Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

«Καζάνι που βράζει» ο ΣΥΡΙΖΑ: Επίθεση Καρανίκα στον Τσακαλώτο

Παρασκήνιο

Νέες «αναταράξεις» έφερε στην Κουμουνδούρου η συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην «Καθημερινή».

Ο υπουργός Οικονομικών άφησε αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα. Αυτές οι δηλώσεις έφεραν νέα αντιπαράθεση στα δύο στρατόπεδα του ΣΥΡΙΖΑ, των «προεδρικών» και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, εσωκομματικός αντίπαλος του Αλέξη Τσίπρα και επικεφαλής της τάσης «Ομπρέλα» του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην «Καθημερινή», αφού έκανε λόγο για λαϊκότητα και  τακτικισμό του πρώην Πρωθυπουργού, ανάφερε ως μειονεκτήματα ότι ο Αλέξης Τσίπρας «έχει μια ανασφάλεια που δεν δικαιολογείται», ενώ πρόσθεσε ότι «σε ένα πράγμα που είναι χειρότερος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η επιλογή συμβούλων. Για να είμαι όμως δίκαιος αυτό το λέει και ο ίδιος».

Ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για «ανασφάλεια του Αλέξη Τσίπρα». Στο ερώτημα αν τον επηρέασε, τον ίδιο, η αίγλη της εξουσίας όσο ήταν υπουργός, απάντησε: «Με επηρέασε λιγότερο από άλλους. Δεν σημαίνει ότι είμαι καλύτερος άνθρωπος αλλά αν έχεις πάει σε ένα σχολείο που ιδρύθηκε το 1500, σε ένα κολέγιο στην Οξφόρδη που ιδρύθηκε το 1341 δεν έχεις ανασφάλεια. Έχεις μια αστική αυτοπεποίθηση. Δεν το λέω με υπεροψία. Το αντίθετο. Η Αριστερά θα ήθελε όλοι οι άνθρωποι να έχουν αυτοπεποίθηση και τα εφόδια για να την αποκτήσουν». Άφηνε έτσι να εννοηθεί ότι ο κ. Τσίπρας, που φοίτησε στο Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων και δεν έκανε σπουδές σε καλό πανεπιστήμιο του εξωτερικού, υστερεί μορφωτικά από τον ίδιο και παρουσιάζει αδικαιολόγητη ανασφάλεια.

Την υπεράσπιση του Αλέξη Τσίπρα ανέλαβε ο πρώην σύμβουλός του Νίκος Καρανίκας, ο οποίος κατηγόρησε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για υπεροψία και για αριστοκρατική αντίληψη για την αυτοπεποίθηση.

Στην ανάρτησή του ο Νίκος Καρανίκας αναφέρει: «αυτοπεποίθηση και κινητικότητα με αριστερή ματιά.
Διάβασα την άποψη του Ευκλείδη Τσακαλώτου για την αυτοπεποίθηση.

Με απασχολεί, γιατί αυτή η άποψη κρύβει μια προσπάθεια να προσβάλει - μάταια στην προκειμένη - και φανερώνει υπεροψία που μετατρέπεται σε πολιτική. Κατά τ άλλα αυτή η δήλωση είναι απότοκο της αριστοκρατικής αντίληψης για την αυτοπεποίθηση.

Εμείς οι αριστεροί και οι αριστερές δεν αντλούμε αυτοπεποίθηση από την μεταλαμπάδευση της οποιασδήποτε αξιακής και κληρονομικής καταγωγής ενός οποιουδήποτε ιδρύματος, ούτε από την κοινωνική μας τάξη και ειδικά από την κληρονομικότητα. 

Κατακτούμε τον εαυτό μας με προσωπικό αγώνα και η γνώση-αποδοχή του εαυτού μας μαζί με την συντροφικότητα του συλλογικού, είναι αρκετά για να έχουμε την αυτοπεποίθηση που δεν μετατρέπεται σε αλαζονεία και υπεροψία.

Όσο για τον νεοφιλελευθερισμό σύντροφοι και συντρόφισσες, δημιουργεί τόση ανισότητα που δυσκολεύει την κινητικότητα και όχι το αντίθετο όπως διαβάσαμε από τον σύντροφο απόφοιτο του ιδρύματος που υπάρχει από το 1500….και σας το λέω εγώ που είμαι απόφοιτος του δημόσιου ΤΕΙ που υπάρχει από το 1985, αλλά έχω μελετήσει τον Μαρξ, γνωρίζω υλισμό, διαλεκτική και νεοφιλελευθερισμό».

Η ανάρτηση του Νίκου Καρανίκα:

Τσακαλώτος για Τσίπρα: «Έχει μια αδικαιολόγητη ανασφάλεια, χειρότερος από τον Μητσοτάκη στην επιλογή συμβούλων»

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε σε συνέντευξή του για τα μειονεκτήματα του Αλέξη Τσίπρα, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι έχει μια αδικαιολόγητη ανασφάλεια.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών παραχώρησε συνέντευξη στην «Καθημερινή» και κλήθηκε να αναφέρει τα μεγαλύτερα προσόντα που έχει ο Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι αυτά είναι η «λαϊκότητα» και ο «τακτικισμός» του.

Στη συνέχεια ανέφερε και ποια είναι τα ελαττώματα του πρώην πρωθυπουργού. Υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «έχει μια ανασφάλεια που δεν δικαιολογείται», ενώ πρόσθεσε ότι «σε ένα πράγμα που είναι χειρότερος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η επιλογή συμβούλων. Για να είμαι όμως δίκαιος αυτό το λέει και ο ίδιος».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κατά Φαραντούρη: Προσβάλλει τους ανώτατους δικαστές

Σκληρή απάντηση έδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στον Νίκο Φαραντούρη για τις δηλώσεις του σύμβουλου ευρωπαϊκής πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, που μετ...

Το... rebranding του Τσίπρα δια χειρός Publicis (εικόνες)

Τα smartphones είναι μεγάλη διευκόλυνση, αλλά είναι και και ένα όπλο στα χέρια των αδιάκριτων. Οι επώνυμοι αυτού του πλανήτη δεν έχουν πια ησυχία, ούτε μέσα στο αεροπλάνο, στην πτή...

Φόρτωση άρθρων...