελάκη εξαπέλυσε το πρωί της Παρασκευής ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, αποδοκιμάζοντας την χρήση από τον πρόεδρο του κόμματος τ...

Κασσελάκης: Είμαι θρήσκος, πιστεύω στα θαύματα - Θέλω δύο θητείες ως πρωθυπουργός

Στο πολιτικό του πλάνο, τις ευρωεκλογές, τον Δημήτρη Παπανώτα και τη θρησκεία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Στέφανος Κασσελάκης σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε στον Αντών...

Φόρτωση άρθρων...