Σαββάτο
18 Μαΐου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Οι «μουσικές καρέκλες» στην Α’ Αθηνών, ο Τζανακόπουλος και το... «δίδυμο της Ομπρέλας»

Παρασκήνιο
Tags: ΣΥΡΙΖΑ

Στην Κουμουνδούρου έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την εξεύρεση «εκλογικού εκπροσώπου» του κόμματος, ώστε να αναλάβει τα καθήκοντα του Νάσου Ηλιόπουλου όταν έρθει η ώρα της προκήρυξης των εκλογών. Ο νυν εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει ικανοποιήσει με τις επιδόσεις του πλήρως τον Αλέξη Τσίπρα, θα κατέλθει στην Α’ Αθηνών και, ως εκ της θέσεώς του και της επιμελούς ενασχόλησής του –ακόμη και τώρα- με την «Ανοιχτή Πόλη», θα εκλεγεί άνετα.

Αυτό δεν αποτελεί απλώς μία εκτίμηση, αλλά έχει «μετρηθεί», αφού στην Κουμουνδούρου το τελευταίο διάστημα περισσεύουν οι μετρήσεις για την προσωπική επίδοση και δημοφιλία των βασικών υποψηφίων στις βασικές περιφέρειες της χώρας.

Όμως, αυτή η προοπτική άνετης εκλογής του είναι που δημιουργεί δεύτερες σκέψεις στην Κουμουνδούρου, ώστε να... μην έχουμε δράματα. Και εξηγούμαι: Ως γνωστόν, η Α’ Αθηνών θα είναι μία από τις έδρες που θα «πληρώσουν» την αύξηση των βουλευτών Επικρατείας κατά 3, καθώς θα χάσει μία έδρα και θα εκλέξει 13 βουλευτές, αντί των 14 που αναδεικνύει σήμερα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, ως δεύτερος, αναμένεται να «πληρώσει» αυτή την αναδιάταξη των εδρών, αφού τώρα έχει εκλέξει 4 βουλευτές στην Α’ Αθηνών, αλλά εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, στις επόμενες εκλογές θα στείλει στη Βουλή 3 εκπροσώπους του. Και εκεί, αρχίζουν τα δύσκολα.

Σύμφωνα με το «Καρφί», τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τους εξής 4 βουλευτές στην Α’ Αθηνών: τον Νίκο Βούτση, τον Νίκο Φίλη, τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον Χριστόφορο Βερναρδάκη. Αν οι έδρες παρέμεναν αμετάβλητες, τότε η εξέλιξη των πραγμάτων θα ήταν «ευκολάκι»: μία υποψηφιότητα του Νάσου Ηλιόπουλου θα εξωθούσε εκτός Βουλής τον Βερναρδάκη και δε θα στενοχωριόταν κανείς –αφού ο άλλοτε πανίσχυρος υπουργός Επικρατείας και... «μάντης Κάλχας» των δημοσκοπήσεων δεν έχει καμία πρόσβαση στο επιτελείο και τον στενό κύκλο του Αλέξη Τσίπρα.

Αν, όμως, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ γίνουν τρεις, τότε τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα και εν πολλοίς... «επικίνδυνα», αφού η ενδεχόμενη κάθοδος του Νάσου Ηλιόπουλου στην Α’ Αθηνών θα δημιουργήσει απρόβλεπτες καραμπόλες που μπορεί να εξωπετάξουν από τη Βουλή τον Δημήτρη Τζανακόπουλο! Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή:

Δεδομένο πρώτο: αφού οι έδρες στην Α’ Αθηνών γίνονται τρεις και τα κορυφαία στελέχη που θα διεκδικήσουν την εκλογή τους είναι τέσσερα, αυτονοήτως αν τα πράγματα μείνουν ως έχουν, η συγκεκριμένη αναμέτρηση θυμίζει... μουσικές καρέκλες. Όταν σταματήσει η μουσική, κάποιος θα μείνει εκτός Βουλής.

Δεδομένο δεύτερο: Ο Αλέξης Τσίπρας δε θα είχε κανένα πρόβλημα να μείνει εκτός Βουλής ο Νίκος Φίλης και σίγουρα δε θα έχανε τον ύπνο του αν οι ψηφοφόροι αποφάσιζαν να στείλουν στη σύνταξη τον Νίκο Βούτση.

Δεδομένο τρίτο –που περιπλέκει τα πράγματα: η Α’ Αθηνών, όπως επιβεβαιώθηκε και στις πρόσφατες πανελλαδικές εκλογικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν και παραμένει «άντρο» της «Ομπρέλας»: με άλλα λόγια, η εσωκομματική αντιπολίτευση –στην οποία ανήκουν τόσο ο Νίκος Φίλης όσο και ο Νίκος Βούτσης- ελέγχει πλήρως τις οργανώσεις και την σταυροδοσία των ψηφοφόρων στην Α’ Αθηνών.

Από τα ως άνω δεδομένα προκύπτει ότι ενώ σε οποιαδήποτε άλλη περιφέρεια της χώρας το δίδυμο Τζανακόπουλου-Ηλιόπουλου θα έστελναν έναν εκ του διδύμου Φίλη-Βούτση εκτός Βουλής, στην Α’ Αθηνών μπορεί να γίνει το... αντίθετο.

Η πρόσφατη μέτρια επίδοση του Δημήτρη Τζανακόπουλου στις εκλογές για την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος επιβεβαιώνει αυτές τις υποψίες –ενώ προφανώς έχει τραυματίσει το προφίλ του τέως γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ το «βέτο» των Παππά-Σπίρτζη, που οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα στην –επώδυνη για τον ίδιο- απόφαση για αναγκαστική αντικατάστασή του. Σε απλά ελληνικά, αν ο Αλέξης Τσίπρας πάρει το ρίσκο να «κατεβάσει» και τον εκπρόσωπο Τύπου και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο στην Α’ Αθηνών, τότε μπορεί να βρεθεί προ εκπλήξεως.

Για τον λόγο αυτό, δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να παραμείνει στη θέση του εκπροσώπου Τύπου ο Νάσος Ηλιόπουλος και για τις εκλογές, όσο κι αν ο ίδιος φέρεται να επιδιώκει να τεθεί στη βάσανο των ψηφοφόρων. Συν τοις άλλοις, αν στο ρίσκο να πληρώσει ο Τζανακόπουλος τις «μουσικές καρέκλες» της Α’ Αθηνών προστεθεί και η δυσκολία να βρεθεί εκπρόσωπος «ψημένος» στο παρά 1’ της εκλογικής αναμέτρησης, τότε καθίσταται σαφές ότι όλα οδηγούν τον Νάσο στο... Επικρατείας και τους Βούτση-Φίλη ακλόνητους στη Α’ Αθηνών, παρά τα αρχικά σχέδια Τσίπρα περί «τιμητικής αποστρατείας»...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ρωμανός: «Ο κ. Ανδρουλάκης συνεχίζει να κερδίζει δικαιωματικά τον τίτλο του πράσινου ΣΥΡΙΖΑ για το κόμμα του»

Αιχμές κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, αφήνει ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ρωμανός. «Ο κ. Ανδρουλάκης συνεχίζει να κερδίζει δ...

Σταθερά πρώτη η Νέα Δημοκρατία, τι δείχνει η μάχη του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ - Που βρίσκονται τα άλλα κόμματα (κάρτες)

Την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας καταγράφουν δύο ακόμη δημοσκοπήσεις. Την ίδια ώρα, στη δεύτερη θέση παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τρίτο είναι το ΠΑΣΟΚ. Άνοδο της Νέας Δημοκρατίας,...

Φόρτωση άρθρων...