Τετάρτη
15 Μαΐου 2024

Σύννεφα διάσπασης και «εμφύλιος» στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το σόου Κασσελάκη στη Μακρόνησο

Πολιτική
Tags: ΣΥΡΙΖΑ

Ακραία πόλωση, ξέχειλος οπαδισμός, αλυσιδωτά δηλητηριώδη υπονοούμενα και τροχιοδεικτικές βολές συνθέτουν το σκηνικό στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία λίγα εικοσιτετράωρα πριν το άνοιγμα της κάλπης για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του κόμματος, με το διακύβευμα της αλλαγής σκυτάλης να έχει τεθεί σε δεύτερη μοίρα, μπροστά στο μέγεθος του «εμφυλίου» πολέμου που εξελίσσεται ακόμη και μεταξύ κορυφαίων στελεχών στα κοινωνικά δίκτυα.

Η «συγγνώμη» Τσακαλώτου

Το φιτίλι της εσωκομματικής έκρηξης άναψε το προεκλογικό βίντεο του υποψήφιου Προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος επέλεξε την Μακρόνησο ως σκηνικό «συμφιλίωσής» του με την κομματική κουλτούρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναμοχλεύοντας, ωστόσο, καταλυτικά μίση και πάθη. Μολονότι «το γύρισμα και η εμφάνιση είναι ενωτική», όπως σχολίασε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ και Βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, συμμετέχοντας στα γυρίσματα πλάι στον κ. Κασσελάκη, εντούτοις η επιλογή του χώρου, τόπου εξορίας και κακουχίας για την ελληνική Αριστερά, δεν ευνόησε τις συνθήκες κομματικής «συμφιλίωσης» του υποψήφιου για την Προεδρία, Στέφανου Κασσελάκη με αρκετά στελέχη και υποστηρικτές του κόμματος.

Στον αντίποδα, η σκηνοθετική επιλογή του χώρου προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις από μέρους κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με πρώτο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο τελευταίος υποστήριξε, μιλώντας στην ΕΡΤ, πως υποστήριξε πως ήταν «μεγάλο λάθος το βίντεο του Στέφανου Κασσελάκη από τη Μακρόνησο. Δείχνει έλλειψη γνώσης της Ιστορίας και της Αριστεράς, δείχνει έλλειψη συναισθηματικής νοημοσύνης», για να ζητήσει «συγγνώμη εκ μέρους όλου του ΣΥΡΙΖΑ», μπροστά στην ένταση των αντιδράσεων στους κόλπους του κόμματος. Η κίνηση, ωστόσο, του πρώην Υπουργού Οικονομικών να εκπροσωπήσει τον «όλο ΣΥΡΙΖΑ» σε επίπεδο… μεταμέλειας πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις, με πρώτη αυτή του Βουλευτή Χανίων και ένθερμου υποστηρικτή του κ. Κασσελάκη, Παύλου Πολάκη.

«Καμία εξουσιοδότηση» από τον Πολάκη

Αναζωπυρώνοντας την εσωκομματική τους κόντρα, που κλιμακώθηκε σταδιακά από το 2019 και εξής, ο κ. Πολάκης σχολίασε στα κοινωνικά δίκτυα πως «Προφανώς και δεν ζητάει συγγνώμη εξ ονόματος μου ο Ευκλείδης!! Δεν έχει απολύτως καμία τέτοια εξουσιοδότηση, ούτε ελέω θεού δικαίωμα!!|. Και πρόσθεσε: «Ορθώς έπραξε ο Στέφανος και πήγε ,ορθώς είπε αυτά που είπε!», υποστήριξε. Μάλιστα, με την μορφή υστερόγραφου ο κ. Πολάκης παρέπεμψε σε μία ανάρτηση, με την οποία συμφωνεί και στην οποία αναφέρεται ότι μακάρι «όχι μόνο ο Κασσελάκης, αλλά ΟΛΟΙ να πήγαιναν στη Μακρόνησο για να τιμήσουν τους αγώνες και το αίμα του λαού μας», συμπεριλαμβάνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Νίκο Ανδρουλάκη «ακόμα και τον Βελόπουλο».

polakies

«Καλά έκανε»

Σύμφωνος με την παρουσία του κ. Κασσελάκη στην Μακρόνησο εμφανίστηκε και ο Νίκος Καρανίκας, περιγράφοντας, μεταξύ άλλων, πως «ο σύντροφος Κασσελακης ανέδειξε προεκλογικά την πανλαϊκή αξία και σημασία της Μακρονήσου θέτοντας το ζήτημα της συνέχειας, της ενότητας και της εκπαιδευτικής αξίας στα σημερινά σχολεία. Ενόχλησε τους πανικόβλητους και τους αυτοαναφορικούς ιδιοκτήτες της ιστορίας. Καλά έκανε», ενώ ακολούθησε η πρώην βουλευτής του κόμματος, Ελένη Αυλωνίτου, λέγοντας πως «δεν εξουσιοδότησα κανένα Τσακαλώτο να ζητήσει συγνώμη εκ μέρους μου και σε ότι με αφορά να την πάρει πίσω!». Το παλλιροϊκό κύμα των αντιδράσεων συμπεριέλαβε τον γνωστό μουσικό, Σταμάτη Κραουνάκη, που σχολίασε χθες πως «τόσο γρήγορα ορατό τι έδιωξε τον Αλέξη», τον στιχουργό, Νίκο Μωραϊτη, ο οποίος επισήμανε πως οι ιδιοκτήτες του ΣΥΡΙΖΑ «είναι όσοι ετοίμαζαν από καιρό την ανέλιξή τους στην εξουσία υπονομεύοντας τον αρχηγό τους», ενώ πλάι σε αυτά προστέθηκαν οι αιχμές του πρώην εξ’ απορρήτων συνεργάτη του κ. Πολάκη, Μάρκου Χατζησάββα, ο οποίος υποστήριξε πως «εκείνος που υλοποίησε το 3ο μνημόνιο καταματώνοντας τον ελληνικό λαό, για το μόνο πράγμα που έχει αισθανθεί ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη είναι για την επίσκεψη Κασσελάκη στην Μακρόνησο».

 

avlonitou

«Σαν λύκος στο μαντρί»

Σε αυτό το κλίμα, «παρατηρώ δυστυχώς ότι δημιουργείται μια ρέπλικα του Αντι-Συριζα Μετώπου εντός του ΣΥΡΙΖΑ, εναντίον ενός υποψηφίου που θεωρείται κάτι σαν λύκος στο μαντρί, ή αλεπού στο κοτέτσι» περιέγραψε σε ανάρτησή του ο προερχόμενος από την τάση «Γέφυρα», Αντώνης Λιάκος, συμπληρώνοντας πως «στο ένα (σσ μέρος) οι ιδιοκτήτες της χώρας και οι… παρείσακτοι, στο άλλο οι ιδιοκτήτες του κόμματος και ο… παρείσακτος», αποτυπώνοντας το πόσοι ξένοι στο ίδιο κόμμα φαντάζουν τις τελευταίες ώρες οι υποστηρικτές της μίας ή της άλλης πλευράς. Κάπως έτσι, ο «χρησμός» της Όλγας Γεροβασίλη πως «καμιά φορά δεν είναι κακές οι διασπάσεις» ήρθε να αποδραματοποιήσει τις εκτοξευόμενες ένθεν κακείθεν απειλές διάσπασης που πολλαπλασιάζονται στο παρασκήνιο, με την ατμόσφαιρα πάνω από την Κουμουνδούρου μυρίζει μπαρούτι, όταν για αρκετά στελέχη η διάσπαση αποτελεί «σχεδόν μονόδρομο μετά την τοξικότητα» των λεκτικών διαξιφισμών.

Μπροστά στο εκρηκτικό κλίμα, αποστάσεις επιχείρησε να κρατήσει η υποψήφια Πρόεδρος του κόμματος, Έφη Αχτσιόγλου, απαντώντας χθες στον ΣΚΑΪ στα περί διάσπασης πως «όχι απλώς πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Αυτό είναι το ελάχιστο. Το ζήτημα είναι να κερδίζουμε και κανέναν περισσότερο». Αμήχανη από την σφοδρότητα της εσωκομματικής αντιπαράθεσης πάνω στα…πληκτρολόγια, η κ. Αχτσιόγλου απέφυγε να τοποθετηθεί ανοιχτά για την επιλογή του κ. Κασσελάκη να βιντεοσκοπήσει το μήνυμά του στην Μακρόνησο, επισημαίνοντας, ωστόσο την τακτική καθενός εκ των υποψηφίων την αξιολογούν τα μέλη του κόμματος.

Επιπρόσθετα, η «Μακρόνησος είναι ένα μνημείο που ανήκει σε όλους μας, σε όλο τον προοδευτικό κόσμο και ως τέτοιο όλοι το διαφυλάσσουμε. Ο καθένας επιλέγει τη στιγμή και αυτό αξιολογείται αλλά με λυπεί το γεγονός ότι μια τέτοια επιλογή γίνεται αφορμή για πυροδότηση συζήτησης στο εσωτερικό μας» υπογράμμισε ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νίκος Παππάς, εξίσου αμήχανος. Όπως είπε, «αντί ως οφείλουμε οι συνυποψήφιοι να εκδηλώσουμε τις ατζέντες μας για τα μεγάλα στρατηγικά θέματα πυροδοτούμε μια συζήτηση η οποία τροφοδοτείται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αν έπρεπε ή δεν έπρεπε να πάει ο Κασσελάκης στη Μακρόνησο, αν κάποιος είπε για την Έφη αυτό που είπε και ποιος τον έβαλε αυτό δεν έπρεπε να συμβαίνει έπρεπε να έχουμε τις ατζέντες μας για τα κρίσιμα ζητήματα», κατέληξε ο κ. Παππάς.

Με τα σχόλια, ωστόσο, στα κοινωνικά δίκτυα περί διάσπασης να εκλαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας, «Καθαρές κουβέντες: Αν κερδίσω, θα έχω για όλα τα στελέχη ανοιχτή καρδιά και ανοιχτό μυαλό. Αν χάσω θα μείνω στον ΣΥΡΙΖΑ», ξεκαθάρισε από τα Γιάννενα, όπου περιοδεύει, χθες το βράδυ ο κ. Κασσελάκης, αν και η επόμενη μέρα της διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα εκτιμάται πως θα δοκιμάσει τα όρια των αντοχών της ενότητας του κόμματος. Ή των κομμάτων, καθώς η βασική δυσκολία για τον ΣΥΡΙΖΑ από τις 25 Σεπτεμβρίου και εξής θα είναι η αρμονική συνύπαρξη κάτω από την ίδια στέγη δύο βασικών τάσεων, τουλάχιστον μέχρι το έκτακτο Συνέδριο στα τέλη Νοεμβρίου, όπου εικάζεται ότι θα κριθεί οριστικά η πολιτική φυσιογνωμία και η ενότητα του κόμματος, αν αυτή διατηρηθεί μέχρι τότε αλώβητη από «συγγνώμες» και σποτάκια.

Μέχρι τότε, συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, αλλά όχι… εντός της ΔΕΘ αναμένεται να παραχωρήσει αύριο το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, ψάχνοντας την χρυσή τομή ανάμεσα στην «θεσμική απρέπεια» κατά την Κουμουνδούρου της «κατάληψης» του Σαββατοκύριακου της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη από τη μια και στην ανάγκη ισχυρής εκπροσώπησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον κατεξοχήν οικονομικό και επιχειρηματικό θεσμό της χώρας.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης για νέο νοσοκομείο Κομοτηνής: Υπερσύγχρονο - Θα εξυπηρετεί χριστιανούς και μουσουλμάνους

Tο υπό ανέγερση νέο νοσοκομείο στην Κομοτηνή επισκέφθηκε το απόγευμα o Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών. Το νέο γενικό νοσοκομείο στην...

Φόρτωση άρθρων...